Darth Vader-skuespiller er død

Skuespiller David Prowse som spilte ikoniske Darth Vader i Star Wars-trilogien er død. Prowse ble 85 år gammel.

David Prowse

David Prowse døde 85 år gammel. Det bekrefter hans manager.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Manageren bekrefter dødsfallet på Twitter:

– Vi meddeler med dyp og hjerteskjærende sorg for oss og for millioner av fans over hele verden at vår klient Dave Prowse M. B. E har gått bort i en alder av 85 år, skriver Bowington Management.

Laster Twitter-innhold

Kroppsbygger

Prowse er mest kjent som mannen på innsiden av drakten til «Star Wars»-karakteren Darth Vader i den første trilogien. Det var imidlertid James Earl Jones som hadde stemmen til karakteren.

Prowse var kroppsbygger i tillegg til skuespiller og han landet rollen som Darth Vader på grunn av sin kraftige, fysiske utforming. Årsaken til at replikkene hans ble dubbet var fordi filmskaperne mente aksenten hans var for bondsk.

Tildelt ridderordenen

Prowse var kjent for å reise rundt på Star Wars-treff verden rundt for å treffe fansen.

Han var på 70-tallet også kjent som «The Green Cross Code Man», en superhelt-karakter som promoterte trafikksikkerhet for barn. For denne rollen ble han tildelt den britiske ridderordenen.

Darth Vader hjelmen- og masken fra filmen The Empire Strikes Back, som David Prowse spilte i.

Darth Vader hjelmen- og masken fra filmen The Empire Strikes Back, som David Prowse spilte i.

Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Kulturstrøm

  • Bestillingsverk til Biden

    Presidentens "eget" korps, The United States Marine Band har bestilt et musikkstykke av komponisten Peter Boyer, for fremførelse under innsettelsen av Joe Biden onsdag. Stykket Fanfare for Tomorrow er en bearbeidelse av et tidligere verk og ble bestilt på en ukes varsel, skriver nettstedet The Violin Channel. Komponisten måtte ta hensyn til at musikken skal spilles utendørs og lage stemmene lavere, særlig for trompetene.

  • Vant arkitekturpris

    Bofellesskapet Vindmøllebakken i Stavanger er tildelt Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien arkitektur. Det er Design og arkitektur Norge (DOGA) står bak Innovasjonsprisen for universell utforming.

    Vindmøllebakken bofelleskap
    Foto: Helen&Hard/Sindre Ellingsen