Dansk kulturminister tar Skam til nordisk ministerråd

Den norske seriesuksessen er i ferd med å bli skandinavisk storpolitikk.

William og Noora

Kjærlighetsforholdet mellom William og Noora i sesong 2 av Skam har ikke gått toppolitikerne i Danmark hus forbi.

Foto: NRK

At interessen for NRK-serien Skam er enorm i hele Skandinavia er velkjent.

Som NRK nylig fortalte, er Skam det mest sette programmet noensinne i nettspilleren til den svenske allmennkringkasteren SVT. Serien er blitt strømmet 20 millioner ganger.

Og i Danmark har serien nå nådd den politiske dagsordenen, skriver DR.

Tok opp saken i parlamentet

I forrige uke tok landets tidligere kulturminister Bertel Haader opp saken i Folketinget da han stilte et spørsmål til nåværende kulturminister Mette Bock: Vil hun jobbe for at danske seere igjen skal få se Skam på NRKs nettsider?

Kulturminister Bock har nå svart på norsk i et innlegg på Facebook, hvor hun skriver at hun vil ta opp saken i nordisk ministerråd for kultur.

DRITTKUL. Kjære Bertel Haarder - du har spurt meg om jeg ville jobbe for at seere i Norden igjen kan ha tilgang til å se...

Publisert av Mette Bock Onsdag 1. februar 2017

'

I innlegget lar Bock det skinne igjennom at hun er fan av serien, og at hun mener at den har fremmet språkforståelsen mellom de skandinaviske landene.

– Plutselig vet vi alt om tradisjoner på videregående som f.eks. «russebuss», vi snakker om «kosegruppa», og alle bruker de norske uttrykkene fra serien, skriver hun.

Men hun slår fast at NRK har geoblokkert tilgangen til Skam fra utlandet på grunn av avtalene som er inngått rundt musikken som brukes i serien.

Vil ta opp saken

Hun gjør imidlertid oppmerksom på at alle tre sesongene kan ses på Danmarks Radio sin nettspiller så lenge man befinner seg i Danmark.

– Jeg tar mer enn gjerne Skam sin suksess opp i nordisk kulturministerråd når jeg møter kollegene mine der, så vi generelt kan diskutere rammene for det nordiske TV-samarbeidet, avslutter den danske kulturministeren fra partiet Liberal Alliance.

Kulturstrøm

  • «Friends» 25 år

    Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

    - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.
  • Facebook kvitter seg med apper

    Facebook har kvittet seg med tusenvis av apper som feilaktig kan ha misbrukt brukernes personopplysninger, opplyser nettsamfunnet fredag, skriver Washington Post. Facebook startet en prosess i vår, som tiltak etter episoden med Cambridge Analytica.