Dansk skulptur skaper kontrovers

Et universitet i Hongkong har besluttet å fjerne en skulptur av den danske kunstneren Jens Galschiøt. Det har vakt sterke reaksjoner.

Den åtte meter høye skulpturen «Pillar of Shame» har stått inne på området til University of Hongkong siden 1997 og er et monument over massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

Men i forrige uke besluttet universitetsledelsen å fjerne skulpturen etter råd fra et advokatfirma, angivelig som følge av at myndighetene i Hongkong slår hardt ned på politiske dissidenter.

Kobberskulpturen «Pillar of Shame» viser 50 plagede, lidende ansikter. Billedhuggeren Jens Galschiøt har nå hyret en advokat for å få sikret at statuen blir trygt transportert tilbake til Danmark. Han sier han hadde foretrukket at skulpturen hadde blitt værende i Hongkong.

(NTB)

«Pillar of Shame»
Foto: Kin Cheung / AP

Kulturstrøm

  • Sprikande konseptalbum frå Coldplay

    På «Music of the Spheres» har frontmann Chris Martin dikta opp eit parallelt solsystem, der kvar låt representerer ein planet og folket som bur der. «Sprikande og retningslaust», skriv musikkmeldar Sjur Systad Tyssen i P3. Terningkast 3.

    Coldplay 2021
    Foto: James Marcus Haney
  • Antirasist-håndbok slår an

    Tinashe Williamsons barne/ungdomsbok «Håndbok for unge antirasister» er nå trykket i et opplag på hele 19.000 eksemplarer, og forrige uke var den landets nest mest solgte bok. «Hvis Livets Skole hadde hatt et pensum, hadde denne boka definitivt vært på kjøpslista», skrev NRKs anmelder om boka.