Dag Solstad om farsrollen

Dag Solstad skjønner egentlig ikke hvorfor han skriver om det sentimentale temaet far og sønn i boken "17. roman". - Jeg er jo ikke sentimental, sier Solstad.

Dag Solstad

Den prisbelønte forfatteren Dag Solstad snakker om farsrollen i Radiofront på NRK P2, om farsrollen i litteraturen.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Eksklusivt på nett: Hør: Dag Solstad om farsrollen (til Radiofront)

Hør Radiofront på søndager kl. 12.03, med reprise fredager kl. 14.03:

Hør P2 i Nettradio

- Bjørn Hansen er en distansert far, men han er stolt av sønnen sin, sier forfatter Dag Solstad til Radiofront om hovedpersonen i ”17. Roman”.

Boken "17. roman", som også blir oppesningsserie i Verdt å lese fra nyttår, handler om Hansen som vil forsones med sønnen, etter å ha sonet en lang fengselsdom.

- Dette emnet skriker jo etter sentimentalitet, og jeg er ikke sentimental. Det er meg en gåte hvorfor jeg har skrevet så mange bøker om dette, sier Dag Solstad.

Vanskelig å ta kontakt

Hansen har også vært med i Solstads tidligere forfatterskap.

- At det skulle bli så umulig for Hansen å forsones med sin sønn, hadde jeg ikke oversikt og kontroll over, sier Solstad om hvordan det var å skrive om romanfiguren i sin siste bok.

Alle disse hindringene har foregått både i Bjørn Hansen selv, og noen av dem er ytre omstendigheter, altså hele situasjonen som Hansen har rotet seg opp i, og som endte med fengselsopphold i forrige roman om Hansen.

I "17. roman" har Hansen sonet ferdig. Nå er han pensjonist og bestefar, og bestemmer seg for å reise og møte sin sønn - omsider.

- Den som ikke har sett sin sønn på 20 år, har jo et distansert forhold. Men personen i boken legger ut på tur til Bø i Telemark, hvor sønnen bor, fordi han er nysgjerrig og ønsker sønnen alt godt - selv om han ikke deltar i sønnens liv, sier Solstad.

Redsel

Dag Solstad

Dag Solstads '17. roman' handler om Bjørn Hansen som tar kontakt med sønnen etter mange år uten kontakt.

Foto: Berit Roald / Scanpix

I boken dreier det seg mye om Bjørn Hansen i forhold til sønnens mulige reaksjoner, og om redselen for hva hans svigerdatter vil komme til å si til sønnen.

- Hansen har fått et barnebarn. Kan dette være det forløsende som gjør at Bjørn Hansen nå tar kontakt?

- Barnebarnet er jo helt uvitende om alt som har skjedd, og gjør det nok lettere, sier Solstad.

- Er det en slags dødsangst som driver Bjørn Hansen til å ta tak seg selv?

- Det er nok heller en slags livsbejagende, tenker jeg. Hvis man tenker over den bunnløse ensomhetens vesen - og selv er bærer av den - så dukker det opp en uutholdelig angst av og til. Jeg kan forestille meg hvordan dette er, sier Solstad.

Podkast Radiofront

Kulturstrøm

  • Avis må trykke Meghan-notis

    Den britiske avisa Mail on Sunday må trykke en notis på forsiden om at Meghan Markle vant sitt søksmål mot avis-konsernet. Avisa er dømt for å ha krenket privatlivet og opphavsretten til hertuginnen da de trykket et brev til hennes far.

  • Mener utbytte er «umusikalsk»

    Kunstnerorganisasjonen Creo etterlyser utbyttebegrensninger for arrangører som mottar koronastøtte. Fem arrangører delte ut til sammen 21 millioner kroner i utbytte i fjor til sine eiere, samtidig som de mottok nesten 50 millioner kroner i støtte fra Staten. Det skriver Klassekampen.