CNN åpner hovedkontor i Midtøsten

De store TV-kanalene ser på Midtøstens rolle som stadig viktigere i verdenssammenheng.

Palestinere forsøker å rømme fra tåregass under et israelsk-palestinsk sammenstøt i 2000.
Foto: Reinhard Krause / Scanpix/Reuters

Denne uken åpnet CNN nytt hovedkontor i Abu Dhabi. Kontoret skal være en hovedbase for Midtøsten og daglig skal nyhetssendingen PRISM sendes fra byen i De forente arabiske emirater.

– Midtøsten har spilt en viktig rolle i CNNs arv og er en del av vårt DNA, sa Tony Maddox, administrerende direktør og viseadministrerende direktør i CNN International under åpningen.

Unik etablering

To av CNNs første internasjonale lokalkontor var i Midtøsten, i Kairo og Jerusalem. Senere har Bagdad, Beirut, Dubai, Kabul og Islamabad kommet til.

Nå skal det nye store kontoret være base for alle de små, og posisjonere seg som en viktig medieaktør i Midtøsten med store moderne studioer og kapasitet til å sende direkte døgnet rundt, sju dager i uka.

Etableringen av det hypermoderne hovedkontoret i Abu Dhabi skal gi CNN muligheten til å komme nærmere Midtøstens syn på politikk, økonomi og kultur.

– Midtøsten som region er en udiskutabbelt viktig brikke i hva som skjer i verden, sa Maddox videre.

Tony Maddox, administrerende direktør og viseadministrerende direktør i CNN International

Tony Maddox under åpningen av CNNs nye kontor i Abu Dhabi.

Foto: CNN

Ny president

Dag Herbjørnsrud, redaktør i Ny Tid, tror at innenpolitiske endringer i USA, er en av årsakene til at CNN nå styrker sin posisjon i Midtøsten.

– Det er kommet en helt ny forståelse, og åpning mot verden med Obama i Det hvite hus. For å være på nett med sin egen befolkning og i alle fall egen president, må man være mer tilstede nettopp i Midtøsten, sier Herbjørnsrud, og viser til Obamas bakgrunn og talene han har holdt i blant annet Egypt og Tyrkia.

En ekstern faktor kan være konkurransen med BBC og Al Jazeera, tror Herbjørnsrud.

– For å få markedsandelene, både seertall og annonsesalg, så trenger CNN å vise at de er konkurransedyktige på Midtøsten. Det er der det globale medieslaget står nå.

CNNs nye hovedbare i Abu Dhabi

Fra CNNs nye hovedkontor i Abu Dhabi.

Foto: CNN

Gamle travere

Etableringen av nyhetskanalene i de små gulfstatene fører til at nettopp disse landene får en langt større innflytelse i Midtøsten. Med Al Jazeeras kontor i Qatar, framstår landet som mer globalt orientert, ifølge Herbjørnsrud.

Likevel tror han at CNN i Abu Dhabi i første rekke vil være rettet mot amerikanere og europeere. Drøyt 20 ansatte skal sørge for at nyhetene fra regionen kommer på lufta, men ifølge Herbjørnsrud er mange av programlederne kjente CNN-fjes.

Han mener CNN mangler den innsidekunnskapen BBC har.

– BBC er ledende også i arabisk- og farsitalende land med sine tjenester. De er gode på det å se verden fra de lokale innbyggernes eget ståsted. BBC har også egne tjenester på disse språkene, og dette vil ikke CNN klare å matche i det hele tatt.

Kulturstrøm

  • Skal hete Black Lives Matter Plaza

    Området foran Det hvite hus som ble ryddet for demonstranter tidligere i uka, heter nå Black Lives Matter Plaza, sier ordføreren i Washington D.C. Aktivister og ansatte i byen malte fredag navnet på den antirasistiske protestbevegelsen på bakken.

  • En glitrende spilt morsrolle

    Det skapes en stemning som gir meg en klump i magen. Som byllen av bitterhet Lara bærer rundt med seg. Og når byllen omsider sprekker i filmens siste scene, er det som jeg, i likhet med Lara, endelig kan puste ordentlig ut for første gang på lenge, skriver NRKs anmelder om «Lara Jenkins».

    Corinna Harfouch er Lara i «Lara Jenkins».
    Foto: Fidalgo