Osens gærne damer!

De Gærne Damers Forening gjør det meste for å skape positiv stemning i den lille kommunen Osen, også når Norge Rundt kommer på besøk.

Knut Knudsen Eigeland og Eli Nordmeland på Hurtigrutevinkebalkongen i Osen.

Knut Knudsen Eigeland besøker Eli Nordmeland og De Gærne Damers Forening i Osen på deres Hurtigrutevinkebalkong.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Hurtigrutevinking i Osen.

Hurtigruta passerer Hurtigrutevinkebalkongen i Osen.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Drøyt tusen mennesker bor i Osen helt nord i Sør-Trøndelag og det er her De Gærne Damers Forening holder til.

De gærne damenes kanskje mest kjente påfunn er Hurtigrutevinkebalkongen de har bygget på kaia i Sandviksberget.

Der passerer nemlig Hurtigruta når den er på vei nordover. Bare i løpet av fjoråret skrev over tusen vinkende seg inn i Hurtigrutevinkeboka.

Kurs i akutt svartmaling

Signe Lillian Fardal og Eli Nordmeland i De Gærne Damers Forening.

Signe Lillian Fardal og Eli Nordmeland i De Gærne Damers Forening driver positiv svartmaling.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Men de gærne damene har nok av andre aktiviteter. Norge Rundt får overvære kurskveld i akutt svartmaling. Her foreslår kursdeltakerne ting de ikke er så fornøyd med i bygda. Det kan være alt fra baksnakking til dårlig oppførsel.

Kurskvelden avsluttes med at alle de negative tingene som er nevnt, skrives opp på ei stor tavle og deretter males det godt med svartmaling over ordene.

- Slik dekker vi til og får bort de negative tingene. Og det hjelper virkelig, forteller Signe Lillian Fardal.

Rota til alt godt

Osens røde løper er Anja Lothe Hepsø.

Når Norge Rundt er på besøk, stiller Osen med egen rød løper, nemlig Anja Lothe Hepsø.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

På turistinformasjonen som De Gærne Damers Forening drev i sommer har de også en byttesentral. Her kan bygdefolket levere fra seg ting de ikke har bruk for lenger, alt fra sofa til bøker og klær. Til gjengjeld kan folk plukke med seg ting de selv har bruk for.

Et annet synlig symbol på damenes kreative tenkning er rota til alt godt. I stedet for å lete etter rota til alt vondt, fant damene ei stor og fin rot som er plassert utenfor kommunehuset.

Og den rota, den er rota til alt godt i Osen!

Kulturstrøm

 • Disse kan vinne Bokslukerprisen

  80.000 elever på 5. og 6. trinn har lest og vurdert norske skjønnlitterære barnebøker fra det siste året, skriver Foreningen !les i en pressemelding. Nå har 20 skoleklasser nominert disse fem finalistene: «Kokotopia. Riddere, hekser og prikkedøden» av Simon Stranger og Helena Lindholm,«Zombieutbruddet. Byrået for ikke-hendelser» av Robert Næss, «Anton og andre flokkdyr» av Gudrun Skretting, «Bobla» av Siri Pettersen og «Ingen sover trygt i natt» (bildet) av Mari Moen Holsve. Nå skal ti juryklasser fra hele landet lese bøkene og kåre vinnerboken. Prisen deles ut på Verdens bokdag 24. april 2019. Foreningen !les står bak flere tiltak for å øke leselysten blant unge, som litteraturprisene Ungdommens kritikerpris og Uprisen.

  Ingen sover trygt i natt
  Foto: Cappelen Damm
 • Gikk langt inn i personlige minner

  – Et uskarpt fotografi fungerte bedre akkurat der, sier Steffen Kverneland om hvordan han illustrerte tegneserieromanen «En frivillig død». Den handler om farens selvmord og tiden før. – Det kom som lyn fra klar himmel, for meg. Han hadde psykiske problemer, gikk på medisiner, men det hjalp ikke, sier Kverneland til litteraturprogrammet Brenner live. Mesterlig utført, mente NRKs litteraturkritiker om boken da den kom ut i høst.

  Utdrag fra tegneserieromanen En frivillig død
 • – Deilige drypp av julestemning

  – Kurt Russell som julenisse er definitivt verdt å sjekke ut, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «The Christmas Chronicles». – Uten en nissefar som både serverer kule replikker, store sjarmporsjoner, massevis av nisseenergi og noen deilige drypp av julestemning, ville filmen fått et øye mindre på terningen. NRKs kritiker får litt plastsmak av veslevoksne hovedroller og et simpelt «julen må reddes»-manus.

  Kurt Russel i The Christmas Chronicles
  Foto: Netflix