NRK Meny
Normal

Poesi og peanøtter

Dan Colens prosjekt kombinerer en lyrisk høystemthet med noe hverdagslig og trivielt.

Utstillingen Peanuts
Foto: Astrup Fearnley Museet

Dan Colen; Peanuts, Astrup Fearnley Museum, til 24.4.

Utstillingen “Peanuts” som åpnet på Astrup Fearnley Museet i går kveld, viser arbeider av den unge New York-kunstneren Dan Colen. Utstillingen inviterer oss inn i et mangfoldig urbant og romantisk univers.

Colen utfolder seg innenfor et bredt spekter av ulike medier, som maleri, skulptur, installasjon, fotografi og film.

Hverdagslig memento mori

I tittelverket «Peanuts», som er kunstnerens filmatiske debut ser vi Colen selv vandre rundt på Manhattan mens han strør peanøttskall etter seg. Dette kan forstås som et kraftfulllt og poetisk bilde på hvor flyktige de er, de sporene vi etterlater oss på vår vandring gjennom livet. Slik sett kan filmen oppleves som et hverdagslig, men likevel høystemt memento mori.

Subjektivt fokus

Utstillingen er gjennomgående preget av et sterkt subjektivt fokus. Det er kunstnerens egne opplevelser vi tar del i. Flere av maleriene i utstillingen er bilder han ikke selv I utgangspunktet har laget, men som han har jobbet videre med, som for eksempel et pittureskt lite sødladent landskapsmaleri han har funnet på sin bestefar nedlagte antikvitetsbutikk.

Bildet viser en innsjø og et stort tre, og han har tegnet seg selv inn under treet, sammen med en ung pinup-aktig dame ute I innsjøen. Bildet er gitt tittelen, Self- Portrait as the Wanderer (As I pause to ponder: do real men break hearts? I decide yes! They do. Only to later change my mind.) I et annet funnet bilde har han malt sine egne ansikttrekk på den korsfestede Kristus.

Utstillingen Peanuts
Foto: Astrup Fearnley Museet

Ambivalens til en imperialstisk tradisjon

Et av de mer iøyenfallende arbeidene i utstillingen en gigantisk flaggstang med et amerikansk flagg, som ligger knekt og bøyd sammen, forankret i en veldig betongblokk full av skitt og jord. Toppen ligger ned mot bakken, slik at flagget med sine karakteristiske stjerner og striper sleper skittent og krøllete i gulvet.

Det er naturligvis nærliggende å tolke dette verket som en metafor for de mange amerikanske nedturer økonomisk så vel som millitært som verden har kunnet bevitne de siste årene. Det å ta med seg et veldig flagg og plante det på fremmed territorium henspiller også på en imperialistisk tradisjon, samtidig som det ligger en ambivalens og en sårbarhet i dette bildet fordi stangen er knekt, og flagget så å si ligger ned i sølen.

En gjennomgående ambivalens

Det ambivalente og tvetydige er en grunntone i hele Colens prosjekt. Dette ser vi for eksempel i verket “Miracle on 34th Street” Dette er et sterkt Pollock-inspirert maleri, tilsynelatende malt med fugleskitt.

Men i det øyeblikk vi begeistret tror vi har fattet poenget; at det er en detroniseringen av den store heroiske kunsthistoriske skikkelsen Jackson Pollock, ser vi i verksoversikten at dette er et oljemaleri, og altså ikke annet enn en imitasjon av et maleri malt med fugleskitt. Mange av Colens arbeider fremstår på en liknende måte som noe annet enn de utgir seg for å være.

Vi finner forøvrig også malerier “malt” med så ulike materialer som tyggis, blomster, gress og jord. Arbeider som naturlignok vil endre uttrykk etterhvert som de eldes.

Ungt, spennende kunstnerskap

Utstillingen er en spennende fordi den viser bredden i et fremdeles ungt kunstnerskap. Colen kombinerer noe høystemt lyrisk med noe urbant og trivielt i sine interessante, sammensatte arbeider.

Kulturstrøm

 • Christine hyller Avicii

  P3 viet hele programmet til den avdøde svenske DJen og produsenten Avicii, som gikk bort fredag 20. april bare 28 år gammel. Du får høre om hans liv, hans musikk og fra noen av de han inspirerte mest.

 • Norsk sopran får dansk pris

  Lise Davidsen er vant til å få gjeve priser – og kan nå føye til et dansk hederslegat på en kvart million kroner, oppkalt etter dronning Ingrid. Prisen deles ut 24. juni i konsertsalen i Tivoli, og blir personlig overrakt av danskenes dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie av Hellas (NTB)

  Lise Davidsen
  Foto: Camilla Storvollen
 • Ny inspirasjon av kreftdiagnose

  – Når eg først er blitt sjuk, er det ei Guds lukke at eg er forfattar, seier forfattar Agnes Ravatn.

  I fem år har forfattaren strevd med å skrive ein ny roman. Då ho fekk beskjed om at ho hadde kreft, kom inspirasjonen tilbake, melder Bergens Tidende.

  Agnes Ravatn
  Foto: Ingunn Rauk / NRK