Hopp til innhold

Halleluja, så tjukk du har blitt!

Det forventes stinn brakke når orgelet skiftes ut med dansebandmusikk i Selbu kirke i kveld.

Dansebandet Holmsve
Foto: Holmsve

Orgel og salmer må vike for dansebandet «Holmsve» når det blir dansebandgudstjeneste i kveld.

Det er ikke første gang Selbu kirke utfordrer den tradisjonelle gudstjenesten.

– Vi har hatt både gammeldans-, jazz- og karnevalsgudstjenester før, sier den entusiastiske presten Per Kvalvaag til Nrk.no.

Men i dag er det altså det prisvinnende dansebandet «Holmsve» som spiller opp til gudstjeneste.

Bandet er ikke ukjent med kirkerommet. De har tidligere spilt kirkekonsert i Sel.

Det hele tas opp av NRK P1, og skal kringkastes til religions- og dansbandhungrige radiolyttere i beste kirketid søndag 22. november.

«Stairway to heaven»

Presten regner med noen skeptiske hjemmesittere, men tror ikke publikumsantallet kommer til å synke. Tvert i mot har han trykket opp 500 program og regner med god oppslutning.

– Når vi har slike gudstjenester kommer det vanligvis flere folk enn det pleier. «Kyrie Eleison» og det greiene der kan de få resten av året, sier Kvalvaag.

Blir det anledning til å danse?

– Nei, vi skal ikke danse, men det er ikke noe galt i å få dansefot, sier Kvavaag, som forteller at de tidligere har hatt lovprisingspols mellom benkeradene.

Hva med rock, pop og andre sjangere?

– Vi har hatt et band som spilte «Stairway to heaven» tidligere, og nå på søndag skal vi ha syng-, klapp- og sving-gudstjeneste. Da blir det svingende musikk og barna danser lovprisingsboogie. Og når presten synger «la oss prise herren», svarer menigheten «Oh when the saints....»

– Ikke tungrock

NRK har tidligere sendt både jazz- og folkemusikkgudstjeneste, men danseband er noe nytt.

– Vi tenkte at det er rom for variasjon og dette er en musikksjanger mange liker, sier Ove Gundersen, ansvarlig for sendingen i NRK P1.

Venter du sterke reaksjoner fra de faste lytterne?

– Nei, tidligere erfaring viser at folk er mer åpne enn vi trodde, forteller han.

Gundersen ser ikke bort fra at det også blir plass til andre sjangere i gudstjenesten, men siden gudstjenesten sendes på P1 er det ikke alt som passer inn i musikkprofilen.

– Tungrock blir det nok ikke, men pop og klassisk er jo mulig, forteller Gundersen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.