Hopp til innhold

Dampede blåskjell med ingefær

Skalldyr er på sitt beste på denne tiden av året. Lise lager blåskjell med ingefær og sitrongress.

Blåskjell
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Dampede blåskjell med ingefær

Til to personer trenger du:

1 kg blåskjell

2 ss revet frisk ingefær

2 stk sitrongress, finhakket

2 ts revet sitron-eller limeskall

2 ss olje

2 dl vann eller fiskekraft

Slik gjør du:

Skyll blåskjellene i rennende kaldt vann. Kast skjell som er skadet eller som ikke lukker seg hvis du "kakker" på dem. Fres ingefær og sitrongress et par minutter i en romslig kasserolle. Ha i blåskjellene, limeskall og vann/kraft.

Legg på lokk og damp skjellene til de åpner seg, rist litt på kasserollen underveis. Fjern skjell som ikke har åpnet seg, og server blåskjell og den deilige kraften i dype tallerkener med godt brød til.

Tips:

Tilsett 2 finhakkede hvitløkfedd og/eller litt hakket frisk chili sammen med ingefæren og sitrongresset.

Dryss over finhakket koriander før servering.

Flate brød

Du trenger:

500 g hvetemel

2 ts salt

1/2 pk gjær

3 ss olivenolje

3 dl vann

Slik gjør du:

Bland mel, salt, gjær og olje i en bolle. Tilsett lunkent vann og bland alt til en jevn deig. Ha deigen over i en bolle smurt med litt olje, hev til dobbel størrelse.

Del deigen i 6-8 emner. Kjevl ut hvert emne til en 1 cm tykk leiv. Stek de flate brødene i en tørr middels varm stekepanne noen minutter på hver side.

Tips:

Disse brødene kan godt pensles med smeltet smør eller hvitløksolje og drysses med hakket frisk koriander før servering. Supert til curry-retter.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.