NRK Meny
Normal

– Gjennomførte syreangrepet for å hevne kjæreste

Intriger og bitter strid ved Bolsjoj-balletten skal ha utløst syreangrepet mot kunstnerisk leder Sergej Filin. Nå innrømmer en av de fremste danserne å stå bak.

I denne videoen innrømmer stjernedanseren Pavel Dimitritsjenko at han står bak syreangrepet mot ballettsjefen ved Bolsjoj-balletten, Sergej Filin.

I denne videoen innrømmer stjernedanseren Pavel Dimitritsjenko at han står bak syreangrepet mot ballettsjefen ved Bolsjoj-balletten, Sergej Filin. (Velg fullskjermversjon for å se hele underteksten). Redigering: Helge Carlsen.

Sergei Filin på et sjukehus i Moskva

Sergej Filin fikk alvorlige øye- og hudskader under angrepet. Her uttaler han seg til russisk media fra sykesengen, få dager etter hendelsen.

Foto: HANDOUT / Reuters

I en video sendt ut av russisk politi, innrømmer danseren Pavel Dimitritsjenko at det var ham som plottet ut det brutale angrepet på sjefen, Sergej Filin i januar.

Nå risikerer danseren, som er en av de fremste ved Bolsjoj-balletten, opp til 12 års fengsel for ugjerningen.

Pavel Dimitritsjenko skal ikke selv ha utført angrepet, men allierte seg med to andre.

En av dem skal ha maskert seg og kastet syre i ansiktet på ballettsjefen utenfor hans hjem, mens den andre satt klar med en fluktbil, ifølge AFP.

Filin ble påført alvorlige hud- og øyenskader i angrepet, og han kan være vansiret for resten av livet.

Her kan du høre NRKs Russland-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld fortelle om den siste utviklingen i saken.(Intervju: Ugo Fermariello/Kulturnytt):

Tilstår

Alle de tre som angivelig var involverte i syreangrepet ble pågrepet tirsdag, etter omfattende politietterforskning.

– De tre har nå alle undertegnet skriftlige tilståelser. Den nødvendige etterforskningen fortsetter for å bringe på det rene alle omstendigheter rundt forbrytelsen, heter det i en kunngjøring fra politiet.

Ifølge politiet var Pavel Dimitritsjenko hjernen bak plottet.

– Jeg har hovedansvaret for planleggingen av angrepet, men ikke i en slik grad som angrepet faktisk skjedde, sier Dimitrsjenko selv (se video over).

Mennene som skal ha stått bak Bolsjoj-syreangrepet

GJERNINGSMENN: Yuri Zarutsky (midten) skal ha kastet syren i ansiktet på ballettsjefen. Andrei Lipatov (t.h.) skal ha kjørt Zarutsky til og fra åstedet. Pavel Dmitritsjenko (t.v.) skal ha planlagt angrepet.

Foto: Scanpix / Montasje

Drama som i «Black Swan»

Motivet er ennå uklart, men mye tyder på at intriger og personlige feider ved Bolsjoj-balletten fikk Dimitritsjenko til å angripe sjefen sin.

I en uttalelse fra politiet heter det at det var et fiendtlig klima mellom de to, som var knyttet opp mot arbeidet ved Bolsjoj-balletten.

Avisen The Moskovsky Komsomolets skriver i dag at Dimitritsjenkos raseri mot Sergej Filin skyldtes måten kjæresten hans, ballerinaen Anzhelina Vorontsova, var blitt behandlet på.

Filin skal nemlig flere ganger ha oversett den unge ballerinaen når viktige roller skulle fordeles.

I en episode som kan minne mye om den bitre striden fra den populære filmen «Black Swan», skal Vorontsovas tilhengere ha anklaget Filin for å sløse bort talentet hennes ved å ikke gi henne topproller.

De skal spesielt ha trukket fram nettopp dobbeltrollen som Odette og Odile i Svanesjøen, ifølge AFP.

Trekantdrama ved Bolsjoj-balletten

TREKANTDRAMA: Pavel Dmitritsjenko (t.h.) skal ha plottet ut syreangrepet mot kunstnerisk leder Sergei Filin (t.v.) fordi han ikke gav kjæresten Anzhelina Vorontsova (midten) gode nok roller.

Foto: AFP / Montasje

Bitter strid

Etterforskningen og mediekjøret i etterkant av syreangrepet har avslørt flere dyptgående problemer i samarbeidsklimaet ved Bolsjoj-balletten.

Blant annet har direktør Anatoly Iksanov ved Bolsjoj-balletten beskyldt veteranen Nikolai Tsiskaridze for å drevet fram angrepet, ved at han angivelig skal ha skapt en giftig atmosfære ved balletten.

Tsiskaridze, som nå er en populær TV-personlighet i Russland, har avvist anklagene, og skjelt ut Iksanov for dårlig lederskap i en bitter offentlig feide.

Tsiskaridze skal også ha hatt nære bånd til Dimitritsjenkos kjæreste, Anzhelina Vorontsova.

Bolsjoj-balletten

Bolsjoj-balletten ble grunnlagt i 1776 og er et av verdens mest anerkjente ballettkompani. De har sin base i Bolsjoj-teatret i Moskva.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Skjelte ut kritiker

Pavel Dimitritsjenko

Pavel Dimitritsjenko er en av stjernedanserne ved Bolsjoj-balletten. Her danser han tittelrollen i balletten «Ivan den Grusomme».

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

Mannen bak syreangrepet, Pavel Dimitritsjenko, var en av de mest respekterte danserne ved den anerkjente balletten.

Han har blant annet opptrådt i rollen som skurken von Rothbarth i Tsjajkovskijs «Svanesjøen» og tittelrollen i Prokofjevs «Ivan den Grusomme».

Han regnes som solist på nest øverste nivå i Bolsjoj.

Dimitritsjenko har tidligere vist et visst temperament offentlig, da han skjelte ut en av Russlands mest kjente ballettkritikere Tatyana Kuznetsova på nettet.

Utblåsningen kom etter at kritikeren hadde slaktet Dimitritsjenkos innsats i rollen som Ivan den grusomme.

Sergej Filin

Syreangrepet påførte Sergej Filin alvorlige øye- og hudskader. Her forlater sykehuset sammen med sin kone Maria.

Foto: - / Afp

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP