Hopp til innhold

Dan Børge Akerø

Dan Børge Akerø var gjest i Stjerneklart 9. januar 2012.

Dan Børge Akerø
Foto: Scanpix

DAN BØRGE AKERØS CV

Dan Børge Akerø ble født den 23. januar 1951 i Nykøbing Mors i Danmark som sønn av Johanna og Gunnar Akerø som begge var offiserer i Frelsesarméen. Fordi foreldrene ble beordret til tjeneste i Frelsesarméen, flyttet familien mye rundt mens Dan Børge var liten, først til Århus, så Fredrikstad og Skien før de flyttet til Oslo der Dan Børge gikk på Grünerløkka og senere Lakkergata skoler. Så bar det til Bergen og Nygård skole før veien gikk tilbake til Oslo og Ruseløkka skole. Gymnasperioden tilbrakte Dan Børge på Tromsø Gymnas, Stavanger Katedralskole og ble russ ved Oslo katedralskole i 1970. Han var også en habil fotballspiller i sin ungdom, med 3 seriekamper for eliteserielaget Skeid og reserve i cupfinalen for klubben i 1974 da de slo Viking 3-1, men han manglet en kamp for å bli norgesmester i fotball.

Studier

Etter grunnutdanningen studerte han psykologi og sosiologi ved Oslo Universitet og var i 6 år vitenskapelig assistent ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo der han arbeidet med fagfeltene Latinamerika og Nord-sør-konflikten. Som frilanser laget han i 1978 et dokumentarprogram for TV om latinamerikanske flyktninger i Norge.

NRK-karriere 1

I 1979 begynte han som sommervikar som programsekretær i NRKs utenriksavdeling, og 1. april året etter fikk han ansettelse i Dagsrevyen der han var i 5 år før han i 1985 gikk over til Underholdningsavdelingen. Der var han programleder for ”Senfredag” med stor suksess. Så fulgte han opp med lørdagsprogrammet ”Lørdan” som gikk i tre år.

TV2-karriere

I flere år ledet han talentkonkurransen ”Talentiaden” i samarbeid med Norsk Sang- og musikkråd. I 1990 ble han programsjef for kultur og underholdning i NRK før han gikk over til TV2 og ledet den historiske åpningssendingen. I årene fremover ledet han mange underholdningsprogram på TV2 samtidig som han var programdirektør i samme kanal. Han sluttet i TV2 i 1996 og engasjerte seg i det nettbaserte pengespillet Global Money Games inntil det ble nedlagt i 1998.

NRK-karriere 2

I 2000 kom han tilbake til NRK som programleder for ”Den store klassefesten” og ”Kjempesjansen”, begge programserier som gikk i flere sesonger. For Den store klassefesten fikk han Gullruteprisen i 2001 og i 2003 fikk han hedersprisen. Han har ledet Melodi Grand Prix, flere idrettsgallaer og programmene ”Godt musikkår”. I fjor høst ledet han spørreprogrammet ”QuizDan” som gikk på NRK1.

St.Olavs orden

Før jul ble han utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sin innsats for norsk musikkliv, og overrekkelsen skjer om 10 dager.

Privat

Dan Børge Akerø bor i Oslo og er gift med Mette Heitmann som jobber i TV2. Med henne har han barna David på 21 og tvillingene Benedicte og Johanne på 12. Han er også pappa til Lin på 36 og Lisa på 29 som han har fra tidligere ekteskap.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober