Hopp til innhold

Christer Sjögren

Christer Sjögren var gjest i Stjerneklart mandag 9. november.

Christer Sjögren
Foto: Erik Forfod

HØR: Stjerneklart med Christer Sjögren

Hans Christer Sjögren ble født 6. april 1950 i Hagfors i Värmland i Sverige som sønn av skolevaktmester Hans Sjögren og hans kone, kontorist og hjemmeværende, Eivor Sjögren. Han vokste opp i Hagfors, og var tidlig interessert i sang og musikk, blant annet med en farfar som stimulerte ham. Han debuterte som organist i amatørbandet Johnny-Christers som 15-åring, og året etter ble han vokalist i Jupiters og ble kjent med turnélivet både i Sverige og Norge.

Da han var 18 fikk han jobb i dansebandet Pelles fra Mariestad, en jobb han hadde i 10 år. De ga ut flere plater og fikk sanger inn på Svensktoppen, blant andre ”Quando, quando quando”. Da vokalisten i Vikingarna, Stefan Borsch, sluttet, ble Christer hentet inn som vokalist i 1978. Da hadde Vikingarna allerede skaffet seg et navn som Sveriges mest populære danseorkester og solgt 1,5 million plater. Den første Vikingarna-platen Christer sang på var ”Kramgoa låtar 7” i 1979. Selv om dansemusikken holdt på å bli utkonkurrert av disco i disse årene, slo ”Djingis Khan” gjennom med topp på Svensktoppen, og Vikingarna hadde om lag 130 spillejobber om året.

Utover 80-tallet kom det Kramgoa låtar i fleng – helt opp til nr 17 som kom ut i 1989. I 1982 ble de kåret til Sveriges mest populære danseband, og de solgte plater til og med i Sovjetunionen. En av de første store dansegallaene ble arrangert i mai 1987 – I afton dans – som ble direktesendt i Sveriges Radio og sendt i opptak i Sveriges Television, med 8.000 dansende tilhørere. Samme år dannet Vikingarna sitt eget plateselskap, og året etter fikk de Grammy som ”Årets danseband”. I 1989 ga Christer ut et solo-album, ”Andliga sånger”. Utover 90-tallet fortsatte suksessen, med store dansegallaer, flere Kramgoa låtar og ny Grammy-pris i 1992.

Etter å ha gitt ut ”Kramgoa låtar 20” tok Vikingarna en pause og spilte bare på dronning Silvias 50-årsdag i tiden fram til 1995. Da gjorde de comeback og solgte over 100.000 plater i Sverige, 50.000 plater i Norge, med ”Kramgoa låtar 1995”. De senere Kramgoa låtarna solgte alle til platina i Sverige og Norge. I 2000 spilte de inn sanger på tysk under navnet "Vikinger” og ble populære i Tyskland, Østerrike og Sveits.

Men i 2004 ble bandet oppløst etter en avskjedskonsert for 7.000 mennesker i Arvika, der også Stefan Borsch var med. Men det fortsatte å komme plater helt fram til ”Den sista dansen” i 2008. Christer hadde samtidig med Vikingarna-suksessen gitt ut ytterligere 5 solo-album, og i tiden etter Vikingarna har han gitt ut ytterligere 6 album, blant annet med Elvis-tolkninger og flere religiøse sanger. I fjor feiret han sitt 40-årsjubileum som artist, og nå er han ute med en Norges-turné.

Han bor på Hammarö utenfor Karlstad sammen med sin kone, Birgitta. Sammen med henne har han datteren Charlotta på 38 år, og han er bestefar til lille Norah på fire år. Og han er legendarisk opptatt av veteranbiler.

Stjerneklart med Christer Sjögren, NRK P1, mandag 9. november kl 22.05

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB