De første juletrærne

Visste du at juletreet kommer fra tyskland og i begynnelsen var et gavetre?

Juletre pynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– De aller første juletrærne kom fra Tyskland, forteller Beate Lindseth, som er ekspert på juletrepynt.

Gavetrær

I Tyskland startet tradisjonen med juletrær på begynnelsen av 1500- tallet. Det var håndverkslaugene som laget opptog med trær som ble pyntet med mat og pakker. Etterpå var det fest og barna til håndverkerne fikk høste trærne.

– Hvordan ble juletreet knyttet til en kristen høytid?

– De kristne protestantene mente at det ikke bare var barna som fortjente gaver og flyttet minnedagen til St. Nicholaus 6. desember til dagen for Jesu fødsel, forklarer Lindseth.

– Så juletreet er ingen hedensk skikk?

– Vi vet at det var vanlig midtvinters å ta inn grønne kvister og annet fra naturen for å minne hverandre på at våren kommer også i år, men å knytte dette til juletradisjonen kan vi ikke, sier Lindseth.

Beate Lindesth og Hanne Hoftun pynter juletre
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– De kristne la mye kristen symbolikk inn i juletreet, som for eksempel korsfoten som treet står på. Det overførte man fra korset som Jesus døde på, forklarer Lindseth. 

De norske trærne

Danskene fikk sine første juletrær i 1808, mens i Norge tok det ytterligere 14 år før man fant den første beretningen om et juletre i et norsk hjem.

– Vi har funnet en historie fra en fengselsdirektør i Christiania som forteller at han var på besøk hos en frøken Wainshenck, hun var selvfølgelig tysk, og der hadde et merkelig tre inne i stuen, sier Lindseth.

Hun legger til at nordmenn generelt var veldig skeptiske til juletreet og synes det var en rar tradisjon.

Hør om de første juletrærne her

Kulturstrøm

  • Pressestøtten økes

    Høyre, Frp, Venstre og KrF legger fem millioner kroner ekstra i potten for produksjonstilskudd til mediene. Samiske aviser får også fem millioner kroner. I det opprinnelige budsjettforslaget for 2019 fra Høyre, Frp og Venstre sto blant annet pressestøtten på stedet hvil, med en pott på 313 millioner kroner, skriver Medier24.

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.