Hopp til innhold

Dansk film kan vinne Oscar

Det danske dramaet «I en bedre verden» er nominert til Oscar som beste fremmedspråklige film.

Video Susanne Bier om Oscar-nominasjonen

Mikael Persbrandt og Trine Dyrholm fra «I en bedre verden». Klikk bildet for å se regissør Susanne Biers reaksjon på Oscar-nominasjonen.

Susanne Bier

Susanne Bier kan vinne Oscar.

Foto: Danny Moloshok / Scanpix/AP

I ettermiddag ble nominasjonene til årets Oscar-priser offentliggjort under en pressekonferanse i Hollywood.

Danske Susanne Biers drama «I en bedre verden» (originaltittel «Hævnen») ble nominert som en av fem i kategorien beste «foreign language film».

– Biers film er sterk. Jeg kjenner den vekker følelser i meg. Dét er en god indikasjon, sier NRKs filmekspert Birger Vestmo om den danske kandidaten.

Bier har vært nominert til Oscar en gang før, for filmen «Efter brylluppet» i 2007.

Video suzannabier-110125-p

VIDEO: Reporter Anne Hoff intervjuer Susanne Bier om «I en bedre verden». Fra Filmbonanza.


(Se alle de nominerte og si din mening nederst i saken.)

Vant også Golden Globe

Fra «The King's Speech»

Fra «The King's Speech». Filmen handler om Storbritannias kong George VI, som var svært plaget av stamming, og om hvordan han får hjelp av en ukonvensjonell logoped.

Foto: Filmweb
Matt Damon plays LaBeouf

Matt Damon fra Ethan og Joel Cohens film «True Grit». Filmen handler om ei ti år gammel jente som leter etter sin fars drapsmann.

Foto: Wilson Webb / Filmweb

Biers film fikk tidligere i år Golden Globe-prisen for beste fremmedspråklige film.

– Takk for at dere trodde på en film hvor folk snakker så det høres ut som om de har poteter i munnen, sa Bier i sin takketale.

«Hævnen» handler om to danske familier, og svenske Mikael Persbrandt er blant hovedrolleinnehaverne.

– Den forholder seg til noen ting i tiden som er pressende over hele den vestlige verden. Og jeg tror at folk opplever den som en både underholdende og gripende film, sa Bier i forbindelse med Golden Globe-triumfen.

Hvis Biers film også vinner Oscar, blir det tiende gang en danske vinner en Oscar-statuett.

Historisk drama populært

I de andre kategoriene ble dramaet «The King's Speech» den store vinneren. Filmen fikk tolv nominasjoner.

Nest mest anerkjent av juryen ble Coen-brødrenes film «True Grit», som fikk ti nominasjoner.

Filmen om Facebooks tilblivelse, «The Social Network», fikk åtte nominasjoner. Det samme fikk science fiction-thrilleren «Inception».

Årets utdeling er 83. gang det amerikanske filmakademiet hedrer årets beste filmer og filmaktører. Oscar-statuettene deles ut 27. februar i Kodak Theatre, Los Angeles.

Video Oscar-nominasjonene

VIDEO: Oscar-nominasjonene ble presentert i ettermiddag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvem mener du fortjener Oscar?

Kulturstrøm

 • Subwoofer med ny låt på VG-lista

  En av opptredene som sørget for mest hopping under «VG-lista Rådhusplassen» var Subwoolfer. Nå tar duoen turen også til Trondheim og Bergen.

  Med seg på turnéen tar de maskerte ulvene en splitter ny låt. Til tross for at gruppen tidligere har uttalt at de bare kom til jorden for å vinne Melodi Grand Prix, har de bestemt seg for å bli her en liten stund til.

 • Technoblade er død

  Den populære amerikanske youtuberen og Minecraft-streameren Technoblade har gått bort etter lengre tids kreftsykdom. Han ble 23 år gammel. Gameren, som på ekte heter Alex, ble diagnostisert med kreft i august i fjor og har sporadisk oppdatert sine følgere om situasjonen.

  Technoblade har i skrivende stund 10,9 millioner følgere på Youtube. I en siste video som ble lastet opp etter hans død leser Technoblades far opp en tekst som sønnen har skrevet til fansen:

  – Takk for all støtten til mitt innhold gjennom årene. Hvis jeg hadde hatt hundre liv, så tror jeg at jeg ville valgt å være Technoblade igjen hver eneste gang. De var de lykkeligste årene i mitt liv, sier han i videoen.

 • Hulsker tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd

  Tidligere fotballspiller og TV-profil Bernt Hulsker er tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd mot en vekter på karaokebar i Oslo i mars 2022, skriver Oslo Politidistrikt i en pressemelding.

  Hulsker har erkjent forholdet.

  Strafferammen for hatefulle ytringer er bot eller fengsel inntil 3 år, og strafferammen for hensynsløs atferd er bot eller fengsel inntil 2 år. Av praksis fra Høyesterett er normalt straffenivå for et tilfelle av hatefulle ytringer en kortere betinget fengselsstraff kombinert med bot tilsvarende brutto månedslønn. For hensynsløs atferd er normalt straffenivå bot, står det i pressemeldingen.