Hopp til innhold

Skoklassiker får ny design etter 98 år

En av verdens mest ikoniske sko får en overhaling, for første gang siden debuten i 1917. Kan du se forskjellen?

Chuck Taylor All-Stars
Foto: Ap

Den har vært brukt av olympiske atleter, amerikanske soldater, punkere og hipstere i snart 100 år.

Nå har Converse-selskapet gitt skoklassikeren Chuck Taylor All Star sin første designoverhaling, skriver AP.

Vil bedre komforten

Skoen har i snart 100 år hatt mer eller mindre samme tynne, flate såle og så godt som ingen ankelstøtte. Ifølge selskapet er bedre komfort hovedmålet med oppdateringen.

Med oppdateringen får den enkle tøyskoen mer slitesterkt lerretsstoff, bedre støtdemping i sålen og foret hæl. «Chuck II» blir også litt høyere.

Den lett gjenkjennelige gummituppen blir værende som før.

Oppkalt etter basketspillende skoselger

Chuck Taylor All Star, som den populære lerretsskoen egentlig heter, ble først lansert som All-Stars i 1917, og var ment for profesjonelle basketspillere.

Basketspilleren og skoselgeren Chuck Taylor gjorde enkelte små forbedringer på skoen på 1920-tallet, og fikk sitt navn på modellen.

Gjennom skoens 100 år lange historie har den gått fra å være treningssko til å bli omfavnet av en rekke subkulturer som 1970-tallets punkere og 90-tallets grungerockere.

Den klassiske, svarte modellen med hvit tupp og hvite lisser ble imidlertid først introdusert etter andre verdenskrig.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober