Hopp til innhold

Dagslyset på vei ut av norske skoler

Forskning viser at de mest ressurssterke skoleelevene sikrer seg plassene i lyset. Det er likevel de dype, smale og mørke klasserommene som vinner arkitektkonkurransene.

Arkitekt Leif Houch

Arkitekt Leif Houck, som er tilknyttet Universitetet for Miljø- og Biovitenskap, er på en av de nye, kompakte skolene. Dagslyset taper, energisparing vinner

Foto: NRK

Arkitekt Leif Houck har undersøkt taper- og vinnerprosjekter i arkitektkonkurranser om nye skoler. Tegningene befinner seg fortsatt på arkitektenes tegnebord. Dagslyset taper i sju av ti vinnerprosjekter. Morgendagens klasserom er dype og smale.

Les hele rapporten

– Det virker som om norske arkitekter har glemt hvor viktig dagslyset er. Klasserommenes utforming er overlatt til energiregnskapet, sier Leif Houch. Han tror det er økonomien som vinner, det er god energisparing å bygge dypt og smalt.

– Utvendig lugar

Rapporten hans presenteres i siste nummer av Arkitekt N, Norges fremste arkitekturfaglige tidsskrift.

– I jakten på den kompakte skoleformen driver norske arkitekter, ifølge forsker Leif Houck, storstilt eksperimentering med skoleelevers og læreres ve og vel, skriver redaktør Ingerid Helsing Almaas.

Det er en grunn til at vi betaler mer for utvendig lugar. Mennesket lever best i lyset. Man trenger ikke være Louis Kahn(amerikansk arkitekt) for å skjønne at det er en god idé å slippe inn dagslys til skolebarn, eller å gi skoletrøtte ungdommer noe annet enn læreren å se på.

Redaktør Ingerid Helsing Almaas i Arkitektur N

På Hadeland videregående skole, en kompakt skole som har forlatt tegnebrettet og blitt skolehverdag, måler Houck dybden i klasserommet. Han kommer til at det er 13 meter fra døren til dagslyset. – Tidligere var vanlig dybde på klasserom 7 meter, sier han.

Hadeland videregående skole

Leif Houck måler dybden på klasserommet. Vindusrekka er på tre plasser

Foto: NRK

– En gang i timen

Arbeidstilsynet bekymrer seg over at dagslyset ser ut til å tape i norske klasserom.

Dagens krav er beskjedne. Byggherren er bare pliktig til å sørge for det som i byggeforskriftene blir kalt «tilstrekkelig dagslys».

Jan Vilhelm Bakke, overlege Arbeidstilsynet

Jan Vilhelm Bakke, overlege Arbeidstilsynet

Foto: NRK

– Vi anbefaler tilgang på dagslys minst en gang i timen. Skoleeieren bør kreve dette før prosjektet har forlatt tegnebordet, mener Jan Vilhelm Bakke. Han er overlege i Arbeidstilsynet.

– Dagslyset styrer døgnrytmen og hormonbalansen. Hvis ikke elevene får nok av det, blir de trøtte og slappe. Skolen får et dårlig læringsmiljø, sier han.

Hans råd til skoleeieren er at det blir tatt hensyn til dette før skolen blir bygget. I nye kompakte skoler, må man finne anledninger til å oppsøke dagslyset minst en gang i timen.

«WOW-faktoren»

På Hadeland videregående skole er lærere og elever stort sett fornøyde.– Men vi ønsket oss ikke så smale klasserom, sier lærer Bente Kristoffersen.

Det bygges konpakte skolebygg med færre vinduer over hele landet. Elevorganisasjonene reagerer.

– Læring bør være i fokus når det bygges nytt. Som elev vet jeg hvor mye dagslys betyr, sier leder av elevorganisasjonen i Oslo, Balder Bryn Morsund.

Hadeland videregående skole

Hadeland videregående skole er ny og moderne

Foto: NRK

Arkitekt Leif Houck synes elevene har fortjent bedre.

– I begynnelsen er «WOW-faktoren» stor. Skolen er ny og skinnende. Biblioteket og fellesrommene er byggets hjerte. Det er lite som drar elevene ut i dagslys og frisk luft, sier han.

Kulturstrøm

 • Forfatter Sissel Lange-Nielsen er død

  Tidligere litteraturanmelder i Aftenposten og forfatter Sissel Lange-Nielsen er død. Det melder forfatterens barnebarn på vegne av familien i en pressemelding, skriver Dagbladet.

  – Sissel Lange-Nielsen sovnet stille inn 28. september, står det i pressemeldingen.

  Hun ble 92 år gammel og er spesielt kjent for romaner om europeisk historie.

  Hennes siste bok, «Et forfatterliv», utkom i 2006.

  Hun har vært med i PEN-Klubbens styre, vært styremedlem i Den norske Forfatterforening og medlem av foreningens litterære råd, og hun har sittet i den norske komiteen for utdeling av Nordisk Råds litteraturpris og den nordiske komiteen for oversettelsesstøtte, foruten i Kringkastingsrådet, skriver Store norske leksikon.

  Forfatter Sissel Lange-Nielsen
  Foto: Inge Gjellesvik / NTB
 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB