Hopp til innhold

Han er kongen av norske tv-serier

Anders Baasmo Christiansen topper både juryens og folkets liste over årtusenets beste norske fjernsynsserier. Nå vil skuespilleren ha kronerulling for å få laget flere episoder av «Dag».

Anders Baasmo Christensen

Anders Baasmo Christiansen i rollen som Georg fra «Koselig med peis» til venstre og som Benedict i TV 2-suksessen «Dag» til høyre. Seriene har blitt kåret til årtusenets beste norske tv-serie av henholdsvis NRKs fagjury og Filmpolitiets lesere.

Foto: Anne Liv Ekroll/Ingeborg Klyve / NRK/TV 2

– Dette er kjempegøy! Det handler om å stole på magefølelsen når man velger prosjekter. Det er godt å se at både publikum og fagjuryen liker det jeg gjør. Med «Ran» på niendeplass er faktisk tre av de fire tv-seriene jeg noensinne har gjort på topp ti-lista til juryen, sier en glad skuespiller.

Filmpolitiet og Filmbonanzas liste over de beste norske tv-seriene siden år 2000 tar Anders Baasmo Christiansen dobbelt gull – med viktige roller i topplasseringene på både fagjuryen og publikums liste.

Juryen har kåret NRK1-serien «Koselig med peis» til årtusenets hittil beste, mens publikum valgte TV 2-serien «Dag».

– Nøkkelen til å treffe folk er å ha noe på hjertet og å stole på en tydelig, sterk, skarp, smal og original fortellerstemme. Det kjennetegner begge disse seriene, sier skuespilleren fra Hamar.

– Det er helt tydelig at man får kvalitet fra dem som tør å fortelle noe originalt uten å tenke på at de må treffe bredt. Altfor mange prøver å favne om alle. Da begynner man i feil ende, legger han til.

Se topplistene til juryen og publikum nederst i saken.

LES OGSÅ:

– Skarp sarkasme og humor

«Koselig med peis» gikk på NRK1 vinteren 2010, og er skrevet og regissert av Thomas Seeberg Torjussen.

Baasmo Christiansen lovpriser arbeidet Torjussen gjorde med den kritikerroste dramaserien.

– Han hadde vært hos HBO og lært av dem om linjer, buer og dramaturgier. Han hadde virkelig orden i sysakene og er en fantastisk forteller. Av og til kan man ha sine tvil som skuespiller, men når man leser et så bra manus som det Thomas skrev til den serien, ser man for seg universet med en gang, sier han.

Serien ble belønnet med fire priser under Gullruten 2011. Skuespiller Stein Winge ble også nominert til en internasjonal Emmy-pris for sin innsats.

En avtale om en amerikansk nyinnspilling ble dessuten inngått i fjor.

– Serien tar på individuelt og samfunnsnasjonalt nivå opp hvem vi er, med skarp sarkasme og humor. Serien går ikke opp noen gamle stier. Den er både morsom og original, sier Anders Baasmo Christiansen.

«Koselig med peis» topper altså fagjuryens liste. Se juryen begrunne valget:

'Koselig med peis' vinner Filmpolitiet og Filmbonanzas kåring av de beste norske tv-seriene fra 2000-tallet.

VIDEO: Se serieskaperne Thomas Seeberg Torjussen og Daniel Voldheim fortelle om «Koselig med peis». Du møter også juryens Ulrik Eriksen og Gry Rystad, og Filmbonanza-programleder Vegard Larsen. Fra Filmbonanza 13. mars.

Oppfordrer til kronerulling for ny sesong

«Dag» hadde premiere på TV 2 høsten 2010. Hittil er tre sesonger laget av serien om den misantropiske samlivsterapeuten spilt av Atle Antonsen.

Serien har vunnet fire Gullruten-priser. Den har i likhet med «Koselig med peis» blitt solgt til USA. Anders Baasmo Christiansen spiller Dags venn Benedict.

– Vi filmet «Dag» på omtrent samme tid som «Koselig med peis». Det var en fantastisk opplevelse i et helt annet format. Her snakker vi om karakterer som virkelig lever i en annen verden. Kristopher Schau og Øystein Karlsen er også fantastiske fortellere, som i «Dag» gir oss historien om oss nordmenn. Du opplever manus som veldig drøyt hvis du leser det, men folk kjenner seg igjen i det, sier han og legger til:

– Kvalitet lokkes av kvalitet. Det gjorde at vi ble en brukbar gjeng med topp norske og internasjonale skuespillere, og vi klarte å skape et rom der de beste skuespillerne i Norge ville sitte i sofaen til Dag. Vi ble en dugnadsgjeng og nesten en familie.

– Blir det flere sesonger av «Dag»?

– Det handler om penger. Så hvis det er noen blodfans der ute som vil sette i gang en kronerulling, har vi materiale til to sesonger til. Vi skuespillerne begynner i hvert fall å bli klare for å møtes igjen nå, sier den doble Gullruten-vinneren oppglødd.

«Dag» er nummer to på fagjuryens liste. Se juryen begrunne valget:

'Dag' er nummer to i Filmbonanza og Filmpolitiets kåring av Norges beste tv-serier fra 2000-tallet.

VIDEO: Se serieskaper Øystein Karlsen og Atle Antonsen fortelle om «Dag». Du møter også juryens Ulrik Eriksen og Gry Rystad, og Filmbonanza-programleder Vegard Larsen. Fra Filmbonanza 13. mars.

– «Dag» utrolig viktig for TV 2 og norsk tv

Kulturjournalist Mikal Olsen Lerøen, programleder for NRKs nettserie «Serieuniverset», mener TV 2s suksess med «Dag» er svært viktig for den norske fjernsynsfloraen.

Seks av produksjonene på juryens topp ti-liste er produsert for en NRK-kanal, én for TVNorge, og tre for TV 2.

– Jeg tror ikke alle er klar over hvor viktig det er at TV 2 får anerkjennelse og suksess med en serie som «Dag». Dersom ikke Norges nest største kanal tør å satse på serier som yter litt motstand og kun satser på serier som «Karl & co», blir hele tv-serietilbudet i Norge flatere.

Mikal Olsen Lerøen

– Dersom ikke Norges nest største kanal tør å satse på serier som yter litt motstand og kun satser på serier som «Karl & co», blir hele tv-serietilbudet i Norge flatere, sier kulturjournalist Mikal Olsen Lerøen om TV 2s suksess med «Dag».

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK
Vegard Stenberg Eriksen

– De beste norske seriene klarer å samle mange og skape debatt om innhold, tematikk, drømmer og frykt, ved lønsjbord, vanndispensere og på bussen, sier «Mammon»-produsent Vegard Stenberg Eriksen.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Hva har listetoppene til felles?

– De presenterer et skjevt og dysfunksjonelt sideblikk på Norge som spesielt kulturelt interesserte liker godt. Derfor er det ikke rart at disse seriene skårer godt hos juryen. Seriene er på siden av hva det brede laget av folket er opptatt av. Skulle listen vært deskriptiv for utviklingen, ville sjangerserier som «Lilyhammer», «Himmelblå» og «Mammon» toppet listen, sier Lerøen.

– Flinke til å skape serier folk snakker om

Produsent Vegard Stenberg Eriksen lagde mellom 2008 og 2010 tre sesonger «Himmelblå» for NRK.

Han står også bak krimserien «Mammon», som tidligere i år fikk gode anmeldelser og høye seertall.

Ifølge ham er topplasseringene på listene som ventet.

– Ikke veldig overraskende. Dette er serier jeg selv har hatt mye glede av å se. Filmbonanza og Filmpolitiet har valgt sin jury til å plukke de beste seriene, og latt sitt publikum lage en liste. Det har de gjort ut fra deres overbevisning. Alle elsker å debattere kvalitet som om det finnes en fasit. En fasit hadde spart mange for mye tid – og enkelte hadde blitt arbeidsledige. Leve debatten!

– Savner du «Mammon» på listene?

– Den er ikke der, men det overrasker ikke. Hadde jeg valgt jury, hadde den ligget øverst, sier han og smiler.

Stenberg Eriksen synes norske produsenter har blitt gode til å skape «snakkiser».

– Vi er flinke til å få publikum til å samle seg om dramaseriene, diskutere dem og ha eierinteresse i dem – det som i Israel kalles «edgy mainstream». Seriene samler mange og skaper debatt om innhold, tematikk, drømmer og frykt, ved lønsjbord, vanndispensere og på bussen.

– Det er dette som gir dramaserier livets rett på tv-kanalene. De vil da bli viktige deler av kanalers profil og merkevare. Da vil de få større ressurser og det hele blir en god sirkel, avslutter NRK-produsenten.

LES OGSÅ:

Se Bård Tufte Johansen og Harald Eia fortelle om tilblivelsen av «Uti vår hage», nummer tre på fagjuryens liste:

'Uti vår hage' er nummer tre i Filmbonanza og Filmpolitiets kåring av Norges beste tv-serier fra 2000-tallet.

VIDEO: Se Harald Eia og Bård Tufte Johansen fortelle om «Uti vår hage». Du møter også juryens Ulrik Eriksen og Gry Rystad, og Filmbonanza-programleder Vegard Larsen. Fra Filmbonanza 13. mars.

De ti beste norske tv-seriene 2000 - 2014 - kåret av fagjuryen

 

Tittel

År

Kanal/produsent

Hovedroller

1.

Koselig med peis

2010

NRK1/NRK Drama

Stein Winge, Anders Baasmo Christiansen

2.

Dag

2010-

TV 2/Kamerakameratene

Atle Antonsen, Anders Baasmo Christiansen

3.

Uti vår hage

2003, 2008

NRK1/NRK

Harald Eia, Atle Antonsen, Bård Tufte Johansen

4.

Nissene på låven

2001

TVNorge/Seefood TV

Espen Eckbo, Kristian Ødegård

5.

Torpedo

2007

TV 2/Norsk filmproduksjon

Aksel Hennie, Jørgen Langhelle

6.

Borettslaget

2002-2008

NRK1/NRK

Robert Stoltenberg

7.

Svarte penger — hvite løgner

2004

NRK1/NRK Drama

Trond Espen Seim, Ane Dahl Torp

8.

Julekongen

2012

NRK Super/NRK

Vetle Qvenild Werring, Bjarte Tjøstheim

9.

Ran

2005

TV 2/Maipo

Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum

10.

Lilyhammer

2012-

NRK1/Rubicon TV

Steven Van Zandt, Trond Fausa Aurvåg

Ekspander/minimer faktaboks

De beste norske tv-seriene 2000 - 2014 - kåret av publikum

 

Tittel

År

Kanal/produsent

Hovedroller

1.

Dag

2010-

TV 2/Kamerakameratene

Atle Antonsen, Anders Baasmo Christiansen

2.

Uti vår hage

2003, 2008

NRK1/NRK

Harald Eia, Atle Antonsen, Bård Tufte Johansen

3.

Lilyhammer

2012-

NRK1/Rubicon TV

Steven Van Zandt, Trond Fausa Aurvåg

4.

Himmelblå

2008-2010

NRK1/NRK Drama

Line Verndal, Edward Schultheiss

5.

Borettslaget

2002-2008

NRK1/NRK

Robert Stoltenberg

Kulturstrøm

 • Fitness-guru Richard Simmons er død

  Fitness-guru Richard Simmons er død, det melder flere amerikanske medier. Han ble funnet død i sitt eget hjem. Han var også kjent for å være stemmeskuespiller og radiovert.

  Richard Simmons
  Foto: Richard Shotwell / AP
 • Ny «Euphoria»-sesong spilles inn på nyåret

  Etter måneder med spekulasjoner er det endelig bestemt at det blir en ny sesong av braksuksessen «Euphoria», skriver NTB.

  Ungdomsserien har blitt en av verdens mest populære TV-serier de siste årene. Det er tre år siden forrige sesong ble lansert.

  Nå skriver Hollywood Reporter produksjonen av en ny sesong går i gang i januar 2025.