NRK Meny
Normal

Dampede blåskjell med ingefær

Skalldyr er på sitt beste på denne tiden av året. Lise lager blåskjell med ingefær og sitrongress.

Blåskjell
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Dampede blåskjell med ingefær

Til to personer trenger du:

1 kg blåskjell

2 ss revet frisk ingefær

2 stk sitrongress, finhakket

2 ts revet sitron-eller limeskall

2 ss olje

2 dl vann eller fiskekraft

Slik gjør du:

Skyll blåskjellene i rennende kaldt vann. Kast skjell som er skadet eller som ikke lukker seg hvis du "kakker" på dem. Fres ingefær og sitrongress et par minutter i en romslig kasserolle. Ha i blåskjellene, limeskall og vann/kraft.

Legg på lokk og damp skjellene til de åpner seg, rist litt på kasserollen underveis. Fjern skjell som ikke har åpnet seg, og server blåskjell og den deilige kraften i dype tallerkener med godt brød til.

Tips:

Tilsett 2 finhakkede hvitløkfedd og/eller litt hakket frisk chili sammen med ingefæren og sitrongresset.

Dryss over finhakket koriander før servering.

Flate brød

Du trenger:

500 g hvetemel

2 ts salt

1/2 pk gjær

3 ss olivenolje

3 dl vann

Slik gjør du:

Bland mel, salt, gjær og olje i en bolle. Tilsett lunkent vann og bland alt til en jevn deig. Ha deigen over i en bolle smurt med litt olje, hev til dobbel størrelse.

Del deigen i 6-8 emner. Kjevl ut hvert emne til en 1 cm tykk leiv. Stek de flate brødene i en tørr middels varm stekepanne noen minutter på hver side.

Tips:

Disse brødene kan godt pensles med smeltet smør eller hvitløksolje og drysses med hakket frisk koriander før servering. Supert til curry-retter.