Dave Brubeck fyller 90

Han vokste opp på en kvegfarm med piano, fikk klassisk undervisning av mora, startet jazzband i Europa etter D-dagen, og han ble kanonisert med Time Out (Take Five) i 1959/60. 6. desember fyller han 90 og Dave Brubeck spiller fortsatt piano.

Dave Brubeck i Njårdhallen 1974

Dave Brubeck i Njårdhallen 1974

Foto: Dag Tore Skilbred

”Jeg er vokst opp på en kvegfarm, og du ville blitt overrasket om du visste hvor mange som hadde piano.” Slik svarer Dave Brubeck på spørsmål om hvordan han begynte med musikk. For det var klassisk undervisning hjemme hos mamma på 1920-tallet, og senere skulle han bli en minnestein i jazzen. Nå er han 90 og fortsatt aktiv.

Wolf Pack Band

Sine første plateinnspilling gjorde han i 1942, samme år som han gikk inn i hæren og ble leder av et militærorkester. Etter D-dagen satte han sammen et raseblandet orkester, Wolf Pack Band (etter den tyske u-båt-flåten) og fulgte de allierte inn i det sønderbombete Tyskland. Begge deler gjorde sterkt inntrykk. Brubeck gråter fortsatt når han tenker på at hans svarte musikere ble nektet adgang til scenen da de kom tilbake til USA: ”Var det derfor de hadde slåss med livet som innsats mot rasistene i Europa?”

Time Out med Take Five

Time Out (1959)

En av verdens mest solgte jazzplater, Time Out.

I 1946 satte Brubeck sammen en trio og en oktett. En profil i trioen var vibrafonisten Cal Tjader, og i oktetten, altsaksofonisten Paul Desmond. Disse studentbandene hadde stor suksess LIVE og gjorde en rekke plateinnspillinger. I 1951 foreslo Paul Desmond at de skulle satse på en kvartett, og den ble først hetende Dave Brubeck/Paul Desmond Quartet, eller Dave Brubeck Featuring Paul Desmond. The ”big bang” kom etter at de den 1. juli 1959 gikk i studio og spilte inn en av verdens mest solgte jazzplater, Time Out, med Paul Desmonds ikoniske komposisjon Take Five.

90 år, spiller fortsatt

Kvartetten med Paul Desmond ble oppløst i 1967, men hadde mange reunions helt til Desmond døde ti år senere. Dave fortsatte imidlertid med kvartetten sin, og de mest profilerte medlemmene over lengre tid var Gerry Mulligan fra 1968 og Jerry Bergonzi på 1980-tallet. I tillegg trillet det ut soloplater og – konserter fra Dave Brubecks fingre. Selv har jeg hørt Dave Brubeck én gang, på Cosmopolite i Oslo i 2000. Da var han 80. Kanskje får jeg en sjanse til? For selv om Dave Brubeck mandag fyller 90 år, så spiller han fortsatt piano.

Rundt midnatt

Dave Brubeck er hovedoppslaget i Rundt midnatt denne uka. Sendes på P2 lørdag kl 2303. Sendes samtidig på NRK Jazz (DAB, Riks-TV, kabelnett og nettradio), samt søndag kl 2303 og onsdag kl 0910, 1503 og 2103.

Kulturstrøm

 • Dømt til psykiatrisk behandling

  Den danske dikteren Yahya Hassan er dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid etter å ha blitt dømt for 42 lovbrudd, skriver DR.dk. Han ble sett fri i desember i fjor etter å ha sonet en dom på over ett år for å ha skutt en 17-åring i foten. Hassans forsvarer er ikke uenig i en behandlingsdom, men han
  mente den burde være tidsbegrenset til fem år, skriver NTB.
  Yahya Hassan ga i 2013 ut diktsamlingen «Yahya Hassan», som
  solgte i 120.000 eksemplarer. Det er den mest solgte
  diktsamlingen fra en debutant i Danmark noensinne. Se også i NRK: Bokprogrammet intervjuet Hassan i starten av karrieren i 2014

  DENMARK-PALESTINIAN-IMMIGRANTS-LITERATURE-HASSAN
  Foto: THOMAS LEKFELDT / Afp
 • Bokanmeldelse: Hariton Pushwagner

  Petter Mejlænders biografi om kunstneren Pushwagner, eller Terje Brofos, er en grundig og åpenhjertig skildring av et strevende menneske, mener NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke. Se også i NRK TV: dokumentaren Pushwagner

 • Marthe Wangs låt i TV-aksjonen

  For andre gang låner Marthe Wang ut låten «Til deg» til Kirkens Bymisjon i forbindelse med årets TV-aksjonNRK. Låten var hennes første singel og ble utgitt før jul i 2016, og allerede da lånte Kirkens Bymisjon den til sin «Gled en som gruer seg til jul»-kampanje. – Det har vært stort for meg å se TV-aksjonsvideoene og de sterke historiene knyttet sammen med låten min, sier Marthe Wang til NTB. Låten ble med på debutalbumet «Ut og se noe annet» i fjor, og ble nominert til Spellemannprisens visekategori tidligere i år.

  Artist Marthe Wang
  Foto: Anne Valeur

Flere kulturnyheter