Hopp til innhold

Cissi Wallin risikerer to års fengsel for Instagramposter om metoo

Medieprofilen Cissi Wallin anklaget journalisten Fredrik Virtanen for voldtekt høsten 2017. Nå forsøker hun å overbevise retten om at Virtanen voldtok henne, selv om anmeldelsen ble henlagt.

Cissi Wallin på vei inn i Stockholms tingsrätt

Cissi Wallin på vei inn i rettssalen i Stockholm.

Foto: NRK

Emneknaggen #metoo fikk en hel verden til å diskutere seksuelle overgrep og trakassering. Kvinner delte sine opplevelser med emneknaggen i kjølvannet av New York Times sin avsløring om hvordan Harvey Weinstein systematisk skal ha trakassert flere kvinnelige skuespillere i en årrekke.

En av de første som delte sin metoo-historie i Sverige var Cissi Wallin. I en post på Instagram navnga hun Fredrik Virtanen som personen som skal ha voldtatt henne i 2006.

Den saken ble anmeldt i 2011, og i 2012 henlagt på bevisets stilling. Virtanen nekter for å ha voldtatt henne.

Torsdag startet rettssaken i Stockholms tingsrett, hvor Wallin er tiltalt for grove ærekrenkelser som følge av postene på Instagram. Ifølge SVT kan straffen bli opptil to år i fengsel.

Advokat Jon Wessel Aas sier til NRK at i saker som dette, er det ytringsfriheten og personvernet som står mot hverandre. Han tar forbehold om at det kan være detaljer i svensk rett som han ikke kjenner til.

– Hun har bevisbyrden

Videre forklarer han at i denne saken så har Wallin offentlig anklaget Virtanen for en straffbar handling.

– Hun står overfor byrden at hun må sansynliggjøre at det er riktig, altså overbevise retten om at det er mer sansynlig at hun ble utsatt for en voldtekt enn ikke, og det kan være en tung bevisbyrde, sier han.

Advokat Jon Wessel Aas

Advokat Jon Wessel Aas forklarer at Cissi Wallin må overbevise retten om at hun sansynligvis ble voldtatt av Fredrik Virtanen i denne saken.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Om Wallin ikke klarer å sannsynliggjøre det, skal domstolen ta utgangspunkt i at han har blitt utsatt for en udomkumentert beskyldning om et alvorlig forhold, forklarer Wessel Aas videre.

Når det gjelder seksualforbrytelser, forklarer Wessel Aas at i Norge finnes en egen bestemmelse, som tillater menn og kvinner til å fortelle om det de i god tro har opplevd som en voldtekt uten å bli holdt ansvarlig for ærekrenkelser.

– Den er begrenset til at man kan levere en anmeldelse og betro seg til mennesker som det er naturlig å betro seg til om konsekvensene av en handling som man mener er voldtekt, sier han.

Han viser til en høyesterettsdom fra en sak hvor partene var uenige om samleiet var frivillig eller ei, og som ble henlagt av politiet. Offeret hadde betrodd seg til 11 peresoner, og ble frifunnet for ærekrenkelser fordi disse var naturlige å betro seg til, forklarer han.

Etter rettsadagen var over sa Wallin til NRK at hun var sliten og skjelven, men at hun kjenner mye støtte og at det holder henne oppe.

Hun sier at saken nå handler om ytringsfrihet mot ære.

– Til slutt handler det om hvem sin rett som veier tyngst. Jeg kommer alltid til å stå på offerets side og deres rett til å fortelle sin historie og hvem man har anmeldt. Mot at det finnes personer som syns det er slitsomt at deres handlinger granskes og løftes frem, sa hun.

At hun risikerer fengselsstraff klarer hun ikke tenke på nå.

– Det får jeg ta da, men det er jo tungt, sa hun.

Krever 240.000 kroner i erstatning

I tingretten i Stockholm sitter partene slik at de ser mot hverandre. Dommeren har bedt partene om å ha respekt for hverandre, at det skal være en god og respektfull tone i rettssalen.

Wallin nekter straffskyld. Virtanen krever 240.000 svenske kroner i erstatning.

Aktor leste opp hennes 6 innlegg hvor hun stempler Virtanen som voldtektsmann, i sin helhet. Han poengterte at et innlegg på Instagram kan spres også utenfor kontoeierens kontroll. Derfor kan man ikke forhindre spredning selv om en konto er lukket.

Virtanen sa i sin forklaring at alle likerklikk og spredningen av innlegget gjorde det til en «fryktelig dag» i hans liv og ga ham angst.

