Christian Borch

NRKs populære nyhetsanker startet sin første avis allerede som åtteåring. Christian Borch er gjest i Stjerneklart. 

Christian Borch
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Thor Christian Borch ble født i Bergen den 2. juni 1944 som sønn av en skipsreder. Fire år gammel flyttet familien til Oslo og bosatte seg i Holmenkollåsen. Allerede som åtteåring laget Christian sin første avis – håndskrevet med kulepenn, festet sammen med knappenåler og med den spreke tittel ”Familieavisa”.

Etter å ha gått på Ris skole bestemte han seg som 17-åring for å dra til sjøs og dro i utenriksfart som dekksgutt. I militæret jobbet han med leiravisa, og det hører med til CVen hans, selv om han ofte selv styker det, at han ville begynne på jusstudium. Det ble det for ett år, men han ble vesentlig bedre å spille biljard dette året! Så ble det journalistutdanning i Oslo i stedet og lærlingejobb i Morgenbladet.

Han dro til London for å studere ved London School of Economics, og i studietiden benyttet han anledningen til også å skaffe seg praksis fra storavisen The Times. I 1978 ble han ansatt i NRK Radio og arbeidet først og fremst med utenriksstoff. På slutten av 70-tallet gikk han Forsvarets Høgskole, blant annet sammen med ambassaderåd Arne Treholt. I spionsaken mot ham var Christian rådgiver for Treholts forsvarere. 

Christian har også vært innom det private næringsliv, Norges Eksportråd og Norges Industriforbund. I 1985 gikk han over til NRK Fjernsynet, og siden 2000 er han mest kjent som nyhetsanker i Dagsrevyen, som oftest i spann med Gry Blekastad Almås.

Christian Borch og Ingerid Stenvold som bøssebærere. Bli med du også!

Christian Borch og Ingerid Stenvold som bøssebærere.

Foto: Ole Kaland / NRK

Christian Borch har vært programleder for Innsamlingsaksjonen på TV to ganger, senest i 2006 sammen med Ingerid Stenvold, og han har vært programleder for Sommeråpent i 2005. Han har mye av æren for at NRKs utenriksmagasin Urix ble så populært og ble inkorporert i Søndagsrevyen – med høye seertall som resultat.

Borch har gitt ut en rekke bøker – den siste kom i 2005 på Cappelen forlag og har tittelen ”Ramis vei: Stemmer fra en krig”. Han sitter i Regjeringens nedrustningsutvalg og er medlem i Institutt for strategiske studier i London. Han har fått Lytterforeningens ærespris, Europabevegelsens pressepris, ble kåret til ”Årets nyhetsformidler” i 2001 og fikk Gullruten som beste nyhetsanker i 2004.

Hans første kone ble syk og døde i 1988. Sammen med henne har han to barn som nå er 35 og 33 år gamle. Nå er han gift med italienske Lella, bor på Holmenkollen, har hytte på Ula og landsted i Toscana.

Stjerneklart NRK P1

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm