Danser med politiske ulver

Media har enorm makt, hevder mange. Men hvor mektig føler den enkelte journalist seg?

Jens Stoltenberg møter pressen.
Foto: Scanpix

Hør radiodokumentaren: Danser med politiske ulver

Tre journalister om makt, valgkamp og rosa dressjakker

Av Kjetil Saugestad

Radiodokumentaren ”Danser med politiske ulver” handler om den påståtte makten til journalister, og hvordan enkelte journalister i såfall lever med denne tunge børen.

Gjennom en westerninnpakning forsøker vi å komme innpå tre nokså sentrale politiske journalister gjennom valgkampen 2009, for oppleve hvordan de lever og tenker.

Disse tre er Eirik Mosveen, reportasjesjef for politisk avdeling i VG, Anne Weider Aasen, politisk reporter i TV2 og Geir Helljesen, avtroppende guru i NRK.

I filmen ”Danser med ulver” fant Kevin Costner ut at indianerne var mer enn en truende horde primitive villmenn på jakt etter den neste skalpen. De var stolte enkeltmennesker. Er også journalister mer enn flokkdyr? Er de individer med håp, drømmer og refleksjoner rundt egen maktposisjon?


Tabloid kriger

Eirik Mosveen ble en gang kåret til Norges mektigste medieperson etter den store Vallaskandalen. Som reportasjesjef for politisk avdeling i VG er han "hands on" på de store begivenhetene i Norges største avis.

Eirik Mosveen, VG.

Norske politikere er gjester hos programleder Eirik Mosveen under partilederdebatt i VGTV.

Foto: Jon-Michael Josefsen. / Scanpix

Mosveen mener at alt pratet om at journalister har mye makt i hovedsak er bullshit. Han er gift med politisk redaksjonssjef i TV2, Ingvild Jensen og deler hage med Marie Simonsen fra Dagbladet. Mosveen mener mediekritikken ofte er konspiratorisk, men sier de ikke klarer samordne noe som helst hjemme i hagen hos dem.

En høvding takker av

Geir Helljesen avsluttet en 40 år lang NRK-karriere med å være en av frontfigurene under sitt 21. politiske valg på tv. Han har sett maktkampen mellom politikere og journalister på nært hold i 40 år. Vi følger Geirs fokuserte jakt på den rette rosa dressjakken til den siste store valgkvelden.

Geir Helljesen.

Geir Helljesen strekker ut.

Foto: NRK

Netthets

Som dreven høvding gir gjerne Geir Helljsen råd til unge krigere. Geir vet at journalistene ikke alltid blir populære når de griller politikerne. Han gir gjerne noen trøstens ord til Sigrid Sollund som var med å lede NRK1s partilederutspørringer og ikke orket å lese all hetsen på nettet etter årets utspørring av Siv Jensen.


Maktbalansen vipper

Anne Weider Aasen er politiske reporter i TV2 og lager innslag til nyhetene. Under valgkampen var hun med på å presse Kristin Halvorsen til å si unnskyld til de fattige for løftebruddene til regjeringen. Det var hun fornøyd med og synes det var tankevekkende å se hvordan media kan skape et trykk mot politikerne.

TV2s valgmedarbeidere 2005.

TV2s valgmedarbeidere ved Stortingsvalget 2005. Anne Weider Aasen nr 2 fra høyre.

Foto: Heiko Jungel / Scanpix

Midt i valgkampen kom nye store kuttsignaler i TV2. Kanskje må 100 av 800 ansatte gå.

Anne er bekymret for om TV2 klarer å være en like god vaktbikkje. Maktbalansen er i endring. I følge tidskriftet Kampanje hadde Arbeiderpartiet 26 informasjonsmedarbeidere i sving under årets valgkamp. TV2 har 8 politiske reportere før høstens nye kuttrunder.

Danser med politiske ulver

Tre journalister om makt, valgkamp og rosa dressjakker

En radiodokumentar av Kjetil Saugestad
Teknisk regi: Merete Antonsen
Konsulent: Ragna Nordenborg

NRK P2:

 • Lørdag 17. oktober kl 10:03.
 • NB! Ingen reprise på søndag 18. oktober pga "Let the Peoples sing 2009"

Programmet vil bli lagt tilgjengelig i nett-radio rett etter sending.

Kulturstrøm

 • Fløgstad ut av forfatterforeningen

  Kjartan Fløgstad melder seg ut av forfatterforeningen i protest mot hvordan styret har håndtert saken rundt «æresretten», en komité opprettet som del av oppgjøret etter andre verdenskrig. Det meldte han fra talerstolen under årsmøtet i Den norske Forfatterforening (DnF), skriver Morgenbladet. Foreningen valgte i forbindelse med 125-årsjubileummet i 2018 å komme med en offisiell unnskyldning til forfatterne som ble dømt i æresretten.

  Kjartan Fløgstad
  Foto: Hilde Bruvik / NRK
 • Attenborough med klimadokumentar

  92 år gamle Sir David Attenborough har laget en dokumentar om klimakrisen, melder BBC. Programskaperen er kjent for sine mange naturprogrammer, men sier at denne timelange dokumentaren føles presserende, og tar opp truslene mot kloden samt potensielle løsninger for menneskeheten. «Climate Change - The Facts» vises i løpet av våren.

   David Attenborough
  Foto: FABRICE COFFRINI / Scanpix
 • Clueless 24 år etter

  Skuespillerne fra 90-talls klassikeren «Clueless» var samlet igjen denne helgen i et panel under en konferanse i Chicago, skriver NME. Det har lenge vært snakk om en oppfølger til filmen, og skuespillerne benyttet anledningen til å diskutere hvordan det hadde stått til med rollefigurene i en eventuell ny film.

  Laster Twitter-innhold