Hopp til innhold

CNN åpner hovedkontor i Midtøsten

De store TV-kanalene ser på Midtøstens rolle som stadig viktigere i verdenssammenheng.

Palestinere forsøker å rømme fra tåregass under et israelsk-palestinsk sammenstøt i 2000.
Foto: Reinhard Krause / Scanpix/Reuters

Denne uken åpnet CNN nytt hovedkontor i Abu Dhabi. Kontoret skal være en hovedbase for Midtøsten og daglig skal nyhetssendingen PRISM sendes fra byen i De forente arabiske emirater.

– Midtøsten har spilt en viktig rolle i CNNs arv og er en del av vårt DNA, sa Tony Maddox, administrerende direktør og viseadministrerende direktør i CNN International under åpningen.

Unik etablering

To av CNNs første internasjonale lokalkontor var i Midtøsten, i Kairo og Jerusalem. Senere har Bagdad, Beirut, Dubai, Kabul og Islamabad kommet til.

Nå skal det nye store kontoret være base for alle de små, og posisjonere seg som en viktig medieaktør i Midtøsten med store moderne studioer og kapasitet til å sende direkte døgnet rundt, sju dager i uka.

Etableringen av det hypermoderne hovedkontoret i Abu Dhabi skal gi CNN muligheten til å komme nærmere Midtøstens syn på politikk, økonomi og kultur.

– Midtøsten som region er en udiskutabbelt viktig brikke i hva som skjer i verden, sa Maddox videre.

Tony Maddox, administrerende direktør og viseadministrerende direktør i CNN International

Tony Maddox under åpningen av CNNs nye kontor i Abu Dhabi.

Foto: CNN

Ny president

Dag Herbjørnsrud, redaktør i Ny Tid, tror at innenpolitiske endringer i USA, er en av årsakene til at CNN nå styrker sin posisjon i Midtøsten.

– Det er kommet en helt ny forståelse, og åpning mot verden med Obama i Det hvite hus. For å være på nett med sin egen befolkning og i alle fall egen president, må man være mer tilstede nettopp i Midtøsten, sier Herbjørnsrud, og viser til Obamas bakgrunn og talene han har holdt i blant annet Egypt og Tyrkia.

En ekstern faktor kan være konkurransen med BBC og Al Jazeera, tror Herbjørnsrud.

– For å få markedsandelene, både seertall og annonsesalg, så trenger CNN å vise at de er konkurransedyktige på Midtøsten. Det er der det globale medieslaget står nå.

CNNs nye hovedbare i Abu Dhabi

Fra CNNs nye hovedkontor i Abu Dhabi.

Foto: CNN

Gamle travere

Etableringen av nyhetskanalene i de små gulfstatene fører til at nettopp disse landene får en langt større innflytelse i Midtøsten. Med Al Jazeeras kontor i Qatar, framstår landet som mer globalt orientert, ifølge Herbjørnsrud.

Likevel tror han at CNN i Abu Dhabi i første rekke vil være rettet mot amerikanere og europeere. Drøyt 20 ansatte skal sørge for at nyhetene fra regionen kommer på lufta, men ifølge Herbjørnsrud er mange av programlederne kjente CNN-fjes.

Han mener CNN mangler den innsidekunnskapen BBC har.

– BBC er ledende også i arabisk- og farsitalende land med sine tjenester. De er gode på det å se verden fra de lokale innbyggernes eget ståsted. BBC har også egne tjenester på disse språkene, og dette vil ikke CNN klare å matche i det hele tatt.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober