NRK Meny
Normal

Dataspill skal revolusjonere musikkundervisning

Rikskonsertene lanserte onsdag det norske dataspillet Lyderia, som de håper vil tilføre musikktimene i skolen noe nytt. Med seg har de en rekke kjente norske artister.

Alva Ler Christensen (12) og Jesper Leporanta (12) tester ut musikkspillet Lyderia, som onsdag ble lansert av Rikskonsertene.

MUSIKKSPILL: De to sjuendeklassingene Jesper Leporanta og Alva Ler Christensen har testet ut det nye musikkspillet Lyderia, som onsdag tas i bruk i musikkundervisningen til tusenvis av elever.

Med dataspillet «Lyderia» håper Rikskonsertene å kunne gi barn helt nye verktøy i musikktimene.

Turid Birkeland

RIKSKONSERTENE: Turid Birkeland i Rikskonsertene håper musikkspillet vil bidra at barn lærer mer om musikk på skolen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I en pressemelding blir «Lyderia» beskrevet som et spill, en lydmikser, og en skole i artisteri og låtskaping.

Turid Birkeland er direktør i Rikskonsertene og sier de ønsker å bidra til at barn får fantastiske musikkopplevelser ved å lære, dele og skape musikk selv.

– Musikkspillet er lagt tett opp mot skolens kunnskapsmål, så når du går inn i «Lyderia»-universet, så går du også inn i det universet skolen mener du bør kunne om musikk, sier hun.

Oppdragsbasert

Tusenvis av elever vil onsdag ta i bruk musikkspillet som går ut på å gjennomføre ulike oppdrag innen ulike musikksjangre.

Et eksempel på et slikt oppdrag kan være å lage en rapsang. En mentor vil deretter føre elevene gjennom denne musikksjangeren og fortelle hva slags elementer de kan ta i bruk.

Don Martin

RAPPER: Rapperen Don Martin bidrar i Lyderia ved å fortelle barn om rapmusikk og hvordan du skal skrive sangtekster.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Rapperen Don Martin, tidligere medlem av musikkgruppa Gatas Parlament, er en av bidragsyterne i «Lyderia». Han snakker med brukerne om det å skrive sangtekster.

– Jeg snakker mye om identitet. Om det å være stolt av den du er og hvor du kommer fra. Det handler mindre om teknikk men mer om å bruke det du vet og hva du kan putte inn i en sang.

Samsaya, Enslaved, Ravi, Amina Sewali og Marie Klåpbakken er også med.

– Det gir elevene nærkontakt med musikerne og et sjangermangfold som er unikt, fra opera til rap, sier Birkeland.

Et norsk verktøy

Turid Birkeland ønsker at «Lyderia» skal kunne gi barn et musikkunivers de kan fordype seg i, og være et verktøy for lærere å få inn i musikktimene.

– Det er fint at Rikskonsertene nå tør å ta steget i den retningen som vi vet før eller siden må komme. Tjenesten ser ut til å kunne bli et revolusjonerende verktøy, sier daglig leder i Musikk i skolen, Ulrika Bergroth-Plur.

– Jeg håper vi med tid kan gjøre utvide dette universet slik at det også kan utfylle de andre kunstuttrykkene, sier Birkeland.

– Veldig morsomt

Jesper Leporanta og Alva Ler Christensen

FORSØKSKANINER: De to tolvåringene Jesper Leporanta og Alva Ler Christensen har testet ut Lyderia over tid, og er fornøyde med å få bruke musikkspillet i musikktimene på skolen.

Foto: Tone Staude / NRK

Jesper Leporanta og Alva Ler Christensen går begge i sjuendeklasse og har prøvd «Lyderia» fram mot lanseringen.

– Det er veldig morsomt. Jeg syns det er fint å ha et sted jeg kan skrive egne låter, og løse og knekke musikkoder, sier Leporanta.

Christensen sier hun har savnet noe slikt i musikktimene.

– Ja, vi har ikke hatt noe slikt før, så jeg syns det er veldig bra å ha fått dette. Det var veldig gøy å bruke det på skolen med de andre i klassen, sier hun.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix