De første juletrærne

Visste du at juletreet kommer fra tyskland og i begynnelsen var et gavetre?

Juletre pynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– De aller første juletrærne kom fra Tyskland, forteller Beate Lindseth, som er ekspert på juletrepynt.

Gavetrær

I Tyskland startet tradisjonen med juletrær på begynnelsen av 1500- tallet. Det var håndverkslaugene som laget opptog med trær som ble pyntet med mat og pakker. Etterpå var det fest og barna til håndverkerne fikk høste trærne.

– Hvordan ble juletreet knyttet til en kristen høytid?

– De kristne protestantene mente at det ikke bare var barna som fortjente gaver og flyttet minnedagen til St. Nicholaus 6. desember til dagen for Jesu fødsel, forklarer Lindseth.

– Så juletreet er ingen hedensk skikk?

– Vi vet at det var vanlig midtvinters å ta inn grønne kvister og annet fra naturen for å minne hverandre på at våren kommer også i år, men å knytte dette til juletradisjonen kan vi ikke, sier Lindseth.

Beate Lindesth og Hanne Hoftun pynter juletre
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– De kristne la mye kristen symbolikk inn i juletreet, som for eksempel korsfoten som treet står på. Det overførte man fra korset som Jesus døde på, forklarer Lindseth. 

De norske trærne

Danskene fikk sine første juletrær i 1808, mens i Norge tok det ytterligere 14 år før man fant den første beretningen om et juletre i et norsk hjem.

– Vi har funnet en historie fra en fengselsdirektør i Christiania som forteller at han var på besøk hos en frøken Wainshenck, hun var selvfølgelig tysk, og der hadde et merkelig tre inne i stuen, sier Lindseth.

Hun legger til at nordmenn generelt var veldig skeptiske til juletreet og synes det var en rar tradisjon.

Hør om de første juletrærne her

Kulturstrøm

 • Hjertevarm idrettsdokumentar

  Dokumentaren «Sisters on Track» handler om tre søstre fra Brooklyn, New York, som alle er talentfulle løpere. Det er norske krefter på produksjon og regi. – Engasjerer både på og utenfor idrettsbanen, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra Netflix-dokumentaren "Sisters on track"
  Foto: Derek Howard/Netflix
 • Britney Spears: – Jeg var flau

  I et innlegg på Instagram torsdag skriver den amerikanske artisten Britney Spears at hun er lei seg for at hun gitt inntrykk av at hun har hatt det ok de to siste årene.

  –Jeg var flau over å dele det som skjedde med meg, skriver hun.

  Britney Spears vitnet i et rettsmøte dagen før der hun ba dommeren om å oppheve vergemålet hennes far over henne.

 • Skuespiller Med Reventberg er død

  Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationalteatern i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.