NRK Meny
Normal

Osens gærne damer!

De Gærne Damers Forening gjør det meste for å skape positiv stemning i den lille kommunen Osen, også når Norge Rundt kommer på besøk.

Knut Knudsen Eigeland og Eli Nordmeland på Hurtigrutevinkebalkongen i Osen.

Knut Knudsen Eigeland besøker Eli Nordmeland og De Gærne Damers Forening i Osen på deres Hurtigrutevinkebalkong.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Hurtigrutevinking i Osen.

Hurtigruta passerer Hurtigrutevinkebalkongen i Osen.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Drøyt tusen mennesker bor i Osen helt nord i Sør-Trøndelag og det er her De Gærne Damers Forening holder til.

De gærne damenes kanskje mest kjente påfunn er Hurtigrutevinkebalkongen de har bygget på kaia i Sandviksberget.

Der passerer nemlig Hurtigruta når den er på vei nordover. Bare i løpet av fjoråret skrev over tusen vinkende seg inn i Hurtigrutevinkeboka.

Kurs i akutt svartmaling

Signe Lillian Fardal og Eli Nordmeland i De Gærne Damers Forening.

Signe Lillian Fardal og Eli Nordmeland i De Gærne Damers Forening driver positiv svartmaling.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Men de gærne damene har nok av andre aktiviteter. Norge Rundt får overvære kurskveld i akutt svartmaling. Her foreslår kursdeltakerne ting de ikke er så fornøyd med i bygda. Det kan være alt fra baksnakking til dårlig oppførsel.

Kurskvelden avsluttes med at alle de negative tingene som er nevnt, skrives opp på ei stor tavle og deretter males det godt med svartmaling over ordene.

- Slik dekker vi til og får bort de negative tingene. Og det hjelper virkelig, forteller Signe Lillian Fardal.

Rota til alt godt

Osens røde løper er Anja Lothe Hepsø.

Når Norge Rundt er på besøk, stiller Osen med egen rød løper, nemlig Anja Lothe Hepsø.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

På turistinformasjonen som De Gærne Damers Forening drev i sommer har de også en byttesentral. Her kan bygdefolket levere fra seg ting de ikke har bruk for lenger, alt fra sofa til bøker og klær. Til gjengjeld kan folk plukke med seg ting de selv har bruk for.

Et annet synlig symbol på damenes kreative tenkning er rota til alt godt. I stedet for å lete etter rota til alt vondt, fant damene ei stor og fin rot som er plassert utenfor kommunehuset.

Og den rota, den er rota til alt godt i Osen!

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter