Clooney klar for Downton Abbey

George Clooney skal være med i en spesialepisode av Downton Abbey som sendes på NRK i julen.

George Clooney

STJERNE: George Clooney er en av de største filmstjernene i verden. Nå skal han forhåpentligvis for Downton Abbey skaffe suksesserien enda flere seere i juletiden.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters/ NTB Scanpix

George Clooney, kjent fra storfilmer som Tre Konger, O Brother, Where Art Thou? og Syriana, skal være med i en 95 minutter lang spesialepisode av dramaserien Downton Abbey. Det melder Hollywood Reporter.

Episoden er en del av TV-kanalen ITVs årlige kampanje for å skaffe penger til veldedige formål.

Ifølge The Guardian skal Clooney spille en gjest i et bryllup. Scenene har allerede blitt spilt inn, men en talsperson for serien sier at de ikke vil gi ut mer informasjon om filmstjernens opptreden.

Ifølge den ikke alltid like troverdige The Sun skal hemmeligholdet rundt Clooney-samarbeidet ha vært viet mye oppmerksomhet.

– Alle skuespillerne og produksjonslaget skal ha blitt pålagt taushetsplikt. Det er utrolig at det har tatt fire måneder før dette kom ut. Dette er det største øyeblikket i seriens historie, og det viser at Downton Abbey er det største TV-dramaet i verden, forteller kilder til avisen.

Femte sesong av Downton Abbey starter på NRK 28. september. Den 95 minutter lange spesialepisoden sendes 26. desember.

Downton Abbey sesong 4

Den gigantiske dramaserien Downton Abbey har blitt voldsomt populær i Norge, i likhet med resten av verden. I løpet av de tre første sesongene ble dramaserien nominert til over hundre priser.

Foto: ITV

Kulturstrøm

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • – Får støtte etter pilkastmetoden

  Torsdag kom Kulturrådet med den nye listen over hvem som har fått stimuleringsstøtte av Kulturdepartementet. Artistene Åge Sten Nilsen og Bjarne Brøndbo mener støtten til konserter ser ut til å bli delt ut helt tilfeldig. Kulturrådet avviser dette.