De 101 beste barnebøkene

– Aldri har litteraturen for barn og unge vært bedre, og aldri har den vært dårligere, mener Guri Fjeldberg. Kritikeren har lest hundrevis barnebøker før hun laget listen over de 101 beste.

Sangen om en brukket nese - Arne Svingen

Å SLÅ - ELLER IKKE SLÅ: Arne Svingen skriver i boka «Sangen om en brukket nese»: «Jeg tror mamma ønsker seg en tøffere sønn. Det er derfor jeg går på boksing». Boken er en av flere som tar opp barn som føler seg støtt ut på skolen

– Jeg ønsket å trekke barne- og ungdomsbøkene opp av massen fordi formidlerne, litteraturkritikere, bloggere og bokhandlere, har et altfor ukritisk engasjement for nesten alt som blir gitt ut i sjangeren, forteller Guri Fjeldberg.

Guri Fjeldberg

VET DE VOKSNE BEST? – Vi voksne er gjerne opptatt av at bøkene skal ha en slags langtidseffekt – at de på en eller annen måte skal bidra til danning – mens barn flest er mest opptatt av en intens leseopplevelse her og nå, sier Fjeldberg

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

– Mange bokformidlere legger lista for lavt. Når de snakker like entusiastisk om nesten alle bøker de trekker fram, undergraver de sin egen ekspertise.

– Vi har utvikla en sunn skepsis til autoriteter i dette landet. Det har blant annet ført til at skolen er fri for kanonlitteratur. Men når hver enkelt selv må avgjøre hvilke bøker det er viktigst å ha lest, oppstår unektelig behov for rettesnorer.

Underdog som leserfavoritt

Som et tydelig tegn i tiden utpeker lesetreningsbøker seg på lista, og Fjeldberg stiller spørsmål om foreldre i større grad bruker slike bøker for å forhindre at barna ender som skoletapere. Innenfor skolens sosiale hierarki er det likevel underdogen i klasserommet som markerer seg som karakterfavoritt.

– Pussig nok identifiserer rundt 98 prosent av alle barn seg med med denne posisjonen.

Uansett hvor maktesløse barn måtte føle seg, har de fortsatt ordet i sin makt og det gir styrke og humor til disse fortellingene, det gjør leseopplevelsen mer optimistisk og det bærer bud om at vansker kan overvinnes.

Guri Fjeldberg

Researcharbeidet har berodd seg på lister sendt inn av lesere. Til slutt hadde hun nesten 400 bokforslag. Foruten det har forfatteren testet litteraturen på barn.

Etterlyser minioritetsstemmer og sakprosa

Barne- og ungdomslitteraturen har det siste tiåret testet grenser: Konsentrasjonsleire, død og vold i hjemmet er kun noen temaer de minste ikke blir skånet for. På Fjeldbergs liste finnes blant annet boken «Hjelp, pappa slår».

Sinna Mann

PAPPA SOM SINNA MANN: Gro Dahle og Svein Nyhus populære billedbok «Sinna Mann» fra 2003 kom ikke med på listen, men føyer seg inn blant barnebøker som tar opp de vanskelige temaene.

Foto: Anita Killi

Les: Ondskap i barnelitteraturen

Men selv om barnelitteraturen i større grad utfordrer barnas grenser, etterlyser Fjeldberg bedre representasjon av samfunnets mangfold.

– Jeg skulle ønske at enda flere minoritetsgrupper kunne få bedre mulighet til å kjenne seg igjen. Det gjelder like mye samer som døve som troende av ulike slag. For meg er det dessuten vanskelig å forstå at illustratører med lys hud har så vanskelig for å tegne barn med mørk hud, sier Fjeldberg.

Helt Hyper av Mariann Youmans

ER DU HYPER ELLER? Boka «Helt Hyper» av Mariann Youmans har intervjuet jenter og gutter som har AD/HD

Listens sakprosatitler er også påfallende smal: kun 15 av 101 titler kan regnes inn under kategorien. Fjeldberg mener til det smale utvalget skyldes at sakprosaen jevnt over er av for dårlig kvalitet. Bøkene på hennes egen liste står som unntak fra regelen.

– Flere av bøkene på listen kombinerer stemmen til forskere med stemmen til dem som har følt problemene på kroppen, og treffer i overbevisende grad sitt publikum. Ingenting er bedre enn bøker som når fram til dem som trenger dem mest, poengterer Fjeldberg.

Les den komplette lista på Fjeldbergs blogg

Les: Intervju med Guri Fjeldberg før prosjektet

Kulturstrøm

 • Kjøper Rembrandt for kjempesum

  Nederlandske myndigheter har satt av 175 millioner euro for å kjøpe inn et svært viktiktig malleri av Rembrandt.

  Det informerte Utdanningsdepartementet parlamentet om på onsdag.

  Bildet det er snakk om er et malleri fra 1636, som for tiden er i Rothschild-familens eie.

   Rembrandt fra 1636
 • Dagny og Astrid S samarbeider

  De suksessrike norske popartistene samarbeider om låten «Pretty», som slippes senere denne uken. Ifølge VG forteller Dagny i et nyhetsbrev at sangen skal figurere i en romantisk Hollywood-komedie ved navn «The Hating Game», med Lucy Hale og Austin Stowell i hovedrollene.

  Astrid S og Dagny
  Foto: FRED JONNY / FRED JONNY