Hopp til innhold

En "Thriller"

Den norske kriminalomsorgen applauderer: Filippinske fanger gjør stor dansesuksess på Internett.

Fengselsdans
Foto: HO / REUTERS

Nesten to millioner mennesker har sett de 1600 fangene danse disko i fengselet på internettsiden youtube.com. Den norske kriminalomsorgen ser ikke bort fra at tilsvarende dansing kan bli aktuelt i norske fengsler.

Flinke

I helt identiske posete oransje kjeledresser står de filippinske fanger på stramt geledd. Som små tinnsoldater står de tett i tett i fengselets enorme grå luftegård, bestående kun av kjedelige murvegger. Fangene beveger seg smått og taktfast. Og så skjer det noe. Fangene bryter fullstendig ut i synkronisert og velkoreografert diskodans til melodien "Thriller" av Michael Jackson.

SE VIDEO HER!

 

- Jeg synes de var veldig flinke, det er ikke akkurat vanlig å se fanger få danse. Det så ut som om de hadde det morsomt, og det skaper sikkert en stor fellesskapsfølelse. De har sikkert nok å tenke på ellers i hverdagen, sier "Truls" som er innsatt ved Berg fengsel ved Tønsberg. Han har i likhet med 1,9 millioner mennesker over hele kloden sett disse dansende fangene på nettstedet youtube.com.

- De innsatte har fått bedre selvtillit, disiplin og koordinasjon etter at de har begynt å danse, sier sikkerhetskonsulent Byron Garcia ved fengselet på øya Cebu til nyhetsbyrået AFP.

For alle?

"Truls" ser ikke bort fra at dansingen også kan være noe for norske fengsler.

- Jeg tror nok at jeg selv kunne gjort dette. Jeg liker jo musikk og jeg er ikke blant de mest hardbarka, tror "Truls".

- Mener du at de dette ikke er noe for de mest hardbarka?

- Jeg ser for meg en litt sånn kraftig kar som har sittet inne noen ganger. Jeg har litt vanskelig for å se det for meg, men når jeg ser alle der som står og danser, så ser det jo ut som om de har fått med seg hele fengselet. Det hadde vært moro om man hadde fått det til. Jeg tror de har godt av det, av å gjøre noe positivt, mener "Truls"

I likhet med "Truls" synes direktør for utviklingsavdelingen hos den norske kriminalomsorgen, Andreas Skulberg at de dansende fangende er flotte.

- Jeg synes de er fantastisk flinke, det ser veldig gøy ut.

Han ser ikke bort i fra at dette kan være et tiltak også i norske fengsler.

- Vi har en del kulturtiltak i norske fengsler, også dans. Men dette så spennende ut, sier Skulberg.

 

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.