Hopp til innhold

Da seksualøkonomien erobret Norge

I fem år, fra 1934 til 1939 holdt den østerrikske psykiateren Wilhelm Reich hele den norske kultureliten enten på tåhev eller i psykoanalyse og debattene rundt ham raste. Da han i 1939 reiste videre til USA, var han dypt skuffet over behandlingen han hadde fått i Norge.

Byste av Wilhelm Reich
Foto: Robert F. Bukaty / Scanpix/AP

Men det hele begynte som en suksess. Ikke bare studenter, men også venstreradikale og fagfolk fra flere disipliner strømmet til hans foredrag og Reich ble et sentralt navn i den offentlige debatten.

Psykoterapeut og frigjøringstenker

Jo mer vi får vite om mennesket Reich og de konfliktene han var involvert i, jo mer komplekst blir bildet. Han var på den ene siden en banebrytende og radikal psykoterapeut og frigjøringstenker. Vi kan fortsatt se tydelige spor etter ham i alternativ sivilisasjonskritikk og kroppsorientert terapi, ikke minst her i landet.

På den andre siden ble han etter hvert en sær einstøing som felte kategoriske dommer over alle mennesker som syke og uhelbredelige, til forskjell fra ham selv, som hadde oppdaget det viktigste fenomenet i naturen, menneskelivet og kosmos selve livsenergien. Han kalte den ”orgon”.

Psykoanalytiker Wilhelm Reich

Wilhelm Reich var involvert i mange av de historiske omveltningene i første halvdel av det tjuende århundre.

Som aktiv outsider med en klar agenda hadde han gitt seg selv i oppdrag å redde menneskeheten fra dens egen destruktive sykdom, det han senere skulle kalle ”den emosjonelle pest”.

Orgastisk potens

Han ville føre menneskene tilbake til kroppens naturlige energiprosesser, der fri seksualitet var selve kriteriet for sunnhet og helse. Han kalte denne idealtilstanden ”orgastisk potens”. For Reich var den hemningsløse orgasmen en forutsetning for både individets og samfunnets helse. Orgasmen var selve drivkraften og nøkkelbegrepet i seksualøkonomien. Det var den han hadde med i bagasjen da han kom kjørende til Norge i 1934.

For Reich var sunn seksualitet noe ganske annet enn pornografi og akrobatikk. Han var opptatt av kvalitet, og skilte mellom ulike typer seksuell forening og tilfredsstillelse. Det folk flest opplevde som orgasme var dypest sett utilfredsstillende og frustrerende, mente han.

Reichs sunne seksualitet kan beskrives som to energisystemer som smelter sammen i en total utladning der individet gir seg hen til en selvforglemmende pulsering, som omfatter hele kroppen.

Dette er et utdrag av Petter Mejlænders foredrag om Wilhelm Reich holdt i P2-akademiet torsdag 18.09.08

Hør "Da seksualøkonomien erobret Norge" av Petter Mejlænder her

P2-akademiet sendes i NRK P2 torsdager kl 13.03 og 21.30 samt lørdag morgen 07.03

Programmet kan også lastes ned som podcast. Mer informasjon om dette finner du på nettsidene: www.nrk.no/podkast .

P2s Radioforedrag utgis også i bokform, er du interessert kan du sende en e-post til p2-akademiet@nrk.no

Redaktør og produsent for P2-akademiet er Annette Hobson.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.