NRK Meny
Normal

Da seksualøkonomien erobret Norge

I fem år, fra 1934 til 1939 holdt den østerrikske psykiateren Wilhelm Reich hele den norske kultureliten enten på tåhev eller i psykoanalyse og debattene rundt ham raste. Da han i 1939 reiste videre til USA, var han dypt skuffet over behandlingen han hadde fått i Norge.

Byste av Wilhelm Reich
Foto: Robert F. Bukaty / Scanpix/AP

Men det hele begynte som en suksess. Ikke bare studenter, men også venstreradikale og fagfolk fra flere disipliner strømmet til hans foredrag og Reich ble et sentralt navn i den offentlige debatten.

Psykoterapeut og frigjøringstenker

Jo mer vi får vite om mennesket Reich og de konfliktene han var involvert i, jo mer komplekst blir bildet. Han var på den ene siden en banebrytende og radikal psykoterapeut og frigjøringstenker. Vi kan fortsatt se tydelige spor etter ham i alternativ sivilisasjonskritikk og kroppsorientert terapi, ikke minst her i landet.

På den andre siden ble han etter hvert en sær einstøing som felte kategoriske dommer over alle mennesker som syke og uhelbredelige, til forskjell fra ham selv, som hadde oppdaget det viktigste fenomenet i naturen, menneskelivet og kosmos selve livsenergien. Han kalte den ”orgon”.

Psykoanalytiker Wilhelm Reich

Wilhelm Reich var involvert i mange av de historiske omveltningene i første halvdel av det tjuende århundre.

Som aktiv outsider med en klar agenda hadde han gitt seg selv i oppdrag å redde menneskeheten fra dens egen destruktive sykdom, det han senere skulle kalle ”den emosjonelle pest”.

Orgastisk potens

Han ville føre menneskene tilbake til kroppens naturlige energiprosesser, der fri seksualitet var selve kriteriet for sunnhet og helse. Han kalte denne idealtilstanden ”orgastisk potens”. For Reich var den hemningsløse orgasmen en forutsetning for både individets og samfunnets helse. Orgasmen var selve drivkraften og nøkkelbegrepet i seksualøkonomien. Det var den han hadde med i bagasjen da han kom kjørende til Norge i 1934.

For Reich var sunn seksualitet noe ganske annet enn pornografi og akrobatikk. Han var opptatt av kvalitet, og skilte mellom ulike typer seksuell forening og tilfredsstillelse. Det folk flest opplevde som orgasme var dypest sett utilfredsstillende og frustrerende, mente han.

Reichs sunne seksualitet kan beskrives som to energisystemer som smelter sammen i en total utladning der individet gir seg hen til en selvforglemmende pulsering, som omfatter hele kroppen.

Dette er et utdrag av Petter Mejlænders foredrag om Wilhelm Reich holdt i P2-akademiet torsdag 18.09.08

Hør "Da seksualøkonomien erobret Norge" av Petter Mejlænder her

P2-akademiet sendes i NRK P2 torsdager kl 13.03 og 21.30 samt lørdag morgen 07.03

Programmet kan også lastes ned som podcast. Mer informasjon om dette finner du på nettsidene: www.nrk.no/podkast .

P2s Radioforedrag utgis også i bokform, er du interessert kan du sende en e-post til p2-akademiet@nrk.no

Redaktør og produsent for P2-akademiet er Annette Hobson.

Kulturstrøm

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix
 • Ariana Grande covret Aretha

  Popsanger Ariana Grande var gjest hos Jimmy Fallon og hans The Tonight Show torsdag, der hun fremførte Aretha Franklin-klassikeren «Natural Woman» for å hedre souldronningen som døde samme dag. Låta er skrevet av Carol King og Gerry Goffin, men ble udødeliggjort av versjonen til Aretha Franklin. Rolling Stone er ett av flere amerikanske musikkmagasiner som hyller fremføringen til Grande (som kom samme dag som hun gir ut sitt nye album «Sweetener».)