Danmark i sorg etter Kim Larsens død

Danmarks radio har hatt sending til minne om Kim Larsen på TV, og danske aviser ber leserne sende sin siste hilsen til den folkekjære artisten. Danmark er i sorg etter Larsens bortgang.

Kim Larsen

Artisten Kim Larsen spilte konsert på Operataket i Oslo i 2012.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

– Så sørgelig å høre at Kim Larsen er død. Jeg har vokst opp med hans sanger. Den mest ikoniske danske musiker noensinne, skriver danskenes landslagskeeper i fotball, Kasper Schmeichel på Twitter om trubaduren.

Schmeichel er en av mange dansker som sørger etter den danske rikstrubadurens død søndag morgen.

Nyheten er slått stort opp i alle danske nyhetsmedier, og de største danske avisene, blant annet Ekstra Bladet, har opprettet minneprotokoll til ære for Larsen. Danmarks radio har laget en avstemning over hvilken sang av Larsen som er den aller beste.

Mange dansker har også uttrykt sin sorg i sosiale medier.

Justisminister i Danmark og partileder for partiet De Konservative, Søren Pape Poulsen, er en av mange dansker som har skrevet minneord på sosiale medier. Han beskriver hvor lenge Larsen har vært en viktig del av hans liv.

Laster Twitter-innhold
Opptak fra "Kanal1" på NRK i 1984

Opptak fra "Kanal1" på NRK i 1984

– Noe helt spesielt

Utenriksminister Anders Samuelsen beskriver Larsen som en del av den danske folkesjela.

– Kim Larsen, lyden, stemmen, musikken, mannen. Han var, ja bakgrunnsteppet og lydsporet til våre liv. Han var den danske folkesjela, skriver han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Mette Hybel, kulturkorrespondent i Danmarks Radio, sier til den danske kanalen at hun har vanskelig for å forstå at Larsen nå er borte.

– Jeg har vanskelig for å forstå det. Han representerte noe helt spesielt for meg. Jeg var barn i 70-årene og kan huske jeg lå med kassettspiller og hans musikk i ørene. Han har vært lydbildet i så mange årtier. Han har fylt så mye i så mange menneskers liv, sier Mette Hybel, kulturkorrespondent i Danmarks Radio til den danske kanalen.

"Verkeleg virtuelt poptryne" på NRK i 1989

"Verkeleg virtuelt poptryne" på NRK – et portrettprogram om Larsen, laget av NRK i 1989.

– Mange sørger i dag

Pop-quiz-programleder Pål Thoresen sier til NRK at det nok er mange som sørger i dag over denne «Skandinavia-skalden» som har gått bort.

Pål Thoresen i Sommeråpent

Programleder i Popquiz på P1, Pål Thoresen, sier at Kim Larsen etterlater seg en stor musikalsk arv.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Han hadde en evne til å gjøre slik at mange trodde at de kjente han. Han sto mange så nære. Det føles nesten som om det er en i familien som har gått bort. Det er umulig å fylle hans sko, sier han.

Larsens popularitet mener Thoresen har med artistens ærlighet og folkelighet å gjøre. Han snakket direkte til mannen og kvinnen i gata.

– Mange kunne kjenne seg igjen i Kim Larsen. Han var en man kunne møte på puben og slå av en prat med. Ved siden av det hadde han en utrolig teft til å skrive låter, voldsomt iørefallende låter som gikk rett hjem, sier han.

Her kan du følge Danmarks radios direktesending etter Kim Larsens død.

Kulturstrøm

 • Google endrer annonsesystemet sitt

  Google slutter å selge annonser basert på teknologi som sporer brukeres nettbruk. De vil heller ta i bruk et nytt system for målrettede annonser, som ikke bruker «cookies», og det nye systemet vil testes på nettleseren Chrome i mars, opplyser Google.

 • Dolly Parton ga penger til vaksine

  Dolly Parton delte bilde av seg selv i sosiale medier når hun får covid-19-vaksinen, og fleipet med at hun "fikk smake sin egen medisin". 75-åringen var blant dem som bidro til å finansiere utviklingen av Moderna-vaksinen. Hun la også ut en video med en oppfordring til sine millioner av følgere i sosiale meder om å ta vaksinen om de kunne.

  Laster Twitter-innhold
 • Grant til «Dungeons & Dragons»-film

  Hugh Grant er klar for en rolle i filmen som henter inspirasjon fra rollespillet «Dungeons & Dragons». Grant skal spille skurken Jonathan Goldstein, melder Variety. «Dungeons & Dragons», som spilles med papir, penn og terninger, ble lansert i 1974, og har blitt spilt av over 50 millioner mennesker (NTB).

  Hugh Grant
  Foto: HANDOUT / Reuters