NRK Meny
Normal

Darwin & Nietzsche

Darwins tanke om at alt liv utvikler seg mot stadig bedre tilpasning til omgivelsene gjorde Friedrich Nietzsche forbanna.
Nietzsche hadde jo mista trua på at historien beveger seg mot et fornuftig mål.

Studio Sokrates på Darwindag, 4 feb 09
Foto: Annette Hobson / NRK

Hør: Studio Sokrates: Charles Darwin, jazz og filosofi del 2. 14.02.2009

Se: Studio Sokrates - Darwin del 2

'

Historiens natur
Filosofene fram mot Nietzsche tenkte historien som en fornuftig prosess, en bevegelse mot en stadig bedre tilstand for menneskeheten. Da Darwin publiserte sine tanker om naturens historie og argumenterte for «naturlig utvalg og de best skikkede formers bevarelse i striden for livet»

Nietzsche (og Schopenhauer) bestrider denne måten å tolke utviklingen (naturen og kulturen) på. Den tyske idealismen og kristendommens måte å forstå historien på er ugyldig. Den er pervers, mener Nietzsche. Det autentisk-menneskelige ligger i det forhold at vi mennesker er natur. Så lenge vi forstår det spesifikt menneskelige som fornuft, språk, logikk, eller at vi er skapt i Guds bilde – så lenge er vi på villspor. Først hvis vi kan anerkjenne at vi er natur – og kun natur – kan vi begynne på den besværlige veien som leder til adekvat selvforståelse.

Jeg stopper her – og så kan den interesserte ta en titt på videofilen som viser Studio Sokrates i aksjon sammen med duoen Jon Eberson og Carl Morten Iversen på Litteraturhuset i Oslo onsdag 4. februar 2009.

Musikken
1: The Blessing (Ornette Coleman)
2: Bakkes Blues (J. Eberson)