Dansk fotograf tok årets beste pressefoto

Et bilde av et homofilt par i Russland gikk helt til topps i den prestisjetunge kåringen.

WORLDPRESSPHOTO2015/WINNERS Mads Nissen, a Danish staff photographer for the Danish daily newspaper Politiken and represented by Panos Pictures.won the World Press Photo of the Year 2014 contest

VINNERBILDET: Danske Mads Nissen har tatt dette bildet av 21 år gamle Jonathan Jacques Louis og 25 år gamle Alexander Semyonov i St. Petersburg i Russland.

Foto: HANDOUT / Reuters

Fotografiet, som er tatt i St. Petersburg i Russland, ble i dag kåret til vinner i konkurransen World Press Photo 2014.

– Jeg er glad for at juryen har valgt et bilde som er stille og ikke blodig. Det har vært et år med masse dramatikk. Her er det mer snakk om et samfunnsproblem enn om «bang bang», sier den danske fotografen Mads Nissen til Politiken.dk.

Bildet, som har tittelen «Jon and Alex», viser et homofilt par i kjærlig omfavnelse. Nissen tok opprinnelig bildet for den danske avisen Politiken.

– Vinnerbildet må være estetisk. Det må ha slagkraft og potensial til å bli ikonisk. Dette bildet er estetisk sterkt og det har menneskelighet, sier juryleder Michelle McNally til World Press Photos nettside.

Ebola Virus for National Geographic Magazine
Foto: Pete Muller / Pete Muller/Prime for National G

Valgt fra nesten 100 000 bilder

I 2013 vedtok Russlands statsduma en lov som forbyr spredning av informasjon om homofili til personer under 18 år.

Ifølge menneskerettighetsforkjempere betyr loven i praksis at homofile russere ikke får vise offentlig at de er glade i hverandre.

– Bildet forteller at kjærlighet er svaret på alt som skjer i verden. Det skildrer kjærlighet som noe verdensomspennende på et vis som overskrider homoseksualitet, sier jurymedlem Alessia Glaviano.

Vinneren ble plukket ut blant et utvalg på over 97 000 bilder fra hele verden.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK
 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP