NRK Meny
Normal

De første juletrærne

Visste du at juletreet kommer fra tyskland og i begynnelsen var et gavetre?

Juletre pynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– De aller første juletrærne kom fra Tyskland, forteller Beate Lindseth, som er ekspert på juletrepynt.

Gavetrær

I Tyskland startet tradisjonen med juletrær på begynnelsen av 1500- tallet. Det var håndverkslaugene som laget opptog med trær som ble pyntet med mat og pakker. Etterpå var det fest og barna til håndverkerne fikk høste trærne.

– Hvordan ble juletreet knyttet til en kristen høytid?

– De kristne protestantene mente at det ikke bare var barna som fortjente gaver og flyttet minnedagen til St. Nicholaus 6. desember til dagen for Jesu fødsel, forklarer Lindseth.

– Så juletreet er ingen hedensk skikk?

– Vi vet at det var vanlig midtvinters å ta inn grønne kvister og annet fra naturen for å minne hverandre på at våren kommer også i år, men å knytte dette til juletradisjonen kan vi ikke, sier Lindseth.

Beate Lindesth og Hanne Hoftun pynter juletre
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– De kristne la mye kristen symbolikk inn i juletreet, som for eksempel korsfoten som treet står på. Det overførte man fra korset som Jesus døde på, forklarer Lindseth. 

De norske trærne

Danskene fikk sine første juletrær i 1808, mens i Norge tok det ytterligere 14 år før man fant den første beretningen om et juletre i et norsk hjem.

– Vi har funnet en historie fra en fengselsdirektør i Christiania som forteller at han var på besøk hos en frøken Wainshenck, hun var selvfølgelig tysk, og der hadde et merkelig tre inne i stuen, sier Lindseth.

Hun legger til at nordmenn generelt var veldig skeptiske til juletreet og synes det var en rar tradisjon.

Hør om de første juletrærne her

Kulturstrøm

 • Video viser arrestert TV2-reporter

  TV 2 har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av reporter Kadafi Zaman i Pakistan, melder NTB. Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist. Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter.

  Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer. Han skal være anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse. Saken skal opp for retten mandag (NTB).

  Kadafi Zaman
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

  Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

  Stanley Kubrick
  Foto: AP/Scanpix