Dag Solstads bok blir radio-serie

Forfatter Dag Solstad er ute med sin nye bok, "17. roman". Akkurat nå leser han fra nettopp denne boken i det som skal bli NRKs nye opplesningsserie i P2 fra nyttår. Få en sniktitt på innspillingen her.

Dag Solstad

Fra nyttår kan du høre fortatter Dag Solstad lese høyt fra sin egen bok '17. roman'.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Les også: Anmeldelse: "17. roman"

Allerede før boken ble utgitt her i landet i helgen, var den solgt til Danmark. Nå kan også radiolyttere glede seg over at "17. roman" blir en egen serie fra nyttår, og det er forfatteren Dag Solstad selv som leser høyt fra sin egen bok.

I disse dager er forfatteren i full gang med studioproduksjonen, som også skal bli lydbok. Men det er ikke første gang Solstad leser inn radioserier. For fem år siden leste han inn hele romanen "16.07.41" .

Smakebit fra Solstad:

Hør: Solstad leser fra "17. roman"

- Et du glad i å lese høyt?

- Mer enn man skulle tro, ja, ler Solstad. Nå holder jeg bare på med å lese fra boka, så jeg holder ikke på med å skrive noen ny bok akkurat nå. Det er litt rart å lese fra boken, men det er morsomt. Jeg liker det, sier han.

- Kunne du ha lest noen andres bok på denne måten?

- Nei, det måtte bli denne boken jeg leser høyt fra, sier han. Jeg liker å lese andre bøker, men da leser jeg i stillhet, humrer Solstad.

Romanfigur dukker opp igjen

Dag Solstad

Dag Solstad i NRKs radiostudio i forbindelse med opptaket av 'Verdt å lese' serien.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Hovedpersonen i "17. roman" var også med i boken "Ellevte roman, bok 18", som kom ut i 1992. Nå dukker romanfiguren "Bjørn Hansen" opp igjen hos Solstad. Egentlig er det ganske tilfeldig at denne figuren, som er forhenværende kemner og har sonet fengselstraff for forsikringssvindel, dukker opp igjen.

Hør: Hør: - Bjørn Hansen dukket bare opp, sier Solstad

- Da jeg satt og lekte med stoffet til romanen så dukket han bare opp, helt ut av det blå faktisk. Og når han først dukket opp, så føltes det veldig riktig å ha ham med, sier Solstad.

Men nå er Solstad ferdig med denne figuren for godt, ifølge ham selv.

- Nå får det være nok, det blir ingen oppfølger, sier han.

Det første programmet i denne radio-serien sendes fredag 1. januar på NRK P2 i " Verdt å lese ".

Flere lyd- og videoklipp:

NRK Skole: Dag Solstad

Hør fra NRKs arkiv: Dag Solstad forteller om sitt forfatterskap og forhold til ml-bevegelsen

NRK bok på Twitter

Flere litteratur-saker

Kulturstrøm