Hopp til innhold

Dag Solstads bok blir radio-serie

Forfatter Dag Solstad er ute med sin nye bok, "17. roman". Akkurat nå leser han fra nettopp denne boken i det som skal bli NRKs nye opplesningsserie i P2 fra nyttår. Få en sniktitt på innspillingen her.

Dag Solstad

Fra nyttår kan du høre fortatter Dag Solstad lese høyt fra sin egen bok '17. roman'.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Les også: Anmeldelse: "17. roman"

Allerede før boken ble utgitt her i landet i helgen, var den solgt til Danmark. Nå kan også radiolyttere glede seg over at "17. roman" blir en egen serie fra nyttår, og det er forfatteren Dag Solstad selv som leser høyt fra sin egen bok.

I disse dager er forfatteren i full gang med studioproduksjonen, som også skal bli lydbok. Men det er ikke første gang Solstad leser inn radioserier. For fem år siden leste han inn hele romanen "16.07.41" .

Smakebit fra Solstad:

Hør: Solstad leser fra "17. roman"

- Et du glad i å lese høyt?

- Mer enn man skulle tro, ja, ler Solstad. Nå holder jeg bare på med å lese fra boka, så jeg holder ikke på med å skrive noen ny bok akkurat nå. Det er litt rart å lese fra boken, men det er morsomt. Jeg liker det, sier han.

- Kunne du ha lest noen andres bok på denne måten?

- Nei, det måtte bli denne boken jeg leser høyt fra, sier han. Jeg liker å lese andre bøker, men da leser jeg i stillhet, humrer Solstad.

Romanfigur dukker opp igjen

Dag Solstad

Dag Solstad i NRKs radiostudio i forbindelse med opptaket av 'Verdt å lese' serien.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Hovedpersonen i "17. roman" var også med i boken "Ellevte roman, bok 18", som kom ut i 1992. Nå dukker romanfiguren "Bjørn Hansen" opp igjen hos Solstad. Egentlig er det ganske tilfeldig at denne figuren, som er forhenværende kemner og har sonet fengselstraff for forsikringssvindel, dukker opp igjen.

Hør: Hør: - Bjørn Hansen dukket bare opp, sier Solstad

- Da jeg satt og lekte med stoffet til romanen så dukket han bare opp, helt ut av det blå faktisk. Og når han først dukket opp, så føltes det veldig riktig å ha ham med, sier Solstad.

Men nå er Solstad ferdig med denne figuren for godt, ifølge ham selv.

- Nå får det være nok, det blir ingen oppfølger, sier han.

Det første programmet i denne radio-serien sendes fredag 1. januar på NRK P2 i " Verdt å lese ".

Flere lyd- og videoklipp:

NRK Skole: Dag Solstad

Hør fra NRKs arkiv: Dag Solstad forteller om sitt forfatterskap og forhold til ml-bevegelsen

NRK bok på Twitter

Flere litteratur-saker

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK