Hopp til innhold

De fem minst MGP-aktige episodene i MGP-historien

Melodi Grand Prix forbindes gjerne med glitter, glamour og danseglade mennesker. Men dette er listen over de gangene norske Melodi Grand Prix var det motsatte.

Noen moret seg mer enn andre i 1965.

Noen MGP-deltakere moret seg mer enn andre i 1965.

Foto: NTB scanpix

Folk har gjerne et bilde av Melodi Grand Prix som noe glorete og krampeaktig feststemt. Men så i blant skjer det ting som bryter med dette bildet.

Dette er fem slike ting.

Den nifseste låten i Melodi Grand Prix-historien

"Jeg har en øy" er tidenes nifseste Melodi Grand Prix-låt

Sangene i Melodi Grand Prix er gjerne spenstige og livsbejaende, og blir fremført av positive mennesker som smiler til kamera. Men så har vi Jan Høiland i 1965.

Introen til «Jeg har en øy» høres ut som noe som blir spilt rett før en uskyldig kvinne blir drept i en skrekkfilm. Og teksten som så kommer høres ut som noe som blir sagt rett før en uskyldig kvinne blir drept i en skrekkfilm.

En sang om en amerikansk TV-serie

I 1971 var det en MGP-låt som handlet om en amerikansk TV-serie.

I 1971 var den amerikanske TV-serien «Ironside» svært populær her til land. Og i et litt pussig forsøk på å utnytte den populariteten, valgte Odd Børre og Jan-Erik Berntsen å synge en sang som handlet om nettopp hovedpersonen Ironside.

Og det var ikke bare teksten som var inspirert. I introen til låten hadde de inkorporert kjenningsmelodien til TV-serien. Noe som neppe er tillatt i Melodi Grand Prix-sammenheng.

Martin Scorsese sin Melodi Grand Prix-intro

I 1979 tenkte en alternativt under Melodi Grand Prix

I filmen «Goodfellas» fra 1990 har regissør Martin Scorsese en sammenhengende tagning fra en nattklubb som varer i nesten tre minutter. (Du finner den på nettet…) Scenen hylles som noe av det mest banebrytende arbeidet gjort i Hollywoods historie.

Men allerede på 70-tallet gjorde NRK noe lignende, i åpningen av Melodi Grand Prix 1979.

Dyrhaug har en dårlig dag på jobben

Ivar Dyrhaug har en dårlig dag på jobben i 1983.

I dag kjenner vi Ivar Dyrhaug som engasjert og energisk programleder i Beat for Beat. Men da han skulle lede Melodi Grand Prix i 1983 var han ingen av delene.

Og når i tillegg teknikken svikter, endte det hele opp som et av de minst minneverdige showene i MGPs historie.

Rune Rudberg sprer sine vinger

Rune Rudberg synger "Vinger over Europa"

La oss være ærlige; med unntak av seieren til Bobbysocks, så var ikke 80-tallet et gyllent ti-år for Melodi Grand Prix. Og selv når en prøvde seg med noen nyvinninger i 1989, så var ikke det året noe unntak. Dette året valgte en nemlig å inkorporere videobilder under fremføringen av sangene. Noe som slo særdeles uheldig ut for Rune Rudberg.

«Vinger over Europa» var trolig ment som en kampsang for fred. Men, når du ser billedleggingen av sangen, så viser den duer som blir skutt ned av luftvernsartilleri, bomber som treffer, brennende bygninger og, merkelig nok, badende mennesker.

Hele den eiendommelige seansen avsluttes med at Rudberg tryller frem en due, kysser den, før han klemmer den sammen og forlater scenen.

Hverken Rune Rudberg eller nevnte due spredde sine vinger over Europa det året.

Bonus: Se hvordan debatten om MGP foregikk på 1960-tallet:

Til og med forfatteren Jens Bjørneboe ringte inn for å delta i debatten.

For mer MGP, se Selskapet torsdag kveld 20.55 på NRK2. Da kommer blant annet artisten Karin Park for å snakke om MGP-låten sin.

Kulturstrøm

 • - Krafttak for samisk språk og kultur

  Sametinget har forventninger om at regjeringen øker bevilgningene til Sametinget når statsbudsjettet for neste år legges frem. - Vi forventer at regjeringen holder det de har lovet i Hurdalsplattformen om et krafttak for samisk språk og et samisk kulturløft, og at de øker bevilgningene til Sametinget og setter oss i stand til å gjennomføre oppdraget vårt med å forvalte samisk språk og kultur. Det sier sametingsråd Runar Myrnes Balto til NRK. Sametinget har vedtatt et budsjettbehov for 2023 på 848,7 millioner kroner, i år har Sametinget fått 578 millioner kroner over statsbudsjettet.

  Runar Myrnes Balto
  Foto: Nils John Porsanger / NRK
 • Stor ære til Andsnes

  Leif Ove Andsnes har vunnet prisen Special Achievement Award under det prestisjetunge musikkmagasinet Gramophones klassiske musikkpriser for 2022.

  Prisen vinner han for sin utgivelse Mozart Momentum med Mahler Kammerorkester.

  Oslofilharmonien var nominert i kategorien årets orkester, men der var det Budapest Festival Orchestra som vant. Fiolinisten Johan Dalene, som er svensk med norsk tilknytning, ble kåret til årets unge artist.

  Festivalsjef og pianist Leif Ove Andsnes. Pressefoto fra Rosendal Chamber Music Festival 2022
  Foto: LIV OEVLAND / LIV OEVLAND