Hopp til innhold

Dansk toppolitiker ber britisk storavis trekke tilbake nazi-tegning

Folketingets formann Pia Kjærsgaard ber The Guardian beklage karikaturtegningen av den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen.

Pia Kjærsgaard

IKKE FORNØYD: Formann i det danske Folketinget, Pia Kjærsgaard, ber The Guardian beklage seg og trekke tilbake karikaturtegningen av den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Som følge av at det danske Folketinget tirsdag vedtok den såkalte «smykkeloven», som gir politiet lov til å beslaglegge verdisaker fra asylsøkere, ble den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen hengt ut av en rekke utenlandske medier.

I den britiske storavisen The Guardian ble Rasmussen tegnet ikledd en nazilignende uniform.

Nå ber Pia Kjærsgaard, formann i det danske Folketinget, avisen beklage og trekke karikaturtegningen de publiserte onsdag.

Laster Twitter-innhold

– Jeg syns det er urettferdig overfor Danmark og overfor vår statsminister. Det som skjer nå er ikke rettferdig. Saken er hauset for mye opp og blir overdrevet i høyeste grad, og om noen sier ifra så blir det verre og verre, sier hun til danske TV 2.

– Legg merke til at jeg kun sier bør og burde. Jeg stiller selvfølgelig ikke noen krav. De må gjøre som de vil, men jeg syns bare at dette ikke er rimelig. Derfor sier jeg at de bør trekke tilbake.

Nazi-karikatur

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen snakker under et pressemøte

STATSMINISTER: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har fått mye negativ omtale etter å ha vedtatt den såkalte «smykkeloven».

Foto: Navntoft, Keld / NTB scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ble tegnet ikledd en nazilignende uniform i den britiske storavisen The Guardian, mens amerikanske Huffington Post konkluderte med at «noe er råttent (og fascistisk) i Danmark». International Business Times omtalte innstrammingen som en nazi-lov, og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan rettet hard kritikk mot Danmark.

Danske TV 2 spør også Kjærsgaard om forskjellen mellom denne karikaturen og Jylland-Postens Muhammed-tegninger i 2005.

– Jeg syns det er en stor forskjell. Dette handler om et lovforslag i Danmark som i stor grad har blitt hauset opp og misforstått. Jeg syns ikke det er noen sammenligning mellom de to hendelsene overhodet.

– Nazi-kortet blir for grovt

I Jylland-Postens karikaturtegning fra 2005 blir profeten Muhammed tegnet med en bombe i turbanen. Kjærsgaard mener dette er grovere.

– Så fort man begynner å trekke nazi-kortet, syns jeg virkelig det er for grovt. Spesielt med tanke på hvordan vi ellers er i Danmark, og hvordan vi behandler flyktninger, som jeg syns vi behandler veldig bra på alle måter. Det er ingen sammenligning. Jeg syns man bør kunne ha lov til å si ifra om at de bør trekke tegningen tilbake, sier hun.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.