Dansk skulptur skaper kontrovers

Et universitet i Hongkong har besluttet å fjerne en skulptur av den danske kunstneren Jens Galschiøt. Det har vakt sterke reaksjoner.

Den åtte meter høye skulpturen «Pillar of Shame» har stått inne på området til University of Hongkong siden 1997 og er et monument over massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

Men i forrige uke besluttet universitetsledelsen å fjerne skulpturen etter råd fra et advokatfirma, angivelig som følge av at myndighetene i Hongkong slår hardt ned på politiske dissidenter.

Kobberskulpturen «Pillar of Shame» viser 50 plagede, lidende ansikter. Billedhuggeren Jens Galschiøt har nå hyret en advokat for å få sikret at statuen blir trygt transportert tilbake til Danmark. Han sier han hadde foretrukket at skulpturen hadde blitt værende i Hongkong.

(NTB)

«Pillar of Shame»
Foto: Kin Cheung / AP

Kulturstrøm

 • Kaféverten fra «Friends» er død

  Den amerikanske skuespilleren James Michael Tyler er død. Han er mest kjent for sin rolle som baristaen Gunther i TV-serien «Friends». Ifølge nettstedet TMZ døde han etter å ha blitt diagnostisert med prostatakreft. Han ble 59 år.

  James Michael Tyler
  Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP
 • Åleine om å betale tilbake

  Ålesundsartisten Sigrid Raabe er den einaste som har betalt tilbake overskot av koronamidlar, skriv Aftenposten. Fleire artistar fekk støtte frå staten på grunn av tapte inntekter, mellom andre Highasakite og Vassendgutane. Aftenposten har fått innsyn i pengeutbetalingane hos Kulturrådet, og den viser at dei fleste beheldt pengane dei fekk, sjølv om dei gjekk med overskot.

  Sigrid Raabe
  Foto: Frode Berg / NRK
 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP