Hopp til innhold

Countryartist George Jones er død

Countrylegenden George Jones hadde nummer 1-hits i fem seperate tiår. I dag døde han, 81 år gammel.

George Jones

George Jones har vært i rampelyset i over 50 år.

Foto: Mark Humphrey / Ap

George Jones var medlem av Country Music Hall of Fame, og er regnet som en av de viktigste og mest innflytelsesfulle sangerene i amerikansk musikkhistorie. Han hadde nummer 1-hits i fem forskjellige tiår, fra 1950-tallet til 1990-tallet. Han har vunnet to Grammy-priser.

Han står bak mange store hits, som for eksempel «She Thinks I Still Care», «The Grand Tour», «Walk Through This World With Me», «Tender Years» og «He Stopped Loving Her Today».

Røft liv

George Jones

George Jones framfører sine største hits i Nashville under 75-årsdagen i 2006.

Foto: MARK HUMPHREY / AP

Jones ble født under fattige kår i byen Beaumont i Texas. Da han var ni år kjøpte han sin første gitar og begynte å spille.

Countrysangeren fikk sitt gjennombruddd i 1959 med nummer 1-hiten «White Lightning». Etter dette hadde han en svært travel karriere med over 50 utgitte album. Dette tærte på helsen hans, og han slet med misbruk av alkohol og narkotika. Etter at han giftet seg på 1980-tallet fikk han livet på rett kjøl.

Aktiv til sin død

Jones var aktiv som artist fram til sin død, og spilte hundrevis av konserter i det nye århundret.

Frank Sinatra mente at George Jones var populærmusikkens beste sanger. Jones besøkte countryfestivalen i Stavanger på midten av 80-tallet.

Han ble innlagt på sykehus 18. april med feber og uregelmessig blodtrykk, og døde fredag morgen amerikansk tid. Han etterlater seg kone, barn og barnebarn.

Hvordan husker du George Jones? Del ditt countryminne i kommentafeltet.

George Jones synger He Stopped Loving Her Today.

Kulturstrøm

 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios
 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).