Hopp til innhold

- Vil ikke bli tvunget til taushet

Den kontroversielle, britiske historikeren David Irving stadfester at han kommer til Norsk Litteraturfestival, selv om han ikke lenger er invitert.

David Irving - her i 2007
Foto: Jon ENOCH / AFP

- Jeg vil ikke bli tvunget til taushet, sier Irving til NRK.

I fjor høst ble han invitert til årets festival som har tema ”Sannhet”. Senere ble invitasjonen trukket tilbake etter reaksjoner her i Norge. Samtidig trakk festivalens kunstneriske leder, Stig Sæterbakken, seg. Det var han som foreslo at Irving kunne inviteres.

LES: Trekker Irvings invitasjon

Den britiske historikeren Irving benekter at jødeutryddelsene under 2.verdenskrig fant sted, er dømt for historieforfalskning, og er et ikon for mange nynazister.

- Vil være tilgjengelig

Irving varslet tidlig at han ville komme til Lillehammer uansett. Det stadfester han nå, snaut 6 uker før festivalen.

LES: Irving kommer likevel

- Alt er organisert, sier Irving som forteller til NRK at han har mottatt mange henvendelser om å holde foredrag fra privatpersoner i Norge etter at festivalinvitasjonen ble trukket tilbake.

Han sier videre at foredraget antakeligvis vil omhandle Hitler, Himmler og Holocaust, fordi det er "noen interessante spørsmål om ansvar" knyttet til dette. Han sier samtidig at han vil være tilgjengelig for pressen hele denne dagen.

Han vil ikke gå i detalj om hvor han skal være - av sikkerhetsgrunner som han sier - men hevder stedet er noen minutters kjøretur fra Lillehammer. Han sier han har fått hjelp av venner i Norge, og at han trolig skal overnatte i Oslo.

NRK har fått bekreftet fra andre at Irving har gjort avtaler i Norge disse dagene. Til NRK hevder Irving også at han vil være i Lillehammer sentrum i to dager under selve festivalen.

- Jeg håper festivalen skammer seg over avlysningen, sier Irving.

Ordknapp festivalsjef

Festivalsjef Randi Skeie ved Norsk Litteraturfestival er svært knapp i sine kommentarer.

- Dette her var en sak som ble avsluttet for oss i oktober, og etter det har vi ikke hatt noen kontakt med Irving. Vi har ingen innvirkning på de avgjørelsene han tar, og disse er helt uavhengige av festivalen, sier hun.

Organisasjonen SOS Rasisme tror det kan komme flere hundre nazister fra både Norge, Sverige og andre land til Lillehammer for å høre på Irving, og sier til NRK at de vil mobilisere for å stoppe møtet.

- Dette kommer til å bli et viktig møte for nazister i hele Norden, sier leder Trond Thorbjørnsen.

- Elsker å provosere

Odd Bjørn Fure, historieprofessor og direktør ved Holocaust-senteret i Oslo, er ikke overrasket over at Irving faktisk kommer.

- Jeg er overhodet ikke overrasket, for han er en provokatør og her har han fått en fantastisk mulighet til virkelig å lage en provokasjon som blir lagt merke til, sier Fure som kaller Irving en "notorisk svindler" og "bedrager som ikke har gjort annet enn å forfalske historien".

Ifølge Fure har Irving tilhengere både blant gammelnazister og nynazister, og han sier det i verste fall kan bli konfrontasjoner med motdemonstranter. Det må i så fall Litteraturfestivalen ta på sin kappe, mener Fure.

- Problemet ligger jo egentlig i den famøse invitasjonen av Irving, sier han til NRK.

- Det er Fure sine ord, og det vil jeg ikke kommentere i det hele tatt, sier festivalsjef Randi Skeie, som heller ikke vil kommentere hvorvidt hun føler et ansvar for at Irving kommer.

- For meg er oppgaven min å gjennomføre festivalen, og det er det jeg må tenke på, sier Skeie.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.