En "Thriller"

Den norske kriminalomsorgen applauderer: Filippinske fanger gjør stor dansesuksess på Internett.

Fengselsdans
Foto: HO / REUTERS

Nesten to millioner mennesker har sett de 1600 fangene danse disko i fengselet på internettsiden youtube.com. Den norske kriminalomsorgen ser ikke bort fra at tilsvarende dansing kan bli aktuelt i norske fengsler.

Flinke

I helt identiske posete oransje kjeledresser står de filippinske fanger på stramt geledd. Som små tinnsoldater står de tett i tett i fengselets enorme grå luftegård, bestående kun av kjedelige murvegger. Fangene beveger seg smått og taktfast. Og så skjer det noe. Fangene bryter fullstendig ut i synkronisert og velkoreografert diskodans til melodien "Thriller" av Michael Jackson.

SE VIDEO HER!

 

- Jeg synes de var veldig flinke, det er ikke akkurat vanlig å se fanger få danse. Det så ut som om de hadde det morsomt, og det skaper sikkert en stor fellesskapsfølelse. De har sikkert nok å tenke på ellers i hverdagen, sier "Truls" som er innsatt ved Berg fengsel ved Tønsberg. Han har i likhet med 1,9 millioner mennesker over hele kloden sett disse dansende fangene på nettstedet youtube.com.

- De innsatte har fått bedre selvtillit, disiplin og koordinasjon etter at de har begynt å danse, sier sikkerhetskonsulent Byron Garcia ved fengselet på øya Cebu til nyhetsbyrået AFP.

For alle?

"Truls" ser ikke bort fra at dansingen også kan være noe for norske fengsler.

- Jeg tror nok at jeg selv kunne gjort dette. Jeg liker jo musikk og jeg er ikke blant de mest hardbarka, tror "Truls".

- Mener du at de dette ikke er noe for de mest hardbarka?

- Jeg ser for meg en litt sånn kraftig kar som har sittet inne noen ganger. Jeg har litt vanskelig for å se det for meg, men når jeg ser alle der som står og danser, så ser det jo ut som om de har fått med seg hele fengselet. Det hadde vært moro om man hadde fått det til. Jeg tror de har godt av det, av å gjøre noe positivt, mener "Truls"

I likhet med "Truls" synes direktør for utviklingsavdelingen hos den norske kriminalomsorgen, Andreas Skulberg at de dansende fangende er flotte.

- Jeg synes de er fantastisk flinke, det ser veldig gøy ut.

Han ser ikke bort i fra at dette kan være et tiltak også i norske fengsler.

- Vi har en del kulturtiltak i norske fengsler, også dans. Men dette så spennende ut, sier Skulberg.

 

Kulturstrøm

  • Stan Lee er død

    Den amerikanske tegneserielskaperen Stan Lee er død, 95 år gammel, melder TMZ. Lee er kjent for sine mange heltefigurer i Marvel-universet, som Spider-Man, Hulk, X-Men, Daredevil og Iron Man. Lee har også hatt en rekke småroller i Marvel-filmer.

    FILE PHOTO: Stan Lee gestures as he poses at the premiere of "Iron Man 3" at El Capitan theatre in Hollywood
    Foto: Mario Anzuoni / Reuters
  • Forfatterforeningen beklager urett

    Etter 2. verdenskrig ble 17 medlemmer av Den norske Forfatterforening urettmessig dømt av den såkalte æresretten. – De 17 opplevde på urettmessig grunnlag å bli dømt for å ha sviktet under krigen. Straffen mot dem var ubegrunnet og basert på til dels uriktige opplysninger og skjønn, sier Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Torsdag kommer foreningen med en offentlig beklagelse. (NTB)