Hopp til innhold

Dansk flertall for fritt lisensvalg

62 prosent av danskene ønsker å selv kunne velge hvor mye de skal betale i lisens. – En lignende utvikling er absolutt mulig i Norge, sier medieprofessor.

Danmarks radio

FLERE VIL VELGE BORT: Seks av ti sier de selv vil kunne velge hvor mye av den danske allmennkringkasteren DRs tilbud de vil betale for.

Foto: Hans Andersen / DR

Det viser en meningsmåling utført av Wilke på oppdrag fra avisen Jyllands-Posten.

Nylig forslo partiet Liberal Alliance en abonnementsordning som gjør at tv-seerne selv kun velge hvilke av den danske allmennkringkasterens kanaler de skal betale for.

Morten Løkkegaard

UBESTEMT: Morten Løkkegaard sier det danske regjeringspartiet ikke har tatt stilling til forslaget om fritt lisensvalg.

Foto: Venstre

Liberal Alliances forslag får støtte fra Dansk Folkeparti, men møter motstand fra den sosialistiske blokken. Regjeringspartiet Venstre har ikke tatt stilling til forslaget.

– Jeg er ikke sikker på om en fravalgsmodell er det beste, men jeg vil gjerne ha mulighet til å diskutere det med mine partifeller først, sier Venstres medietalsmann Morten Løkkegaard til avisen.

Tror økt strømming er grunnen

Den samme undersøkelsen viser at 40 prosent av danskene bruker strømmetjenester, noe medieanalytikere tror er grunnen til lisensens synkende oppslutning.

– Vi er inne i en periode, med blant annet Netflix på markedet, hvor tv-forbrukerne for første gang har fått noen alternativer til den gamle måten å se tv på. Når det har blitt sånn er det naturlig at flere ønsker seg bort fra det gode gamle, sier medieanalytiker Claus Bülow Christensen til Jyllands-Posten.

Gunn Enli

UTVIKLING: Gunn Enli tror en lignende undersøkelse i Norge kunne gitt samme resultat.

Foto: UiO

Gunn Enli, professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, tror strømmetjenestenes inntog har endret forholdet til de tradisjonelle kringkasterne.

– Dette reflekterer at vi er utviklet et større kundeforhold til tv-seing. Netflix og andre strømmetjenester gjør at vi har blitt vant til å kunne velge hva vil se og hva vi skal betale for.

Tror på lignende utvikling i Norge

Undersøkelser viser at nordmenn bruker mest penger på strømming av film og tv i Norden. Netflix alene har rundt 700 000 abonnenter i Norge og ulovlig strømming av film og tv har doblet seg det siste året.

Strømmetjenestens utbredelse gjør at Gunn Enli tror en lignende undersøkelse i Norge ville kunne gitt samme resultat.

– Hvis noen hadde stilt lignende spørsmål til norske enkeltforbrukere er det ikke utenkelig at andelen ville blitt like høy. Strømmetjenestene gjør at en lignende utvikling i Norge absolutt er mulig.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober