NRK Meny
Normal

Dårlig brennevin

«Da min kone åpnet likøren strømmet en slik dunst av fusel fra flasken at jeg forbød henne å smake på den».

Det sies at alkohol er skadelig for hukommelsen, men Sigmund Freud glemte aldri denne likørflasken.

 

Brennevin
Foto: NRK, Jahn Throndsen

 HØR: Sigmund Freud og Dexter Gordon del 2. 2. februar 08

 

 

Sigmund Freud

publiserte sitt verk om drømmetydning i år 1900. Boken ble hans gjennombrudd som vitenskapsmann og han kalte den senere for «kongeveien til forståelse av menneskesinnet». Drømmeboka er på en gang en selvbiografi, en metode for tyding av drømmer og en kongevei til psykoanalysen. Det mest radikale ved Freuds bok er at han demonstrerer at «mennesket ikke er herre i eget hus». Våre handlinger styres i sterk grad av vårt ubevisste sjelsliv.

I begynnelsen av drømmeboka skildrer Freud en av sine egne drømmer – en drøm som senere har blitt verdensberømt: «Irmas injeksjon». Han refererer en drøm han har om sin pasient Irma. I drømmen insinuerer et par av legevennene til Freud at hans behandling av Irma er feilslått. At Sigmund F er en middelmådig lege. Freud «hevner» seg i drømme – og her kommer det dårlige brennevinet inn i bildet:

 

Otto og den stinkende likørflaska

Freud skriver: «Samme aften som jeg hadde skrevet Irmas sykehistorie, og senere drømt om den, åpnet min frue en flaske likør som det sto «Ananas» på. Flasken var en gave fra vår venn Otto. Han hadde nemlig den vane å gi gaver ved alle slags mulige anledninger, en vane som en kvinne forhåpentlig, en dag kan kurere ham for. Det strømmet en slik fusellukt fra denne likøren at jeg vegret meg for å smake på den.

Min frue sa at vi jo heller kunne gi flasken til tjenestefolkene, mens jeg meget forsiktig forbød henne det med den menneskevennlige bemerkning at de heller ikke skulle forgiftes. Fusellukten har nå åpenbart framkalt erindringen hos meg..(…)

Slik erobret ei flaske dårlig likør sin plass i psykoanalysens historie.

 

Musikken

Vi fortsetter vår lek med saxofonlegenden Dexter Gordons liv og musikk. Denne gang med en fullt ferdig utviklet Dexter i samspill med Dizzy Gillespie i 1945 – samt et klassisk Dexter-bop nummer med elitelaget der Fats Navarro, Thad Dameron, piano; bass Nelson Boyd fra selskapet Savoy i desember 1947.

Musikkopplysningene finner dere ved å klikke på lenkene nedenfor.

1: Blue "N" Boogie

2: Dextrose