Hopp til innhold

Dansk kulturminister tar Skam til nordisk ministerråd

Den norske seriesuksessen er i ferd med å bli skandinavisk storpolitikk.

William og Noora

Kjærlighetsforholdet mellom William og Noora i sesong 2 av Skam har ikke gått toppolitikerne i Danmark hus forbi.

Foto: NRK

At interessen for NRK-serien Skam er enorm i hele Skandinavia er velkjent.

Som NRK nylig fortalte, er Skam det mest sette programmet noensinne i nettspilleren til den svenske allmennkringkasteren SVT. Serien er blitt strømmet 20 millioner ganger.

Og i Danmark har serien nå nådd den politiske dagsordenen, skriver DR.

Tok opp saken i parlamentet

I forrige uke tok landets tidligere kulturminister Bertel Haader opp saken i Folketinget da han stilte et spørsmål til nåværende kulturminister Mette Bock: Vil hun jobbe for at danske seere igjen skal få se Skam på NRKs nettsider?

Kulturminister Bock har nå svart på norsk i et innlegg på Facebook, hvor hun skriver at hun vil ta opp saken i nordisk ministerråd for kultur.

'

I innlegget lar Bock det skinne igjennom at hun er fan av serien, og at hun mener at den har fremmet språkforståelsen mellom de skandinaviske landene.

– Plutselig vet vi alt om tradisjoner på videregående som f.eks. «russebuss», vi snakker om «kosegruppa», og alle bruker de norske uttrykkene fra serien, skriver hun.

Men hun slår fast at NRK har geoblokkert tilgangen til Skam fra utlandet på grunn av avtalene som er inngått rundt musikken som brukes i serien.

Vil ta opp saken

Hun gjør imidlertid oppmerksom på at alle tre sesongene kan ses på Danmarks Radio sin nettspiller så lenge man befinner seg i Danmark.

– Jeg tar mer enn gjerne Skam sin suksess opp i nordisk kulturministerråd når jeg møter kollegene mine der, så vi generelt kan diskutere rammene for det nordiske TV-samarbeidet, avslutter den danske kulturministeren fra partiet Liberal Alliance.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.