Hopp til innhold

Dårlig samvittighet

Ramadan er snart over, og jeg har ikke fastet.

Markerer slutten på ramadan

Dette ser kanskje ut som en matkonkurranse, men er visst bare markering av slutten på Ramadan.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Da jeg bodde hjemme under fastemåneden, ble jeg vekket av mamma før solen stod opp. Jeg gikk som en zombie til kjøkkenet, satte meg bokstavlig talt til dekket bord, og inhalerte frokosten. Det er ingen som vekker meg nå.

Hjelpeløs

Det fine med fasten er fellesskapsfølelsen, det å faste sammen med noen, men hvem skal jeg føle meg felles med her, i Oslo? Jeg kjenner omtrent ingen muslimer. Jeg har typ en stk. pakistansk venn, og jeg kan ikke akkurat være med henne hver dag. Det blir litt for stalkerish.

Dessuten, en ting er at jeg ikke klarer å stå opp på egenhånd før jeg må, en annen er at jeg ikke er verdens flinkeste til å lage frokost. Med andre ord; jeg har ikke vært så flink til å faste i år. Ikke fordi jeg har problemer med å holde meg for mat, men fordi jeg trenger noen som kan vekke meg, og lage mat til meg.

OMG. Jeg er et spedbarn.

1000 unnskyldninger

Det er hektisk på jobben. Jeg holder på å ta lappen. Fastene kan tas igjen. Unnskyldningene er mange, og frem til nå har jeg egentlig ikke hatt store problemer med at jeg ikke har fastet.

Den siste uka har det for øvrig skjedd noe rart. Hver gang jeg har spist eller drukket noe (i den perioden solen henger i himmelen, fasten varer jo fra soloppgang til solnedgang), har det føltes som om jeg bryter fasten. Enda jeg i mitt hode ikke faster.

Jeg har begynt å få dårlig samvittighet.

Å skuffe

Det er ikke som om jeg skader mennesker rundt meg. Det er ikke som om jeg gjør noe kjempesyndig, hva enn det skulle vært. Så hvorfor har jeg dårlig samvittighet?

Selv om jeg ikke lenger bor hjemme, bor mamma i hodet mitt. Hun er samvittigheten min, som sier hva hun mener, når jeg gjør ting hun ikke ville likt. Det er forresten litt plagsomt, da jeg får henne dobbelt opp. Inni hodet, og via telefon.

Jeg vet at hun synes det er trist at jeg ikke faster, og at jeg kanskje skuffer foreldrene mine. Det er kanskje noe alle sliter med i ny og ne, muslim eller ikke, følelsen av å skuffe foreldrene våre. Så kanskje er det mer det, enn at jeg føler meg som en dårlig muslim, selv om det sikkert er en dose av det og.

Dette må jeg jobbe med, og kanskje jeg skulle gjort en innsats i å faste de siste dagene. Det er bare vanskelig å gjøre ting alene, og det hadde hjulpet at mamma ikke bare var i hodet mitt forkledd som samvittighet, men faktisk fysisk tilstedet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.