NRK Meny
Normal

Cosby-rettssaken erklært ugyldig

Dommeren har erklært rettssaken mot Bill Cosby ugyldig ettersom juryen ikke har klart å bli enige, melder amerikanske medier.

Jury Deliberates In Bill Cosby Sexual Assault Case

I RETTEN: Bill Cosby står tiltalt for seksuelle overgrep. Her ankommer han retten lørdag sammen med sin talsmann Andrew Wyatt.

Foto: Kevin Hagen / AFP

Etter å ha forhandlet i mer enn 52 timer i løpet av seks dager fortalte juryen i dag dommer Steven O'Neill at de ikke hadde blitt enige om hvorvidt den tiltalte er skyldig eller ikke.

Juryen orientere allerede torsdag om at de ikke kunne ble enige om en kjennelse. Medlemmene hadde da drøftet saken i over 30 timer. O'Neill sendte dem imidlertid tilbake for å fortsette overveielsene.

Dette forsøket lyktes imidlertid heller ikke, og dommeren valgte derfor å erklære rettssaken for ugyldig.

Cosbys støtteapprat ser på avgjørelsen som en serier.

– Mr. Cosbys makt er tilbake. Den har blitt gjenopprettet, sier Cosbys talsmann Andrew Wyatt.

– Det er dette som skjer, juryen blir stående fast når en aktor prøver å sette noen i fengsel for ting som rett og slett ikke blir lagt frem i retten, sier Angela Agrusa, en av Cosbys forsvarere.

Vil ha ny rettssak

Påtalemyndigheten har allerede varslet at de vil prøve saken på nytt, skriver AP.

Ifølge påtaleansvarlig Kevin Steele vil det skje som raskt som mulig.

– Dette er en sak der ofret og vårt lokalsamfunn er berettiget til en dom, sier Steele.

TV-stjernens kone Camille Cosby anklager samtidig Steele for å være «avskyelig ambisiøs». Hun angriper videre både dommeren, Constands advokat og mediene.

79 år gamle Bill Cosby står tiltalt for seksuelle overgrep mot 44 år gamle Andrea Constand for tolv år siden.

Over 50 kvinner har i løpet av de siste årene stått frem og anklaget Bill Cosby, kjent fra TV-serien «The Cosby Show», for overgrep. Noen av dem påstås å ha skjedd helt tilbake på 1960-tallet. De fleste av sakene er foreldet, og det er kun denne ene anklagen som har ført til tiltale.

Hevder Constand samtykket

Cosby ble tiltalt i saken i desember 2015. Andrea Constand jobbet som basketballtrener ved et universitet i Philadelphia, samtidig som Bill Cosby var ansatt der. De var venner og hun har sagt at hun betraktet ham som en mentor. I 2004 inviterte han henne med hjem under påskudd av å ville gi henne karriereråd.

Ifølge Constand dopet han henne da ned med beroligende midler og vin, og misbrukt henne seksuelt. Fire måneder etterpå sluttet hun i jobben. Hun anmeldte forholdet året etter.

Cosby selv har alltid hevdet at Constand samtykket til det som skjedde mellom dem denne kvelden.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP