Hopp til innhold

Comeback for 3D-film

3D-filmen er tilbake for fullt, og norske kinoer kan bli verdensledende på tilbudssiden.

3D-briller er på full fart inn i norske kinosaler

3D-briller er på full fart inn i norske kinosaler.

Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

James Cameron

Regissør James Cameron har ikke laget film siden 'Titanic' i 1997. Nå lager han 3D-film.

Foto: DAN STEINBERG / AP

3D-filmen gjør et definitivt kinocomeback i år. Et førtitalls tredimensjonale storfilmer lanseres eller produseres i 2009, både med animerte og levende hovedkarakterer.

I år starter arbeidet med å digitalisere alle norske kinoer, noe som kan gjøre Norge verdensledende på tredimensjonal kinovisning.

Hollywood satser stort

Fremtidens kinogåere vil gjerne se 3D-film, og Hollywood fanger nå opp interessen. I år er minst førti tredimensjonale filmer enten under produksjon eller klare for lansering. Og det er de største gutta som vil boltre seg i tre dimensjoner, sier NRKs filmekspert Birger Vestmo.

- Det er større og sterkere krefter bak 3D-filmen i dag enn det var tidligere. Ett stort navn å nevne er James Cameron. Han har ikke laget film siden Titanic i 1997. At han nå er i gang med 3D-film er stor begivenhet, sier Vestmo.

Filmeksperten kan fortelle at det er flere kjente krefter i sving.

- Steven Spielberg lager nå den aller første Tin Tin-filmen, og den er i 3D. Det viktigste blir fremdeles en god historie og dyktige skuespillere, men 3D kan gi filmopplevelsen en ekstra dybde – bokstavelig talt.

Birger Vestmo i Cannes

Filmekspert Birger Vestmo tror 3D kan gi filmopplevelsen ekstra dybde - bokstavelig talt.

Foto: Birger Vestmo / NRK

Alle norske kinoer

Opplevelsen av tredimensjonalitet i film blir fremdeles skapt av briller som gir ulike synsinntrykk til hvert øye, men nå er teknologien digital. I dag har 11 norske kinoer utstyr til å vise 3D-film. Rolv Gjestland i bransjeforeningen for Film og Kino, sier at snart vil nordmenn flest få oppleve slik film.

- Vi har et stort prosjekt gående der vi skal digitalisere alle kinoer i Norge. Samtlige kinoer i landet vil få et tilbud om å gå over til digitalt. Vi er helt alene i verden om å ha et slikt prosjekt, og kinoene vil samtidig få tilbud om å oppgradere til 3D. Det tror jeg mange kinoer vil velge å gjøre, sier Gjestland.

- Unaturlig virkelighet

Animasjonsgigantene Disney og Dreamworks har annonsert at de vil lage alle sine fremtidige spillefilmer i 3D-versjon. I USA er siste nytt tredimensjonell direkteoverføring av basketballkamper til kinosalen.

I fjernsynsmarkedet lanserer de største produsentene i år 3D-tv. Men 3D-film har slått feil før. Førsteamanuensis i førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda, Gunnar Strøm, er skeptisk til satsingen.

- Det er en unaturlig måte å oppleve virkeligheten på. Den ekstreme tredimensjonaliteten som 3D-film representerer, har vi ikke noe parallell til i virkeligheten. Jeg har enda til gode å se en narrativ film som er bedre i 3D enn i 2D, og den opplevelsen tror jeg at jeg kommer til å være foruten, sier Strøm.

Avgjørende år

Filmekspert Birger Vestmo tror suksessen til årets 3D-satsing vil være avgjørende.

- Vi har i mange år sett 3D-film som er laget for å imponere. Ting har blitt kastet mot oss for å begeistre oss. Nå får vi håpe at teknologien er blitt forbedret, og at James Cameron viser oss hva han er god for, sier en forventningsfull Vestmo.

Hvordan tror du 3D-film vil slå an?Si din mening!

Kulturstrøm

 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB