Hopp til innhold

- Hvorfor bygges det stygt i Norge?

Arkitekt Peter Butenschøn sier dårlig skjønn og planlegging har skapt mange lite vakre steder i Norge. Her kan du se hans uhøytidelige liste over fem lite pene steder.

Groruddalen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

En kjøretur gjennom ulike sentrum i Norge. NRK Spekter spør hvorfor det ikke er et vakrere syn som møter oss. Video-fotograf: NRK. Foto: Scanpix

I «Spekter» på NRK 2 i kveld spør redaksjonen hvorfor så mange steder er bygget så stygt i Norge.

Dårlig planlegging og mangel på helhetstankegang kan være årsaken til at mange steder i Norge byr på lite vakre inntrykk, mener Peter Butenschøn. Han er aktiv i debatten om arkitektur i Norge.

– Dette er eksempler på steder der resultatet av arkitekturen virker upassende, i feil målestokk, byggene malplassert og gir inntrykk av manglende sensitivitet for omgivelsene, sier arkitekt Peter Butenschøn til NRK.no.

I Radioselskapet i dag ga han fra seg denne uhøytidelige listen over det han mener kan være Norges fem styggeste steder:

  • PLAZA OG POSTGIROBYGGET

HVORFOR: – Dette er store objekter plassert tilfeldig, uten tanke for hva de gjør med byrommet. De har brutt med horisonten i Oslo og gjort det legitimt å bygge høyt, dessuten er det gjennomført menneskefiendtlig.

Plaza og Postgirobygget

Hotell Plaza og Postgirobygget i Oslo.

Foto: NRK
  • SEILET HOTEL I MOLDE

HVORFOR: – Plasseringen i naturen er horribel. Bygget konkurrerer med Romsdalsalpene og henger bare der som en kald mastodont.

Kveldsstemning ved Rica seilet i Molde

Rica Seilet Hotel i Molde.

Foto: Per Tormod Nilsen
  • HOVEDVEIEN INN TIL BERGEN

HVORFOR: – Når man kommer kjørende fra sør inn i Bergen sentrum, ser man bare betongklosser og parkeringshus.

Innfart til Bergen over Danmarksplass

Innfartsvei til Bergen over Danmarksplass.

Foto: Rune Jenssen / Bybanen
  • SOVEROMSFLØYENE PÅ NORSKE HØYFJELLSHOTELLER

HVORFOR: – I sin tid ble det gitt distriktsutbyggingsmidler for å finansiere utbygging av høyfjellshoteller i Norge. Da bygget de disse fæle fløyene som ser ut som kasser med svømmebasseng i kjelleren.

– Tyske turister vil jo ikke bo sånn i høyfjellet! sier Peter Butenschøn.

Grotli Høyfjellshotell

Grotli Høyfjellshotel er et av mange høyfjellshoteller med påbygde soveromsfløyer i en helt annen stil enn hovedbygningen.

Foto: Espen Opsahl
  • NORDKAPPPLATÅET

HVORFOR: –Bygget som er laget her, er aldeles sjelløst, som en pengemaskin og fint lite annet. Man kommer opp der og forventer en naturopplevelse, og møter heller en dyr bompengering. Det er bygget helt uten sammenheng med naturen og stedet forøvrig.

Nordkappglobus

Platået på Nordkapp

Kulturstrøm

  • Banksy-utstilling til Oslo

    I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

    Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

    – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

    1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

    Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.