Hopp til innhold

Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen

Sara Skorgan Teigen forteller at hun overøses med kjærlighet etter at faren Jahn Teigen døde mandag kveld. Hun opplyser at den folkekjære artisten bisettes onsdag 11. mars fra Tønsberg domkirke.

Jahn Teigen og Anita Skorgan viser frem datteren Sara utenfor Ullevål sykehus

STOLTE FORELDRE: De nybakte foreldrene, Jahn Teigen og Anita Skorgan, viste frem datteren Sara utenfor Ullevål sykehus da hun ble født i 1984.

Foto: Per Løchen / NTB scanpix

– Si meg, hva betyr adieu? innleder 35-åringen et minneord om sin far og viser til en av artistens mest kjente melodier.

Her er Sara Skorgan Teigens minneord i sin helhet:

SI MEG, HVA BETYR ADIEU?

Av Sara Skorgan Teigen

«En liten kropp, en gigantisk energi. Et våkent og nysgjerrig sinn, styrt av hjertet. En far, en helt spesiell venn, en kunstnerkollega, min sparringspartner, en lekekompis, et voksent barn, en barnlig og reflektert voksen, en klovn, tryllekunstner, gummitryne og en lysende morfar.

Jeg sitter her i stuen din. Omringet av minner, bilder, priser, bøker, gaver fra fansen, blomster og lys. Jeg mangler ord, men det er noe med frø. For spørsmålet som gjentar seg er: hvor er du nå?

Men svaret kommer og er enkelt: du er jo her, spirende og høyst levende inni meg.

Jeg overøses av kjærlighet og varme fra alle kanter, familie, venner, fremmede, mediene, folket! Og jeg ser frøene du har plantet gjennom sangene og energien din overalt, i folket, som du var så glad i og følte så stort ansvar for, elsket å underholde og snakke med. Du så på dem og behandlet dem som familie. Jeg er så stolt av deg pappa, alt jeg ser er et stort, spirende blomsterhav i ditt sted.

Jeg skulle ønske du hadde opplevd disse dagene, min venn. Du får rørende kritikker! Kulturministeren kaller deg for en nasjonalskatt! De flagger på halv stang. Og jeg berøres av at folket har begynt å spleise for å støtte din siste reise.

Jeg vet ditt ønske var en offentlig bisettelse, så jeg ønsker varmt velkommen til alle: onsdag 11.03, kl. 12.30 i Tønsberg Domkirke, som vil ledes av Biskop Per Arne Dahl.

(Familie, venner og kolleger først og så fyller vi opp det som er igjen av plasser.)

Jahn Teigen, Anita Skorgan, Sara Skorgan Teigen

LYKKELIGE: Anita Skorgan og Jahn Teigen var Norges superstjernepar på 80-tallet, og fotografene møtte opp utenfor sykehuset da de fikk datteren Sara.

Foto: Per Løchen / NTB Scanpix

Så hva betyr adieu? Det må bety på gjensyn. For jeg ser deg plutselig i alle de du har sådd frø i. En velkjent optimisme lyser opp i deres øyne og jeg møter deg igjen.

Fra hjertet, takk for alt.

Du er uerstattelig.»

Kompisene far og datter

Jahn Teigen døde mandag kveld, 70 år gammel.

Han og Anita Skorgan fikk datteren Sara i 1984.

Da det var premiere på Jahn Teigen-hyllesten «Optimist», en musikalsk komedie som er basert på Teigens musikk, på Chateau Neuf i Oslo i september i fjor, kunne ikke Teigen selv være til stede.

Det var imidlertid både Skorgan og Sara.

– Jeg synes det er fortjent at han får denne forestillingen. Og så er jo sangene hans veldig kule, så dette blir nok gøy, sa datteren til VG.

– Jahn er jo faren min, og det er det jeg først og fremst kjenner ham som. De fleste andre kjenner ham som musiker, og da blir det en helt annen verden på en måte. Jeg og pappa sitter og er kompiser, snakker om kunst og ideer og er kreative, la hun til.

Som datteren til Norges mest kjente artistforeldre, var det mange som lurte på når hun skulle stå bak en mikrofon på scenen.

Sara fant imidlertid en annen vei. For fem år siden lanserte hun sin fotokunstbok «Fractal State of Being» i Norge.

– Hun studerer kunstfoto i New York, og jeg må si at jeg er jævlig stolt. Jeg synes det er helt fantastisk at hun våger å følge en så usikker vei, sa pappa Teigen til Dagbladet da datteren var midt i fotoutdannelsen sin.

Jahn Teigen i Melodi Grand Prix i 1978, 1976 og 1989
Foto: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX/NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober