Da seksualøkonomien erobret Norge

I fem år, fra 1934 til 1939 holdt den østerrikske psykiateren Wilhelm Reich hele den norske kultureliten enten på tåhev eller i psykoanalyse og debattene rundt ham raste. Da han i 1939 reiste videre til USA, var han dypt skuffet over behandlingen han hadde fått i Norge.

Byste av Wilhelm Reich
Foto: Robert F. Bukaty / Scanpix/AP

Men det hele begynte som en suksess. Ikke bare studenter, men også venstreradikale og fagfolk fra flere disipliner strømmet til hans foredrag og Reich ble et sentralt navn i den offentlige debatten.

Psykoterapeut og frigjøringstenker

Jo mer vi får vite om mennesket Reich og de konfliktene han var involvert i, jo mer komplekst blir bildet. Han var på den ene siden en banebrytende og radikal psykoterapeut og frigjøringstenker. Vi kan fortsatt se tydelige spor etter ham i alternativ sivilisasjonskritikk og kroppsorientert terapi, ikke minst her i landet.

På den andre siden ble han etter hvert en sær einstøing som felte kategoriske dommer over alle mennesker som syke og uhelbredelige, til forskjell fra ham selv, som hadde oppdaget det viktigste fenomenet i naturen, menneskelivet og kosmos selve livsenergien. Han kalte den ”orgon”.

Psykoanalytiker Wilhelm Reich

Wilhelm Reich var involvert i mange av de historiske omveltningene i første halvdel av det tjuende århundre.

Som aktiv outsider med en klar agenda hadde han gitt seg selv i oppdrag å redde menneskeheten fra dens egen destruktive sykdom, det han senere skulle kalle ”den emosjonelle pest”.

Orgastisk potens

Han ville føre menneskene tilbake til kroppens naturlige energiprosesser, der fri seksualitet var selve kriteriet for sunnhet og helse. Han kalte denne idealtilstanden ”orgastisk potens”. For Reich var den hemningsløse orgasmen en forutsetning for både individets og samfunnets helse. Orgasmen var selve drivkraften og nøkkelbegrepet i seksualøkonomien. Det var den han hadde med i bagasjen da han kom kjørende til Norge i 1934.

For Reich var sunn seksualitet noe ganske annet enn pornografi og akrobatikk. Han var opptatt av kvalitet, og skilte mellom ulike typer seksuell forening og tilfredsstillelse. Det folk flest opplevde som orgasme var dypest sett utilfredsstillende og frustrerende, mente han.

Reichs sunne seksualitet kan beskrives som to energisystemer som smelter sammen i en total utladning der individet gir seg hen til en selvforglemmende pulsering, som omfatter hele kroppen.

Dette er et utdrag av Petter Mejlænders foredrag om Wilhelm Reich holdt i P2-akademiet torsdag 18.09.08

Hør "Da seksualøkonomien erobret Norge" av Petter Mejlænder her

P2-akademiet sendes i NRK P2 torsdager kl 13.03 og 21.30 samt lørdag morgen 07.03

Programmet kan også lastes ned som podcast. Mer informasjon om dette finner du på nettsidene: www.nrk.no/podkast .

P2s Radioforedrag utgis også i bokform, er du interessert kan du sende en e-post til p2-akademiet@nrk.no

Redaktør og produsent for P2-akademiet er Annette Hobson.

Kulturstrøm

 • Jan Kristoffer Dale får nok en pris

  Dale får Aust-Agders kulturstipend 2018 på 50.000 kroner for novellesamlingen «Arbeidsnever», skriver Kolon forlag i en pressemelding. Dale har mottatt flere priser og utmerkelser for debutboken fra 2016, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. Den handler om mennesker som faller utenfor samfunnet, og for eksempel ikke får fast jobb, sliter på skolen eller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet. Et tydelig fortellertalent, mente NRKs bokanmelder.

  Jan Kristoffer Dale
  Foto: Kjersti Sletteskog
 • – Å lese gir innsikt

  Du er en dårlig politiker dersom du ikke leser bøker, mener kulturminister Trine Skei Grande. – Det å være politiker er å forstå at folk lever ulike liv, og har ulike opplevelser. Det å lese bøker gir stor innsikt, sier Trine Skei Grande til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live. Det møter hun forfatteren Reidar Müller som har skrevet boken «Skogens historie», og Mona Høvring som har gitt ut romanen «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født» – om to søstre som skal tilbringe vinteren i en norsk fjellbygd.

  Mona Høvring, Trins Skei Grande og Reidar Müller
 • Mangler midler til utsmykking

  Et drøyt år før åpningen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo, finnes det ingen planer for utsmykkingen av blant annet utearealene, skriver Klassekampen. Det 55.000 kvadratmeter store bygget blir norgeshistoriens dyreste, med en prislapp på 6 milliarder kroner. Normalt settes inntil 1,5 prosent av byggets totalkostnad til utsmykking. Men fordi Finansdepartementet sa nei til det samarbeid mellom museet og Koro, eller Kunst i offentlige rom, kan museet ha gått glipp av 90 millioner kroner til utsmykking.

  Visning Nasjonalmuseet på Vestbanen
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Flere kulturnyheter