NRK Meny
Normal

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen var gjest i Stjerneklart 6. juni 2011.

Dag Erik Pedersen
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Dag Erik Pedersens CV

Dag Erik Pedersen ble født 6. juni i 1959 og er Gerd og Odd Pedersens første barn, og storebroren til Atle.

Som 6-åring kjøpte Dag Erik sin første Beatlesplate, som ble starten på et livslangt kjærlighetsforhold. Som 12-åring hadde han sommerjobb som jordbærplukker, og siden 15-årsalderen har det meste dreid seg om sykkel.

Syklisten Pedersen
Han tok eksamen artium i Porsgrunn, til tross for 196 fraværsdager, og i 1981 flytta Pedersen til Italia. Samme år syklet han inn til en 4 plass i VM fellesstart og levde som profesjonell syklist i Italia, de neste 11 årene.
Dag Erik Pedersen har totalt 43 seire på sin CV, som omfatter flere etappeseiere i Italia rundt og topplassering i Tour of Norway og Postgiro Open i Sverige.

Artisten
På begynnelsen av 80-tallet hadde han en kort popkarriere. Dag Erik ga ut to singler og et album. Han har også skrevet flere sanger sammen med Jan Teigen som ’Gi meg fri’ og VM sangen fra 1993, ‘Wheels in motion’.

TV-karrieren
Dag Erik sin tv-karriere starta i TV Norge i 1994, før han to år senere begynte i NRK. Her har han blant annet ledet 8 sommer- og vinter OLsendinger. I tillegg har han vært programleder for flere VM-sendinger, sykkelkommentator og utegående reporter.
Han har også ledet Tv-aksjonen, laget dokumentarfilm om Kong Harald og vært programleder for Mesternes Mester hele tre ganger.

Dag Erik er en svært språkmektig mann, og snakker norsk, engelsk, nederlandsk, flamsk, tysk, italiensk, fransk og spansk.

Han har også, sammen med Nils Gaup, laget ’Da Dylan kom til Langesund’ og tv-serien ’Deadline Torp’. I tillegg har Dag Erik laget portrettprogram med blant andre, Andrea Borcelli, Kronprins Haakon og Paul McCartney.

Årets programleder
Dag Erik er kåret til årets programleder 4 ganger og i 2008 ble han utnevnt til ambassadør for fremmedspråk i Norge. I 2009 ble han æresambassadør for Kreftforeningen, og samme året fikk han også Larvik Kommunes Hederspris.

Dag Erik Pedersen underholder rundt 50 000 nordmenn årlig med sitt foredrag ’Aldri god alene’ og dette foredraget finnes også i en engelsk versjon. Han tar også toastmasteroppdrag, som i desember i fjor, da hans gode venn, Torstein Flakne, feiret sin 50-årsdag med konsert i Olavshallen i Trondheim.

Dag Erik Pedersen bor i Helgeroa i Larvik sammen med samboeren Ania Veliz og dere to barn Sunniva på 16 og Selma på 11. Dag Erik er også pappa til Simen, 23 og Andrea, 26.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters