Hopp til innhold

Christian Borch

NRKs populære nyhetsanker startet sin første avis allerede som åtteåring. Christian Borch er gjest i Stjerneklart. 

Christian Borch
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Thor Christian Borch ble født i Bergen den 2. juni 1944 som sønn av en skipsreder. Fire år gammel flyttet familien til Oslo og bosatte seg i Holmenkollåsen. Allerede som åtteåring laget Christian sin første avis – håndskrevet med kulepenn, festet sammen med knappenåler og med den spreke tittel ”Familieavisa”.

Etter å ha gått på Ris skole bestemte han seg som 17-åring for å dra til sjøs og dro i utenriksfart som dekksgutt. I militæret jobbet han med leiravisa, og det hører med til CVen hans, selv om han ofte selv styker det, at han ville begynne på jusstudium. Det ble det for ett år, men han ble vesentlig bedre å spille biljard dette året! Så ble det journalistutdanning i Oslo i stedet og lærlingejobb i Morgenbladet.

Han dro til London for å studere ved London School of Economics, og i studietiden benyttet han anledningen til også å skaffe seg praksis fra storavisen The Times. I 1978 ble han ansatt i NRK Radio og arbeidet først og fremst med utenriksstoff. På slutten av 70-tallet gikk han Forsvarets Høgskole, blant annet sammen med ambassaderåd Arne Treholt. I spionsaken mot ham var Christian rådgiver for Treholts forsvarere. 

Christian har også vært innom det private næringsliv, Norges Eksportråd og Norges Industriforbund. I 1985 gikk han over til NRK Fjernsynet, og siden 2000 er han mest kjent som nyhetsanker i Dagsrevyen, som oftest i spann med Gry Blekastad Almås.

Christian Borch og Ingerid Stenvold som bøssebærere. Bli med du også!

Christian Borch og Ingerid Stenvold som bøssebærere.

Foto: Ole Kaland / NRK

Christian Borch har vært programleder for Innsamlingsaksjonen på TV to ganger, senest i 2006 sammen med Ingerid Stenvold, og han har vært programleder for Sommeråpent i 2005. Han har mye av æren for at NRKs utenriksmagasin Urix ble så populært og ble inkorporert i Søndagsrevyen – med høye seertall som resultat.

Borch har gitt ut en rekke bøker – den siste kom i 2005 på Cappelen forlag og har tittelen ”Ramis vei: Stemmer fra en krig”. Han sitter i Regjeringens nedrustningsutvalg og er medlem i Institutt for strategiske studier i London. Han har fått Lytterforeningens ærespris, Europabevegelsens pressepris, ble kåret til ”Årets nyhetsformidler” i 2001 og fikk Gullruten som beste nyhetsanker i 2004.

Hans første kone ble syk og døde i 1988. Sammen med henne har han to barn som nå er 35 og 33 år gamle. Nå er han gift med italienske Lella, bor på Holmenkollen, har hytte på Ula og landsted i Toscana.

Stjerneklart NRK P1

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)