Hopp til innhold

Dag Solstads bok blir radio-serie

Forfatter Dag Solstad er ute med sin nye bok, "17. roman". Akkurat nå leser han fra nettopp denne boken i det som skal bli NRKs nye opplesningsserie i P2 fra nyttår. Få en sniktitt på innspillingen her.

Dag Solstad

Fra nyttår kan du høre fortatter Dag Solstad lese høyt fra sin egen bok '17. roman'.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Les også: Anmeldelse: "17. roman"

Allerede før boken ble utgitt her i landet i helgen, var den solgt til Danmark. Nå kan også radiolyttere glede seg over at "17. roman" blir en egen serie fra nyttår, og det er forfatteren Dag Solstad selv som leser høyt fra sin egen bok.

I disse dager er forfatteren i full gang med studioproduksjonen, som også skal bli lydbok. Men det er ikke første gang Solstad leser inn radioserier. For fem år siden leste han inn hele romanen "16.07.41" .

Smakebit fra Solstad:

Hør: Solstad leser fra "17. roman"

- Et du glad i å lese høyt?

- Mer enn man skulle tro, ja, ler Solstad. Nå holder jeg bare på med å lese fra boka, så jeg holder ikke på med å skrive noen ny bok akkurat nå. Det er litt rart å lese fra boken, men det er morsomt. Jeg liker det, sier han.

- Kunne du ha lest noen andres bok på denne måten?

- Nei, det måtte bli denne boken jeg leser høyt fra, sier han. Jeg liker å lese andre bøker, men da leser jeg i stillhet, humrer Solstad.

Romanfigur dukker opp igjen

Dag Solstad

Dag Solstad i NRKs radiostudio i forbindelse med opptaket av 'Verdt å lese' serien.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Hovedpersonen i "17. roman" var også med i boken "Ellevte roman, bok 18", som kom ut i 1992. Nå dukker romanfiguren "Bjørn Hansen" opp igjen hos Solstad. Egentlig er det ganske tilfeldig at denne figuren, som er forhenværende kemner og har sonet fengselstraff for forsikringssvindel, dukker opp igjen.

Hør: Hør: - Bjørn Hansen dukket bare opp, sier Solstad

- Da jeg satt og lekte med stoffet til romanen så dukket han bare opp, helt ut av det blå faktisk. Og når han først dukket opp, så føltes det veldig riktig å ha ham med, sier Solstad.

Men nå er Solstad ferdig med denne figuren for godt, ifølge ham selv.

- Nå får det være nok, det blir ingen oppfølger, sier han.

Det første programmet i denne radio-serien sendes fredag 1. januar på NRK P2 i " Verdt å lese ".

Flere lyd- og videoklipp:

NRK Skole: Dag Solstad

Hør fra NRKs arkiv: Dag Solstad forteller om sitt forfatterskap og forhold til ml-bevegelsen

NRK bok på Twitter

Flere litteratur-saker

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen