Hopp til innhold

Dansk kildevern for retten

Dansk politi har bedt retten om å pålegge Danmarks Radio å utlevere et lydopptak. Målet er å avsløre hvem som lekket sensitive opplysninger om det danske forsvaret til dansk TV 2 i 2007.

Danske soldater i Irak

Danske soldater i Irak. Her fra 2007 da soldatene forlot det krigsherjede landet.

Foto: Søren Bidstrup / Scanpix

I april 2007 meldte nemlig TV 2 at 30 danske jegersoldater var på vei til Irak. De sensitive opplysningene skal ha satt både soldatenes liv og rikets sikkerhet i fare.

Opplysningene skal ha kommet fra Forsvarsdepartementet, men saken som i Danmark går under navnet «lekkasjesaken» kjølnet etter en periode med politisk kaos og beskyldninger i alle retninger.

Peker på pressesjef

Men i januar i år sprengte saken seg tilbake på danske førstesider, da journalist og dokumentarfilmskaper Christoffer Guldbrandsen gikk offentlig ut og pekte ut Jacob Winther, pressesjef for den nå avgåtte forsvarsminister Søren Gade , som ansvarlig for lekkasjen.

– Det er forsvarsministerens nærmeste rådgiver og medarbeider som har lekket fortrolige opplysninger til TV 2. Når forsvaret selv sier dette har brakt de danske soldatenes sikkerhet i fare, synes jeg ikke bare som journalist, men også samfunnsborger, at dette er en viktig historie og opplysninger å få fram, sier Guldbrandsen til nettopp Danmarks Radio.

Omstridt lydopptak

Nå har altså dansk politi bedt retten om å pålegge Danmarks Radio å utlevere et lydopptak mellom en av DRs journalister og en uidentifisert kilde. I samtalen skal den ukjente kilden angivelig identifisere hvem som står bak lekkasjen. Samtalen skal ha blitt tatt opp uten at kilden visste om det.

Det omstridte opptaket havnet hos Christoffer Guldbrandsen, som altså sier at opptaket dokumenterer at nettopp Winther står bak lekkasjen, noe Jacob Winther selv benekter.

Generaldirektør Kenneth Plummer i Danmarks Radio har så langt nektet å utlevere opptaket på bakgrunn av presseetiske prinsipper.

– Jeg har hørt opptaket, men jeg vil ikke kommentere på innholdet. Det er en fortrolig samtale, som har en karakter som gjør at prinsippet om kildebeskyttelse er gjeldende, mener Plummer, som samtidig sier at press fra politisk hold ikke vil ha noen effekt på ham.

Press fra politiet

Dansk politi på sin side vil forsøke å overbevise retten om at denne saken dreier seg om uberettiget viderefortelling av fortrolige opplysninger. I så tilfelle åpner dansk lov opp for å oppheve kildebeskyttelsen.

Også to medarbeidere i dansk TV 2 utsettes for press fra politiet, som vil tvinge de to til å gi hver sin vitneforklaring og avsløre kilden bak opplysningene tilbake i 2007. Politiet truer med at de vil forsøke å få dem dømt til å betale dagbøter eller fengsel inntil de samarbeider.

– Loven inneholder forskjellige regler om hva man gjør med motvillige vitner. Men la oss nå se om det blir nødvendig, sier politiadvokat Dorit Borgaard til den danske avisen Politiken .

Men TV 2s nyhetssjef Micharl Dyrby sier til samme avis at de ikke vil avsløre sin kilde.

– Jeg har vanskelig for å se at en dommer vil oppheve vår rett til å beskytte våre kilder.

Trykket omstridt bok

Det er for øvrig ikke første gang at danske medier handler mot det danske forsvarets ønsker. I høst valgte den danske avisen Politiken å trykke boken «Jæger - i krig med eliten» av soldaten Thomas Rathsack som et vedlegg. Det gjorde de ettersom forsvaret forsøkte å stoppe utgivelsen.

Det danske forsvaret svarte med å sikte Thomas Rathsack for brudd på både militær og sivilstraffelov, mens avisen ble anmeldt for å sette rikets sikkerhet i fare.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP