NRK Meny
Normal

Darwin - gammel men kul

Tre unge forskere har lagt ut på en reise i jungelen i Sør-Amerika. De reiser i fotsporene til Charles Darwin og skal besøke de samme stedene og lete etter de samme dyrene som han møtte for over 150 år siden. Her kan du lese hvorfor Charles Darwin har blitt disse guttas store helt.

Charles Darwin

Ekspedisjonsmedlemmene har med seg utstyr for å kunne blogge til Newtons lesere. Darwin er med på reisen også i 2008 som for 200 år tilbake.

Foto: NRK

Helten Darwin

Av og til hender det at noen kommer på en veldig lur idé som ingen andre har tenkt på før. Sånn var det med Charles Darwin. Han var nemlig den første som skjønte hvordan nye arter blir til, og at alt liv på jorda har utviklet seg over millioner av år. Selv om det nå er ganske lenge siden Darwin levde, brukes fortsatt hans idéer når forskere forsøker å forstå hvordan naturen fungerer.

Kulere mann enn gamlingen Darwin skal man derfor lete lenge etter!

En reise rundt hele jorda

Darwin ble født i England for snart 200 år siden. Det morsomste han visste som barn var å være ute i naturen og se på alle plantene og dyrene som fantes der.

Da Darwin var 22 år gammel fikk han lov til å være med på en seiltur rundt hele jorda. Darwin var kjempeglad! Nå fikk han mulighet til å se dyr og planter han aldri før hadde sett. Jordomseilingen tok fem år. På reisen samlet Darwin inn så mange rare dyr, planter og fossiler at han ble en berømt mann da han kom tilbake til England.

Darwin-ekspedisjonen 2008

FØR AVREISE: De tre medlemmene i Darwin-ekspedisjonen tester om teltet fungerer.

Foto: NRK

Grublet og tenkte lenge

Men han skulle snart bli enda mer berømt. Alt Darwin hadde sett på reisen hadde nemlig fått ham til å tenke: Hvorfor finnes det så mange forskjellige dyrearter rundt om i verden? Og hvorfor likner noen dyr veldig på hverandre, mens andre ikke likner i det hele tatt?

Viktig bok

Etter å ha tenkt på disse spørsmålene i 20 år, og grodd et langt grått skjegg, skrev han til slutt en bok som han kalte ”Artenes opprinnelse”. Den dag i dag synes mange at dette er den beste og den viktigste boka som noen gang er blitt skrevet.

Stor slekt

I denne boka forklarer nemlig Darwin hvordan alle arter på jorda er i slekt med hverandre. Alle arter vi ser på jorda i dag har utviklet seg fra andre arter, skrev Darwin. For eksempel har amfibier (som frosk og padder) utviklet seg fra fisk for lenge, lenge siden.

Ape

HEI SVEIS! Neste gang du møter et dyr på din vei, får du hilse pent, for det er nemlig en fjern slektning av deg du ser! Det lærte Darwin oss. Kult, ikke sant?

Nye arter

Darwin sa også at utviklingen av nye arter går så sakte (ofte millioner av år) at mennesker ikke kan se at nye arter oppstår.

Men gjelder dette mennesket også? spurte mange når de leste boka. Jepp, sa Darwin. Siden mennesket er et dyr har også vi utviklet oss fra en tidligere dyreart.

Darwins lære gjelder fortsatt

I begynnelsen var det slett ikke alle som syntes Darwins bok var spesielt bra, men slik er det ikke lenger nå. I mer enn 100 år har nemlig forskere undersøkt om det Darwin skrev i boka si stemte. Og det gjør det!

Ekspedisjonen anno 2008

I denne videosnutten ser du ekspedisjonsmedlemmene forbereder seg før avreise.

SE VIDEO: I Darwins fotspor

LES MER: Darwinekspedisjonen blogger for Schrödingers katt

Tegning: I Darwins fotspor
Foto: Tegning: Hege Margrete Kaspersen / NRK

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP