Hopp til innhold

Norsk verdensarv stilles ut i FN-bygningen i New York

Idag åpner en utstilling om jødinnen Ruth Maier i New York. Dagbøkene hennes er det norske bidraget.

Gunvor Hofmo og Ruth Maier

HJERTEVENNER: Ruth Maier sammen med sin nærmeste, poeten Gunvor Hofmo i Oslo 1942, samme år hun ble deportert av nazistene.

Foto: Erling T. Hofmo / NTB scanpix

Ruth Maier skrev dagbøker helt til hun ble deportert til Tyskland sammen med de andre norske jødene da hun var 22 år.

Åtte av dagbøkene Maier skrev fra hun var 13 år til hun ble tvangssendt til utryddelsesleiren Auschwitz er bevart i Holocastsenteret samling. Utdrag av disse vises nå i New York. Dagbøkene ble en del av UNESCOs verdensarv i 2014.

«Lives Cut Short»

«Lives Cut Short – Seeking Refuge During the Holocaust: The Short Life of Ruth Maier» er utstillingen kalt. Den er laget i et samarbeid mellom Holocaust-senteret i Norge og Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes i Wien.

Utstillingen åpnes offisielt 29. januar som ett av mange arrangementer FN lager i kjølvannet av den internasjonale Holocaust-dagen.

– Dette er en anerkjennelse av viktige temaer: jødiske flyktningers liv og skjebne i det nazistiske Europa, sier Guri Hjeltnes, direktør ved HL-senteret.

Tapet av en hjertevenn

Skipet Donau og jødedeportasjonen

26. november 1942: Donau la fra kai med 532 norske jøder om bord. Bildet er tatt i skjul av den norske motstandsbevegelsen.

Foto: Georg W. Fossum / NTB scanpix

Ruth Maier ble født i Wien i 1920. Hun kom til Norge som flyktning fra nazistene i 1939, men slapp ikke unna jødeforfølgelsene. Høsten 1942 ble hun tvangssendt til Auschwitz sammen med de andre 531 norske jødene.

Hennes hjertevenn sto på kaien og så det tyske skipet Donau legge fra kai. Poeten Gunvor Hofmo skulle aldri møte sin nære venninne igjen. Ruth Maier ble gasset i hjel fem dager seinere. Tapet preget Hofmo resten av hennes kunstnerliv.

Ved siden av Maier-utstillingen i New York vil det rulle en filmsnutt om Ruth Maier, laget av den norske filmskaperen Elsa Kvamme. Kvamme jobber også med en spillefilm om den unge jødinnen, «Ruth Maiers Diary. A love story in times of evil».

Gunvor Hofmo (1921-1995) var en av våre store poeter. Hun lot seg aldri intervjue og lenge fantes det bare to kjente bilder av henne. Samværet med den jødiske venninnen Ruth Maier under 2. verdenskrig og hennes skjebne i Auschwitz ble avgjørende for Hofmos liv og forfatterskap. Lyrikeren Jan Erik Vold forteller om Gunvor Hofmos liv og dikting. I tillegg møter vi venner og familie.

Gunvor Hofmo (1921–1995) var en av våre store poeter. Hun lot seg aldri intervjue og lenge fantes det bare to kjente bilder av henne. Samværet med den jødiske venninnen Ruth Maier under 2. verdenskrig og hennes skjebne i Auschwitz ble avgjørende for Hofmos liv og forfatterskap. Lyrikeren Jan Erik Vold forteller om Gunvor Hofmos liv og dikting.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.