Hopp til innhold

David Suchet med mørk og psykologisk Poirot

–Mordet på Orientekspressen mangler sidestykke i krimlitteraturen, sier David Suchet. Møt mannen som etter 21 år som Hercule Poirot, byr på en ny versjon av Agatha Christies mesterverk.

David Suchet som Hercule Poirot

David Suchet som Hercules Poirot.

Foto: ITV

Den britiske skuespilleren David Suchet gir svært sjelden intervjuer, men i forbindelse med innspillingen av den den nyeste serien Poirot-filmer fikk NRK.no en eksklusiv samtale med ham.

–Jeg er både gammeldags og konsentrerer meg gjerne om detaljer. Det er opplagt likheter mellom meg og Agatha Christies Hercule Poirot - men selvfølgelig også store forskjeller. Jeg er ryddig, men forhåpentligvis ikke så ryddig som han er, ler David Suchet.

Film- og TV-selskapet ITVs rykende ferske filmatisering av klassikeren «Mordet på orientekspressen» befinner seg fortsatt i klipperommet og dukker ikke opp på skjermen før til høsten. I mellomtiden har et dokumentarfilmteam fulgt hovedrolleinnehaver David Suchet på reise med den virkelige Orientekspressen:

Dokumentaren sendes på NRK1 Onsdag 31. mars kl. 19.45.

Krimfri sone hjemme

Suchet fikk rollen som Hercule Poirot for første gang i 1989 og har siden spilt inn 50 Poirot-filmer for TV. Knapt noen kjenner den karakteristiske krimhelten bedre enn mannen som har trådd i hans sko så lenge, og som selvfølgelig har fillelest krimromanene.

–Jeg finleser tekstene, for målet mitt er å forsøke å fremstille Poirot slik han beskrives i bøkene, og jeg ønsker at publikum skal se ham slik de kjenner ham fra bøkene, sier Suchet til NRK.no.

Privat tar Suchet likevel pause fra krimlitteraturen. Den får han nok av på jobben.

–Ja, jobben min er full av detektivhistorier og mysterier, så når jeg har fri ser jeg gjerne på faktaprogrammer og dokumentarer på TV.

Poirot savner kjærligheten

Noen favorittreplikker synes ikke Suchet at han kan plukke fram, men han liker seg spesielt godt når Poirot forsvarer sin belgiske nasjonalitet. Som kjent misliker Hercule Poirot sterk at noen lytter til aksenten hans og tar ham for å være fransk.

Dette særtrekket ved Poirot er så tydelig at noen sikkert blir overrasket over at skuespilleren som gestalter ham er så britisk som han kan få blitt.

Hvilket sted ville du ha tatt Poirot med til hvis du kunne ha møtt ham som en virkelig person?

–Jeg ville tatt ham med til en klubb for gentlemen, svarer Suchet umiddelbart.

Til forskjell fra Poirot er David Suchet lykkelig gift. Kanskje kunne han ha kommet med noen gode råd til sin karakter, som er svært romantisk i sitt innerste.

–Poirot savner kjærligheten, og i en av bøkene sier han at Guds største gave til menneskene var kjærligheten mellom mann og kvinne som ender i ekteskap, sier Suchet.

Eksisterte Poirot i virkeligheten?

Det er blitt spekulert i om Agatha Christie kan ha brukt en virkelig person som modell for romankarakteren Poirot.

–Noen mener Christie tenkte på en hun kjente da hun skapte Poirot. Kanskje var han en av de belgiske flyktningene som kom fra Torquie til Devon i England.

I løpet av 2010 kommer to splitter nye Poirot-innspillinger. Dette er «The Hallowe’en Party» og «Mordet på orientexpressen». Blant de ferskeste produksjonene er også «Drama i tre akter» som NRK sendte i januar og «Klokkene» som sendes på NRK1 i april.

Agatha Christies mesterverk

«Mordet på Orientekspressen» er filmatisert to ganger tidligere – i 1974 og i 2001, men det er vel verdt å lage en ny versjon i følge David Suchet. For første gang er det ham som spiller Poirot i det berømte krimdramaet.

–Den tilhører den kanon av Christie-bøker vi filmer nå og vi vil gjøre serien komplett. Mordet på Orientekspressen stille i særklasse med den usedvanlige slutten som ingen kan gjette seg til. Den er helt unik i krimlitteraturen, sier Suchet.

Suchet kan også røpe at den nye filmen blir helt annerledes enn versjonene vi tidligere har sett. Togreisen er også blitt til Poirots indre reise.

–Vi har gått mye lenger inn i det psykologiske og mørke. Poirot lider virkelig når toget setter seg fast i snøen, kupeen mangler vann og han ikke kan barbere seg som vanlig. Dere kommer også til å få se en skyldbetynget Poirot som føler at han har blod på hendene, forteller David Suchet.

Blir aldri lei av Poirot

David Suchet nærmer seg pensjonsalder, men har ikke tenkt å gi slipp på Hercule Poirot med det første.

–Det gjenstår fortsatt seks bøker igjen som ikke er filmatisert, så hvis noen spør sier jeg ikke nei, sier han til NRK.no

Fra ITVs nye serie Poirot-filmer

Fra ITVs nye Poirot-serie

Foto: ITV / ITV

Kulturstrøm

 • Will Smith-film får premiere i desember

  Spillefilmen «Emancipation» får premiere i desember etter å ha blitt holdt tilbake etter at hovedrolleinnehaver Will Smith slo Chris Rock under Oscar-utdelingen.

  Filmen var ventet å bli en Oscar-kandidat i år, men filmens stjerne er utestengt fra Oscar-utdelingen i 10 år. Slavefilmen med et budsjett på 120 millioner dollar, er en av Apples mest profilerte produksjoner., skriver NTB.

  Will Smith i filmen Emancipation, filmplakat
  Foto: AP
 • Russisk redaktør på ettersøkt-liste

  Mandag ble Marina Ovsyannikova satt på en ettersøkt-liste for angivelig brudd på husarrest i påvente av rettssak i Russland, skrtiver AFP.

  Redaktøren protesterte mot Moskvas Ukraina-offensiv under en direktesending, etter at Russland gikk til krig i vinter. Hun hadde en plakat med påskriften «No war» og ropte «stans krigen».

  Hun har tidligere fått 50.000 rubler i bot for å ha krenket landets væpnede styrker. Det svarar til rundt 8000 kroner. Russiske myndigheter ønsker også å stille henne for retten.

  Ovsjannikova ble kjent over hele verden og fikk ny jobb i den tyske mediebedriften Welt, like etter hendelsen.

  Krigsmotstander med plakat bak nyhetsankeret i russisk nyhetssending på TV
 • TV 2 og Altibox forhandler fortsatt

  TV 2 og Altibox sier at de fortsatt forhandler om en avtale, men vil ikke svare på om det er framdrift i forhandlingene.

  – Vi er fremdeles i dialog og ønsker å komme fram til en løsning med Altibox. Det tar lengre tid enn vi først antok, og jeg skjønner at folk er utålmodige, skriver kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand i en epost til NTB.

  Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox er like ordknapp når det gjelder situasjonen i forhandlingene.

  – Det er fortsatt forhandlinger. Det er alt vi kan si, sier han til NTB.