Cubaner får Ytringsfrihetsprisen

Den norske Forfatterforenings årlige Ytringsfrihetspris er tildelt den cubanske skribenten og journalisten Normando Hernandez Gonzalez.

Normando Hernández González

Normando Hernández González er den første latinamerikaner som har fått prisen siden Perus nåværende statsminister, Yehude Simon Munaro, mottok prisen i 1999 da han satt i fengsel i Lima under regimet til Alberto Fujimori.

SE OGSÅ: Søndagsrevyen 24.05.09: Cuba - ytringsfridomspris

Normando Hernández González

Prisvinner Normando Hernandez Gonzalez. Bildet er hentet fra nettsiden til English Pen.

Fengslet

Gonzalez soner en dom på 25 års fengsel for ha skrevet 116 kritiske artikler om Cubas skolesystem og helsevesen - artikler han har publisert i utlandet.

En annen kjent prisvinner er russiske Anna Politkovskaya , som mottok prisen før hun ble drept.

Normando Hernandez Gonzalez tilhører gruppen av 75 opposisjonelle som våren 2003 ble idømt lange fengselsstraffer etter en arrestasjonsbølge.

Alvorlig syk
Henrik Hovland, styremedlem i Den norske Forfatterforening

Styremedlem i Den norske Forfatterforening, Henrik Hovland

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

- Forholdene i fengselet er svært dårlig. Han er alvorlig syk og veier i dag bare 52 kilo, forteller forfatter Henrik Hovland til NTB.

Han sitter i styret til Den norske Forfatterforening , som nå ber myndighetene på Cuba om å sette Gonzalez fri på et humanitært grunnlag.

- Han er en av de som har fått hardest straff på Cuba og kommer til å dø i fengeslet, sier Hovland.

Hovland vil at norske myndigheter skal engasjere seg i hans sak.

Den norske Forfatterforening

Bakgrunnen for Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris er Kulturdepartementets gave i anledning Forfatterforeningens hundreårsjubileum i 1993.

Det er en årlig ytringsfrihetspris pålydende 100.000 kroner, som Forfatterforeningens styre som deler ut.

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix