De fem minst MGP-aktige episodene i MGP-historien

Melodi Grand Prix forbindes gjerne med glitter, glamour og danseglade mennesker. Men dette er listen over de gangene norske Melodi Grand Prix var det motsatte.

Noen moret seg mer enn andre i 1965.

Noen MGP-deltakere moret seg mer enn andre i 1965.

Foto: NTB scanpix

Folk har gjerne et bilde av Melodi Grand Prix som noe glorete og krampeaktig feststemt. Men så i blant skjer det ting som bryter med dette bildet.

Dette er fem slike ting.

Den nifseste låten i Melodi Grand Prix-historien

"Jeg har en øy" er tidenes nifseste Melodi Grand Prix-låt

Sangene i Melodi Grand Prix er gjerne spenstige og livsbejaende, og blir fremført av positive mennesker som smiler til kamera. Men så har vi Jan Høiland i 1965.

Introen til «Jeg har en øy» høres ut som noe som blir spilt rett før en uskyldig kvinne blir drept i en skrekkfilm. Og teksten som så kommer høres ut som noe som blir sagt rett før en uskyldig kvinne blir drept i en skrekkfilm.

En sang om en amerikansk TV-serie

I 1971 var det en MGP-låt som handlet om en amerikansk TV-serie.

I 1971 var den amerikanske TV-serien «Ironside» svært populær her til land. Og i et litt pussig forsøk på å utnytte den populariteten, valgte Odd Børre og Jan-Erik Berntsen å synge en sang som handlet om nettopp hovedpersonen Ironside.

Og det var ikke bare teksten som var inspirert. I introen til låten hadde de inkorporert kjenningsmelodien til TV-serien. Noe som neppe er tillatt i Melodi Grand Prix-sammenheng.

Martin Scorsese sin Melodi Grand Prix-intro

I 1979 tenkte en alternativt under Melodi Grand Prix

I filmen «Goodfellas» fra 1990 har regissør Martin Scorsese en sammenhengende tagning fra en nattklubb som varer i nesten tre minutter. (Du finner den på nettet…) Scenen hylles som noe av det mest banebrytende arbeidet gjort i Hollywoods historie.

Men allerede på 70-tallet gjorde NRK noe lignende, i åpningen av Melodi Grand Prix 1979.

Dyrhaug har en dårlig dag på jobben

Ivar Dyrhaug har en dårlig dag på jobben i 1983.

I dag kjenner vi Ivar Dyrhaug som engasjert og energisk programleder i Beat for Beat. Men da han skulle lede Melodi Grand Prix i 1983 var han ingen av delene.

Og når i tillegg teknikken svikter, endte det hele opp som et av de minst minneverdige showene i MGPs historie.

Rune Rudberg sprer sine vinger

Rune Rudberg synger "Vinger over Europa"

La oss være ærlige; med unntak av seieren til Bobbysocks, så var ikke 80-tallet et gyllent ti-år for Melodi Grand Prix. Og selv når en prøvde seg med noen nyvinninger i 1989, så var ikke det året noe unntak. Dette året valgte en nemlig å inkorporere videobilder under fremføringen av sangene. Noe som slo særdeles uheldig ut for Rune Rudberg.

«Vinger over Europa» var trolig ment som en kampsang for fred. Men, når du ser billedleggingen av sangen, så viser den duer som blir skutt ned av luftvernsartilleri, bomber som treffer, brennende bygninger og, merkelig nok, badende mennesker.

Hele den eiendommelige seansen avsluttes med at Rudberg tryller frem en due, kysser den, før han klemmer den sammen og forlater scenen.

Hverken Rune Rudberg eller nevnte due spredde sine vinger over Europa det året.

Bonus: Se hvordan debatten om MGP foregikk på 1960-tallet:

Til og med forfatteren Jens Bjørneboe ringte inn for å delta i debatten.

For mer MGP, se Selskapet torsdag kveld 20.55 på NRK2. Da kommer blant annet artisten Karin Park for å snakke om MGP-låten sin.

Kulturstrøm

 • Kjersti Mo slutter i Egmont

  Etter ti år som redaktør for Egmont Publishing har Kjersti Mo bestemt seg for at hun vil videre skriver kampanje.com. Hun blir beskrevet som en nytenkende pioneer av Egmont Publishing-sjef Nina Vesterby, som legger til at Mo sin avgang blir et tap.

 • Slottsfjell avlyst

  Musikkfestivalen har lenge slitt med økonomien og styreleder Øystein Ronander sier til Dagbladet at de nå har bestemt seg for å fokusere på å komme sterkere tilbake i 2020. Festivalen har til nå blitt holdt i Tønsberg hver sommer siden 2003 og blir ansett som en av Norges viktigste musikkfestivaler.

  Stemningsbilde fra Slottsfjell 2013.
  Foto: Kim Erlandsen
 • Jerry Lee Lewis har fått slag

  Den 83 år gamle rock'n'roll-sangeren, som fortsatt opptrer, har måttet avlyse alle fremtidige konserter etter at han i forrige måned ble rammet av slag i følge NTB. Legene ved rehabiliteringssenteret hvor han nå er pasient, mener han har god sjanse for å bli frisk og at han vil kunne opptre igjen.
  Jerry Lee Lewis er kjent som en av 50-tallets største artister.