- Hvorfor bygges det stygt i Norge?

Arkitekt Peter Butenschøn sier dårlig skjønn og planlegging har skapt mange lite vakre steder i Norge. Her kan du se hans uhøytidelige liste over fem lite pene steder.

Groruddalen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

En kjøretur gjennom ulike sentrum i Norge. NRK Spekter spør hvorfor det ikke er et vakrere syn som møter oss. Video-fotograf: NRK. Foto: Scanpix

I «Spekter» på NRK 2 i kveld spør redaksjonen hvorfor så mange steder er bygget så stygt i Norge.

Dårlig planlegging og mangel på helhetstankegang kan være årsaken til at mange steder i Norge byr på lite vakre inntrykk, mener Peter Butenschøn. Han er aktiv i debatten om arkitektur i Norge.

– Dette er eksempler på steder der resultatet av arkitekturen virker upassende, i feil målestokk, byggene malplassert og gir inntrykk av manglende sensitivitet for omgivelsene, sier arkitekt Peter Butenschøn til NRK.no.

I Radioselskapet i dag ga han fra seg denne uhøytidelige listen over det han mener kan være Norges fem styggeste steder:

 • PLAZA OG POSTGIROBYGGET

HVORFOR: – Dette er store objekter plassert tilfeldig, uten tanke for hva de gjør med byrommet. De har brutt med horisonten i Oslo og gjort det legitimt å bygge høyt, dessuten er det gjennomført menneskefiendtlig.

Plaza og Postgirobygget

Hotell Plaza og Postgirobygget i Oslo.

Foto: NRK
 • SEILET HOTEL I MOLDE

HVORFOR: – Plasseringen i naturen er horribel. Bygget konkurrerer med Romsdalsalpene og henger bare der som en kald mastodont.

Kveldsstemning ved Rica seilet i Molde

Rica Seilet Hotel i Molde.

Foto: Per Tormod Nilsen
 • HOVEDVEIEN INN TIL BERGEN

HVORFOR: – Når man kommer kjørende fra sør inn i Bergen sentrum, ser man bare betongklosser og parkeringshus.

Innfart til Bergen over Danmarksplass

Innfartsvei til Bergen over Danmarksplass.

Foto: Rune Jenssen / Bybanen
 • SOVEROMSFLØYENE PÅ NORSKE HØYFJELLSHOTELLER

HVORFOR: – I sin tid ble det gitt distriktsutbyggingsmidler for å finansiere utbygging av høyfjellshoteller i Norge. Da bygget de disse fæle fløyene som ser ut som kasser med svømmebasseng i kjelleren.

– Tyske turister vil jo ikke bo sånn i høyfjellet! sier Peter Butenschøn.

Grotli Høyfjellshotell

Grotli Høyfjellshotel er et av mange høyfjellshoteller med påbygde soveromsfløyer i en helt annen stil enn hovedbygningen.

Foto: Espen Opsahl
 • NORDKAPPPLATÅET

HVORFOR: –Bygget som er laget her, er aldeles sjelløst, som en pengemaskin og fint lite annet. Man kommer opp der og forventer en naturopplevelse, og møter heller en dyr bompengering. Det er bygget helt uten sammenheng med naturen og stedet forøvrig.

Nordkappglobus

Platået på Nordkapp

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK