Hopp til innhold

Dansk lærebok oppga Nord-Norge som en del av Sovjetunionen

Fagbokforlaget Lindhardt & Ringhof gjorde en historisk tabbe da de forvekslet kunstverk med fakta, og gjorde Nord-Norge til en del av Sovjetunionen.

Kart med faktafeil kom på trykk i dansk pensumbok

FULLT AV FEIL: Dette kunstkartet, som blant annet viser Nord-Norge som en del av Sovjetunionen, kom på trykk i den danske læreboken «Flere sider af KS. Grundbogen».

Foto: Andri Jónsson

Islendingen Andri Jónsson gjorde store øyne da han så hvilket europakart fagbokforlaget Lindhardt & Ringhof hadde valgt til læreboken «Flere sider af KS. Grundbogen».

For det var ikke et historisk korrekt kart, men Jónssons kunstkart som er sterkt preget av kunstnerisk frihet.

Kunstkartet, som heter «Alternate Cold War 1960 – Cold War in Europe» viser både Nord-Norge og Finland som en del av Sovjetunionen.

I tillegg viser «kartet» blant annet hele Schleswig- Holstein som en del av Øst-Tyskland. Ved Middelhavet har Hellas, sammen med det ganske ukjente nabolandet Balkanføderasjonen, falt inn under kategorien «andre kommunistiske stater».

Ifølge Politiken er læreboken skrevet for undervisning i historie, religion og samfunnsfag for elever på videregående.

– Veldig overraskende

Jónsson oppdaget feilen da en danske tok kontakt på nettstedet Deviantart, der han opprinnelig hadde publisert kunstkartet.

– Jeg ble selvfølgelig overrasket og synes det er veldig, veldig rart. Jeg forstår ikke hvordan dette kunne skje. Men først og fremst synes jeg det er morsomt, sier Jónsson.

Facebook-siden til forlaget har debatten rast i kommentarfeltet, etter at en leser gjorde forlaget oppmerksom på at kartet i boken ikke stemmer med historiske fakta.

I kommentartråden innrømmer Stefan Dybdal Emkjær, forlagets ansvarlige redaktør for humanistiske fag og samfunnsfag, at kartet inneholder «fargefeil».

– Hva sier dette om historiekunnskapene til de som har laget boken?

– Først fikk jeg en følelse av at forlaget ikke hadde sett skikkelig på kartet, at det var en feil som var gjort i hastverk. Men så viste det seg at redaktøren kunne lite om historie. Jeg så på Facebook at han først skreiv at det bare var Hellas og Tyrkia som var markert feil. Det er rart at en som er redaktør for en lærebok i historie kan overse dette, sier Jónsson.

Lager ny bok

Til Politiken sier Emkjær at ingen videregåendeelever har brukt boken, da feilen ble oppdaget mens den var til gjennomlesing hos lærere. Inntil videre er salget av boken stoppet, og forlaget vil gi ut en ny utgave med korrekt informasjon.

Ifølge redaktøren skjedde feilen da forlaget lette etter et kart som brukte farger for å dele Europa i to.

– I etterpåklokskapens lys kan man jo se at det ikke var så bra at dette kartet kom på trykk. Men man regner ikke med å finne noe sånt, og man gjør ikke historisk kildekritikk på alle kart. I utgangspunktet regner man med at man har funnet ekte kart, sier Emkjær til Politiken.

Redaktøren understreker at forfatterne av boken opprinnelig foreslo et annet, historisk korrekt kart.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober