NRK Meny
Normal

En "Thriller"

Den norske kriminalomsorgen applauderer: Filippinske fanger gjør stor dansesuksess på Internett.

Fengselsdans
Foto: HO / REUTERS

Nesten to millioner mennesker har sett de 1600 fangene danse disko i fengselet på internettsiden youtube.com. Den norske kriminalomsorgen ser ikke bort fra at tilsvarende dansing kan bli aktuelt i norske fengsler.

Flinke

I helt identiske posete oransje kjeledresser står de filippinske fanger på stramt geledd. Som små tinnsoldater står de tett i tett i fengselets enorme grå luftegård, bestående kun av kjedelige murvegger. Fangene beveger seg smått og taktfast. Og så skjer det noe. Fangene bryter fullstendig ut i synkronisert og velkoreografert diskodans til melodien "Thriller" av Michael Jackson.

SE VIDEO HER!

 

- Jeg synes de var veldig flinke, det er ikke akkurat vanlig å se fanger få danse. Det så ut som om de hadde det morsomt, og det skaper sikkert en stor fellesskapsfølelse. De har sikkert nok å tenke på ellers i hverdagen, sier "Truls" som er innsatt ved Berg fengsel ved Tønsberg. Han har i likhet med 1,9 millioner mennesker over hele kloden sett disse dansende fangene på nettstedet youtube.com.

- De innsatte har fått bedre selvtillit, disiplin og koordinasjon etter at de har begynt å danse, sier sikkerhetskonsulent Byron Garcia ved fengselet på øya Cebu til nyhetsbyrået AFP.

For alle?

"Truls" ser ikke bort fra at dansingen også kan være noe for norske fengsler.

- Jeg tror nok at jeg selv kunne gjort dette. Jeg liker jo musikk og jeg er ikke blant de mest hardbarka, tror "Truls".

- Mener du at de dette ikke er noe for de mest hardbarka?

- Jeg ser for meg en litt sånn kraftig kar som har sittet inne noen ganger. Jeg har litt vanskelig for å se det for meg, men når jeg ser alle der som står og danser, så ser det jo ut som om de har fått med seg hele fengselet. Det hadde vært moro om man hadde fått det til. Jeg tror de har godt av det, av å gjøre noe positivt, mener "Truls"

I likhet med "Truls" synes direktør for utviklingsavdelingen hos den norske kriminalomsorgen, Andreas Skulberg at de dansende fangende er flotte.

- Jeg synes de er fantastisk flinke, det ser veldig gøy ut.

Han ser ikke bort i fra at dette kan være et tiltak også i norske fengsler.

- Vi har en del kulturtiltak i norske fengsler, også dans. Men dette så spennende ut, sier Skulberg.

 

Kulturstrøm

 • Siste kveld med gjengen

  Etter 16 år som sjef for et av verdens beste symfoniorkestre, Berlin-filharmonien, hadde Sir Simon Rattle siste kveld meg gjengen lørdag. Tusener trosset regnvær og Tysklands VM-kamp på tv for å hylle den populære dirigenten på Berlins store utendørsscene Waldbüne.

  Germany Rattle Concert
  Foto: Jens Buettner / AP
 • «SKAM» blir norsk kulturarv

  To manus fra «SKAM» er gitt til Nasjonalbiblioteket, hvor de skal tas vare på i mer enn tusen år som en del av den norske kulturarven. Manusene til Ibsen og Bjørnson får selskap av situasjoner mellom Even og Isak i sesong tre. Det er fan-gruppa som bød på «SKAM»-manuset under tv-aksjonen i fjor, som har donert bort manusene. De fikk to valgfrie manus til av seriens skaper Julia Andem etter auksjonen. Nå er to av dem gitt til Nasjonalbiblioteket i Oslo og ett til Skeivt arkiv i Bergen. Se «SKAM», sesong 3

  Skam-manus blir kulturarv
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Fredag kommer Coltrane

  En hel jazzverdenholder pusten. Opptaket av «Both Directions at Once: The Lost Album» ble spilt inn av John Coltrane Quartet i 1963, men forsvant. Nå har den legendariske saksofonistens slektninger funnet Coltranes egne opptak av innspillingen, som skal gis ut 29.juni. Smakebiter kan allerede høres på internett.

  John Coltrane
  Foto: NTB-Foto / NTB scanpix