NRK Meny
Normal

Dags for skrotingene!

Både du og jeg vet at 8. mars er Kvinnedagen - den dagen i året da vi alle blir feminister.

Kvinner av alle kjønn.
Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Dolly Parton
Foto: MARK J. TERRILL / AP

Dolly Parton ble en gang spurt om hun også hadde vært feminst i sin ungdom, og svarte at ”selvsagt” – hun hadde brent bh-ene sine. Og holdt det egentlig for sannsynlig at de lå og ulmet fremdeles.

Politisk korrektur

Det skulle tatt seg ut om mitt anliggende her i dag var å raljere med Kvinnedagen. Noe sånt er slett ikke i mine tanker. Jeg synes tvert i mot at kvinner i det minste bør ha én dag i året som er deres, siden de 364 andre stort sett tilhører menn.

Og hvis noen lettlurte kvinner ble litt sjarmert av dette utrolig politisk korrekte utsagnet, så kan de få mobilnummeret mitt ved henvendelse til redaksjonen.

Når jeg sier at alle dager bortsett fra 8. mars stort sett tilhører menn, så burde jeg jo ikke savne en egen Mannsdag. Og en Mannsdag fins det faktisk også. Takket være Google, vet jeg nå at det er den 7. oktober. Denne dagen klarer jeg likevel ikke helt å brenne for. Verken mentalt eller i bokstavelig betydning ved å sette ild på hemmende undertøy, slik Dolly Parton gjorde.

Skrotingtog?
Foto: JAN PITMAN / AP

Jeg ville vel også følt meg ukomfortabel om jeg som mann rev av meg boksershortsen i et demonstrasjonstog på Youngstorget, helte bensin på og rev av en fyrstikk, mens jeg krevde retten til å gå kommando resten av dagen med peppernøttene i fri dressur.

Skrotingdagen?

Nå snakker jeg meg bort. Det jeg holdt på å si, var at jeg savner en slags Mannsdag som ikke er helt slik jeg skjønner den 7. oktober har utviklet seg. En dag som ikke er politisert, og der jeg slipper stå og rope at jeg tar avstand fra vold mot kvinner, som om jeg var en nyomvendt kjetter som prøver å forsverge mine gamle hobbyer for å slippe bålet.

Det jeg savner, er en skrotingdag.

Mitt forslag, er at Skrotingdagen skal feires den 9. mars. Sånn sett vil vi skrotinger snylte litt på Kvinnedagen, slik vi stort sett snylter på kvinnene våre sånn til hverdags.

Adekvate paroler

Mannstog
Foto: Scanpix / SCANPIX

Hva skal så være kampsakene? Jeg har tenkt ut en rekke fyndige paroler, og deler dem så gjerne med andre skrotinger:

”Det er ikke flaut å glemme barnehagesekken!”, ”Lekke pakninger går ingen steder!”, ”Hybelkaniner er ålreite dyr!” ”Avisen må leses nå, siden kan vi gå!” ”Nei til besøk!” og min personlige favoritt, kanskje siden den slår an en litt positiv tone: ”Ja til dobbeltbooking av avtaler!”

Likevel er slike paroler en smule bortkastet, siden vi skrotinger heller sitter og rugger frem og tilbake i fosterstilling enn å frivillig oppsøke en organisert aktivitet eller sosial sammenheng der risikoen for å måtte interagere med andre mennesker er overhengende.

På skrotingers vis

Vi kommer rett og slett aldri til å gå i tog, fordi vi skrotinger selvsagt aldri vil gjøre noe sammen med andre.

En annen grunn til at det neppe vil bli noe særlig dreis på skrotingdagen, er at vi alltid vil glemme den. Vi er kanskje mange, men vi er definitivt ikke sterke.

God skrotingdag!

 

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS