- Må få en slukkedato for FM-nettet

Ferske tall fra Elektronikkbransjen viser at salget av digitale DAB-radioer fortsatt går tregt.

Argon DAB digitalradio hvit

Dermed er en slukkedato for FM-nettet fortsatt langt unna, til ergelse for NRK og eierne bak P4 og Radio Norge som forventer at politikerne nå tar grep for å gjøre landet heldigitalt.

Men ikke alle er negative til å den trege salgstrenden. Flere lokalradioer mener sendinger på FM-nettet fortsatt er det beste både for radiokanalene og for lytterne.

Salgskrav

Siden midten av 1990-tallet har rikskanalene NRK og P4 bygget ut et DAB-nett i Norge. Tidligere kulturminister Trond Giske satte det i sin tid som en forutsetning at halve befolkningen skulle ha digitalradio før FM-nettet eventuelt skulle stenges.

Med dagens salgstall ligger målet om et heldigitalt Norge langt frem i tid. Hvert år selges rundt 700.000-800.000 radioer i Norge, men kun rundt 66.000 av dem er DAB-radioer.

Tall fra Elektronikkbransjen viser at mindre enn én av ti solgte radioapparater i fjor var DAB-radio.

Direktør Synnøve Bjørke i bransjeforeningen Elektronikkbransjen er skuffet over det lave tallet.

– Vi skulle gjerne sett at antallet DAB-radioer var mye høyere.

– Ingen god forskjell

Øyvind Vasaasen

Øyvind Vasaasen

Foto: NRK

Salgstrenden kommer ikke som noen overraskelse på Øyvind Vasaasen, mediesjef i NRK og styreleder i Digitalradio Norge (som er eid av NRK, MTG og SBS Broadcasting).

– Dette har vi forutsett. Vi har spilt inn til myndighetene at salget ser ut til å ha stabilisert seg på rundt 60.000 solgte DAB-radioer i året, og det er resultatet også for 2009. Det viser at salgsutviklingen går altfor tregt.

Som daglig leder i Norges største lokalradiokonsern, Jærradiogruppen, er Geir Friberg sjef for mer enn 20 av de rundt 150 lokalradioene her i landet. Han forstår godt at salget går tregt.

– Det er egentlig ingen god forskjell mellom FM og DAB. Det er for lite radiokanaler som sender i DAB i dag og lytterne hører ikke forskjell på FM og DAB, mener Friberg som legger til at FM kanskje til og med er bedre enn DAB.

– Trenger en slukkedato

Denne uken får kulturministeren en rapport på bordet om hvordan lokalradioene ser for seg en digital fremtid. Flere av dem stiller seg bak Jærradiogruppen som mener DAB er en dyr og utdatert teknologi.

FM er langt billigere i drift og nye teknologiske løsninger som wi-fi-radio, som sendes over internett, kan være en bedre løsning for lokalradioene enn DAB. For lyttere som skal kjøpe nytt radioapparat kan situasjonen virke forvirrende.

– Her bør politikerne virkelig ta grep, noe av det viktigste nå er at vi får en slukkedato for FM-nettet, mener Synnøve Bjørke i Elekronikkbransjen.

Som kulturminister nektet Trond Giske å sette en slik dato.

– Målet om å få til en overgang basert på lytterne kjøper nye apparater, ser ikke ut til å være mulig. Vi må ha slukkedato for at folk skal endre kjøpsatferd. Det viser overgangen vi har sett på TV-siden, mener Øyvind Vasaasen.

Må rustes opp

1. september 2007 åpnet det digitale bakkenettet for fjernsyn. I løpet av 2008 og 2009 slukket det analoge bakkenettet i Norge, hvilket medførte til at TV-seere som hadde fjernsyn med vanlig antenne måtte kjøpe en dekoder.

Med en ny kulturminister håper Vasaasen at politikerne kommer til å ta grep. Hvis ikke frykter han at vi kommer til å ende opp med både det gamle FM-nettet og et det nye DAB-nettet.

– Vi håper myndighetene vil ta et mer aktivt grep, hvis ikke kommer vi til å ha et dobblet nett. Og om FM-nettet ikke blir lagt ned i overskuelig framtid, må det rustes opp, ifølge Vasaasen.

Kulturstrøm

  • Spielberg inngår avtale med Netflix

    Den amerikanske stjerneregissøren Steven Spielberg har inngått en samarbeidsavtale med Netflix, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge avtalen skal Speilbergs produksjonsselskap, Amblin Partners, lage en rekke spillefilmer for streaminggiganten de neste årene.

    Spielberg står blant annet bak filmene «Jurrassic Park», «Haisommer», «ET», «Schindlers liste», og «Tilbake til fremtiden».

    FILE PHOTO: Director Steven Spielberg speaks during an Apple special event at the Steve Jobs Theater in Cupertino
    Foto: Stephen Lam / Reuters