Hopp til innhold

Christer Sjögren

Christer Sjögren var gjest i Stjerneklart mandag 9. november.

Christer Sjögren
Foto: Erik Forfod

HØR: Stjerneklart med Christer Sjögren

Hans Christer Sjögren ble født 6. april 1950 i Hagfors i Värmland i Sverige som sønn av skolevaktmester Hans Sjögren og hans kone, kontorist og hjemmeværende, Eivor Sjögren. Han vokste opp i Hagfors, og var tidlig interessert i sang og musikk, blant annet med en farfar som stimulerte ham. Han debuterte som organist i amatørbandet Johnny-Christers som 15-åring, og året etter ble han vokalist i Jupiters og ble kjent med turnélivet både i Sverige og Norge.

Da han var 18 fikk han jobb i dansebandet Pelles fra Mariestad, en jobb han hadde i 10 år. De ga ut flere plater og fikk sanger inn på Svensktoppen, blant andre ”Quando, quando quando”. Da vokalisten i Vikingarna, Stefan Borsch, sluttet, ble Christer hentet inn som vokalist i 1978. Da hadde Vikingarna allerede skaffet seg et navn som Sveriges mest populære danseorkester og solgt 1,5 million plater. Den første Vikingarna-platen Christer sang på var ”Kramgoa låtar 7” i 1979. Selv om dansemusikken holdt på å bli utkonkurrert av disco i disse årene, slo ”Djingis Khan” gjennom med topp på Svensktoppen, og Vikingarna hadde om lag 130 spillejobber om året.

Utover 80-tallet kom det Kramgoa låtar i fleng – helt opp til nr 17 som kom ut i 1989. I 1982 ble de kåret til Sveriges mest populære danseband, og de solgte plater til og med i Sovjetunionen. En av de første store dansegallaene ble arrangert i mai 1987 – I afton dans – som ble direktesendt i Sveriges Radio og sendt i opptak i Sveriges Television, med 8.000 dansende tilhørere. Samme år dannet Vikingarna sitt eget plateselskap, og året etter fikk de Grammy som ”Årets danseband”. I 1989 ga Christer ut et solo-album, ”Andliga sånger”. Utover 90-tallet fortsatte suksessen, med store dansegallaer, flere Kramgoa låtar og ny Grammy-pris i 1992.

Etter å ha gitt ut ”Kramgoa låtar 20” tok Vikingarna en pause og spilte bare på dronning Silvias 50-årsdag i tiden fram til 1995. Da gjorde de comeback og solgte over 100.000 plater i Sverige, 50.000 plater i Norge, med ”Kramgoa låtar 1995”. De senere Kramgoa låtarna solgte alle til platina i Sverige og Norge. I 2000 spilte de inn sanger på tysk under navnet "Vikinger” og ble populære i Tyskland, Østerrike og Sveits.

Men i 2004 ble bandet oppløst etter en avskjedskonsert for 7.000 mennesker i Arvika, der også Stefan Borsch var med. Men det fortsatte å komme plater helt fram til ”Den sista dansen” i 2008. Christer hadde samtidig med Vikingarna-suksessen gitt ut ytterligere 5 solo-album, og i tiden etter Vikingarna har han gitt ut ytterligere 6 album, blant annet med Elvis-tolkninger og flere religiøse sanger. I fjor feiret han sitt 40-årsjubileum som artist, og nå er han ute med en Norges-turné.

Han bor på Hammarö utenfor Karlstad sammen med sin kone, Birgitta. Sammen med henne har han datteren Charlotta på 38 år, og han er bestefar til lille Norah på fire år. Og han er legendarisk opptatt av veteranbiler.

Stjerneklart med Christer Sjögren, NRK P1, mandag 9. november kl 22.05

Kulturstrøm

 • Hollywood-manusforfattere avslutter streik

  Fagforeningen Writers Guild of America (WGA) opplyser at medlemmene kommer tilbake på jobb onsdag.

  Ledere i fagforeningen har enstemmig stemt for å runde av streiken, heter det i en uttalelse fra WGA: Fagforeningen ble søndag enig med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerer blant annet Disney og Netflix, om en tariffavtale på tre år. Det skjedde etter at toppledere i Warner Bros, Netflix, Disney og NBCUniversal hadde vært direkte involvert i forhandlingene.

  Manusforfatterne gikk ut i streik 2. mai etter at forhandlinger om blant annet lønn, bemanning, bruk av kunstig intelligens og kompensasjon fra strømmetjenestene gikk i stå.

  Det er imidlertid ikke inngått noen avtale mellom studioene og skuespillerne, og forhandlingene mellom skuespillernes fagforening Screen Actors Guild (SAG) og studioene har stoppet opp. Streiken blant skuespillere og manusforfattere har ført til at en rekke Hollywood-produksjoner har vært i limbo de siste månedene.

  Mandag kunngjorde også SAG-organiserte skuespillere som medvirker til videospill, at de vil gå ut i streik om ikke forhandlinger med spillprodusentene fører fram. (NTB)

  Leder Fran Drescher for skuespillerfagforeningen SAG (t.v.) og Meredith Stiehm, som leder manusforfatternes fagforening WGA, poserer sammen utenfor Paramounts studioer i Los Angeles. Manusforfatterne i Hollywood kommer tilbake på jobb onsdag, men skuespillerne er stadig i streik.
  Foto: Chris Pizzello / AP
 • Spanske myndigheter tiltaler Shakira for skattesvindel

  Den colombianske popdronningen Shakira er anklaget for skatteunndragelser på 6,8 millioner euro, melder spansk påtalemyndighet. Hun anklages for å ha brukt et skatteparadis for å slippe å betale skatt i 2018, melder påtalemyndigheten i Barcelona. Den 46 år gamle popstjernen har vært tilknyttet Spania siden hun slo seg sammen med den nå pensjonerte fotballspilleren Gerard Pique. Paret har to barn. De bodde i Barcelona inntil i fjor, da forholdet sprakk.

  Spanske myndigheter har tidligere anklaget henne i en sak som dreier seg om en sum på 14,5 millioner euro for perioden 2012–2014. Shakira hevder hun var bosatt på Bahamas i den perioden, og bare var på besøk i Barcelona.

   shakira
  Foto: AP