Opplevde sosiale medier som fylte av blodtørst

Advokat Wadsted påpekte at Wallin i flere poster beskrev Virtanen som voldtektsmann. I tillegg trakk hun frem flere konsekvenser innlegget har fått for Virtanen, både profesjonelt og personlig.

Virtanene jobbet som journalist og kommentator i Aftonbladet frem til 2017. Da ble de enige om sluttpakke, men Virtanen har tidligere sagt til NRK at han ikke ønsket å slutte.

Virtanen sa i sin forklaring at han opplevde at sosiale medier kun var fylt av blodtørst, og at man skulle henges ut uskyldig eller ei.

Fredrik Virtanen Oslo

Fredrik Virtanen har anklaget Cissi Wallin for ærekrenkelse.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

Virtanens advokat Monique Wadsted trakk frem at Wallin hadde åpen Instagram-konto med omtrent 30.000 følgere da hun la ut den første posten. I skrivende stund har hennes lukkede profil mer enn 98.000 følgere.

Aktor viste til at forfatter Camilla Läckberg og skuespiller Mia Skäringer var blant dem som delte posten til Wallin videre. De hadde henholdsvis over 200.000 følgere og omtrent 344.000 følgere på det tidspunktet, og videre spredte det seg til artikler i svenske aviser, ifølge aktor.

Pressens oponionsnämnd (PON), som er de svenske medienes faglige utvalg, hadde i mai i fjor felt flere medier for brudd på de etiske retningslinjene i dekningen av metoo. Ifølge SVT mente utvalget at det var gjort en rekke etiske overtramp i dekningen.

Virtanen sa videre i sin forklaring at han har hatt det tungt siden anklagene ble kjent. Selv om han føler seg bedre i dag, så har han fortsatt plager som blant annet at han tåler stress dårligere, holder seg rundt der han bor, og unngår folkemengder.

Metoo ga en sammenheng

Wallins advokat Percy Bratt startet med å påpeke at Wallin nekter straffskyld.

Wallin sa i sin forklaring at før hun delte innlegget så var hun i USA med sin familie, og så Harvey Weinstein på TV-skjermen som ga en fysisk reaksjon.

Hun mener at metoo ga en sammenheng der kvinner over hele verden kunne prate, og hun tenkte at også hun kunne bli lyttet til.

– Jeg er et voldtektsoffer og jeg ville fortelle om det, sa hun.

Både Virtanen og Wallin har snakket i rettsaken om hvordan de opplevde kvelden i 2006 hvor voldtekten skal ha funnet sted. Wallin sier hun ikke ønsket å ha sex med Virtanen, han sier han husker at de hadde drukket vin og sovnet med klærne på.

Han nekter fremdeles for at han har voldtatt Wallin.

Mener man ikke hadde hatt metoo uten navngivingen

Wallin fortalte at hun tidligere hadde skrevet om hendelsen på sin blogg, men ikke navngitt gjerningspersonen før i 2017. Hun mener at man ikke hadde hatt metoo uten navngivingen.

– Jeg forstår og forsvarer de navngivingene som har blitt gjort, sa hun.

På spørsmål om hvorfor hun tror så få kvinner navngir, svarte hun:

– Fordi kvinner er redde, fordi jeg sitter her i dag.

I rettsaken har det blitt påpekt at Wallin fortsatte å legge ut innlegg om Virtanen etter at etterforskningen av ærekrenkelsesen hadde staret. Wallin svarer at hun svarte på Virtanenes utspill i mediene.

Virtanen mener at Wallin la ut løse rykter og karakteristikker av ham gjentatte ganger.

I desember 2017 var Wallin gjest i Söndagsintervjun i P1 på Sveriges Radio, der fortalte hun blant annet hvorfor hun valgte å bruke navnet til Virtanen i posten.

– Jeg innså at om folk skal stoppe opp så må jeg navngi, sa hun da.

– Livets kanskje tøffeste uke

Mandag la Wallin ut en Instagram-post på sin lukkede profil, hvor hun blant annet skriver:

«Lader opp til livets kanskje tøffeste uke hittil. Men har så utrolig fine mennesker som står som i en jernring rundt», skrev hun.

NRK har ikke lykkes å komme i kontakt med Wallin eller hennes advokat.

Da tiltalen ble kjent, sa Wallin til Aftonbladet at dette var et tilbakeslag for den svenske metoo-bevegelsen.

– Det handler ikke lenger om bare meg, om to personer, men symbolikken er tydelig. Signalet som sendes til alle utsatte i Sverige er: Vær stille. Fortell ikke hva du har opplevd, fortell ikke din historie, sa hun da.

Virtanen på samme tid tvitret at det føltes bra.

– Dette er starten på slutten av dette marerittet, skrev han i august.

NRK har ikke lykkes komme i kontakt med Virtanen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.